reklama

Dokonalá bramborová kaše: Není snadné ji připravit

Dokonalá bramborová kaše? Naučíme vás ji.

Foto: Thinkstock

Jak vypadá dokonalá bramborová kaše? Bez hrudek, žmolků, přiměřeně krémová, ideálně pevná a s vyváženou chutí brambor. Příprava není tak jednoduchá, jak si možná myslíte...

Základní suroviny pro lahodnou kaši jsou pouze brambory, máslo, sůl a mléko. Chcete-li však připravit přílohu, na kterou jen tak nikdo nezapomene, bude toho potřeba víc.

Vybíráme brambory

Základem úspěchu jsou správné brambory. Ideální je typ C, který je určený přímo na přípravu kaše či pyré. Ale i ty nejlepší brambory mohou obsahovat hodně škrobu a vám se podaří připravit jen tekutou a lepkavou hmotu. Pokud máte jeden typ brambor vyzkušený, držte se jich.

Doporučujeme: Chyby, které děláme při přípravě vajíček. Jsou zbytečné

Nepoužívejte nové brambory, bývají plné škrobu a připravit kaši se vám nejspíš ani nepodaří. Čím déle je skladujete (nesmí mít klíčky), tím lepšího efektu při přípravě pyré docílíte.

Lis, šťouchadlo nebo šlehač?

Chcete-li dosáhnout krémovité konzistence se šťouchadlem, počítejte s delší dobou přípravy a bolavou rukou. Lis na brambory používají hlavně profesionálové, ale mechanické typy koupíte od 350-2500 Kč. Pro domácí využití jsou nejlepší šlehače. Jen brambory před šleháním trochu promačkejte, aby vám při vyšších otáčkách nevylétaly z hrnce.

"Není nad poctivou ruční práci. Elektrickým mixérem neodhadnete dobu přípravy a kaši můžete přešlehat. Získá příliš tekutou a lepkavou konzistenci. Pokud je čas a prostor, ideální je kombinace šťouchadla a metly," říká kuchař Vít Vápeník.

Vaříme kaši

Oloupané brambory vždy důkladně opláchněte studenou vodou. Zbavíte je tak části škrobu. Vařte je v dostatečně osolené vodě asi 25 minut. Nelze určit přesný čas. Dobu poznáte podle toho, když do jednoho kousku dloubnete a rozpadne se. Následně slijte vodu (trošku v hrnci nechte) a můžete se vrhnout na další fázi.

Na jeden kilogram brambor budete potřebovat 250-300 ml mléka, které by mělo být dostatečně teplé, aby kaši nezchladilo, a navíc se lépe vyšlehá. "Já sám používám kombinaci mléka (150 ml) a smetany na šlehání (100 ml). Díky smetaně docílíte lahodnější a krémovější konzistence," doplňuje Vít Vápeník.

Celý foto recept na přípravu bramborové kaše najdete ZDE >>

Do hrnce přidejte 80 g másla, přiklopte pokličkou a nechte ho pozvolna rozpustit. Lehce rozmačkejte brambory a šlehejte dohladka. Kaši podávejte horkou s kouskem másla či čerstvou jarní cibulkou.

Pozor na chyby

Chcete-li dokonalou přílohu, dávejte si pozor na tyto chyby:

  1. Brambory nesmíme rozvařit. Chuť kaše by byla příliš vodnatá.
  2. Vždy dobře osolíme vodu, jinak se nám nepodaří pyré nakonec dobře vychutit.
  3. Brambory před mixováním lehce našťoucháme.
  4. Mléko vždy používáme teplé. Přidáte-li studené, bude pyré nepříjemně mazlavé.
  5. Nešleháme na nejvyšší otáčky. A pokud máme elektrický šlehač, pak připravujeme maximálně 2 minuty.
  6. Kaše chutná nevýrazně, protože jste dostatečně neosolili vodu. Při varu se chuť dostává do středu suroviny, následné dosolování už nemá takový efekt.
  7. Brambory nikdy neházejte do horké vody. Pokud tak učiníte, stane se, že se vám neuvaří rovnoměrně. Zvenku budou hotové, uvnitř syrové a vy se při vyšlehávání nezbavíte hrudek. Vždy je dávejte do studené vody a následně teprve zapínejte sporák.
  8. Máslo si předem vyndejte z ledničky, aby mělo pokojovou teplotu. Zapomenete-li na něj, můžete ho lehce rozehřát na sporáku.

Buďte originální a zapékejte

Chuť klasické bramborové kaše zná téměř každý. Proč ji tedy neozvláštnit a nepřidat jí další rozměr. Fantasticky ji vyladíte osmahnutou cibulkou, trochou parmazánu, stroužkem česneku, nebo spolu s bramborami uvařte kousek mrkve, brokolice, celeru či dýně a rozmixujte vše dohromady.

Náš tip: Vaříme ze zbytků: Co připravit z bramborové kaše?

Skvělou variantou je i pečená kaše. Jen je třeba ji připravit s menším množstvím másla (60 g) a smetany (200 ml). "Pro pevnější konzistenci lze přidat vejce a strouhaný sýr," vysvětluje Vít Vápeník. Pak už jen směs plníme do cukrářského pytlíku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme drobné hrudky. Bramborovou kaši vložíme pod gril a pečeme asi 3-4 minuty. Záleží na rozpálené troubě. Vršek by měl být krásně zlatavý. Bochánky se hodí k masu se šťávou i grilované rybě.

Jak připravujete bramborovou kaši vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč se zamilovaní nenakazí a kolik angín je normální?

Naučte se mozek vypnout během chvíle. Funguje to

Nejdůležitější data v životě ženy. Máte to stejně?








"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama