reklama

Chyby, které děláme při pěstování orchidejí

Milujete orchideje, ale vždycky je umoříte? Víme, co děláte špatně.

Foto: Profimedia.cz

Orchideje patří mezi nejčastější pokojové květiny českých domácností. Oblibu si získaly svou krásou, pestrými barvami a zajímavým tvarem květů. Nedaří se vám je pěstovat? Pak se podívejte, zda neděláte jednu ze základních chyb.

Opadávání listů, žádné květy, nedostatek kořenů. Jak o orchideje správně pečovat a čeho se vyvarovat, abychom je po měsíci nemuseli vyhodit?

Padání listů

Zdravá rostlinka mívá tři páry listů. Když se objeví nové, starší začnou od spodní části žloutnout a odpadávají. Když chřadnou i zbylé dva páry, je na čase zkontrolovat kvalitu substrátu. Je-li začátek vegetace, ideálně rostlinu přesaďte do nového substrátu, který je určený přímo pro orchideje.

Doporučujeme: 8 kroků, jak bezpečně přesadit orchidej

Nezapomínejte, že tato pokojovka patří do průhledných květináčů a vzdušné kořeny musí zůstat nad povrchem kůry, jinak rostlina zahyne.

Žádné květy

V mnoha případech jde o nedostatek živin. Rostlina pak zakrňuje a bez potřebné energie se raději do květů nepouští. Nakupte speciální hnojiva a vyzkoušejte ještě jeden trik. Když orchideji snížíte teplotu na 17 °C (ne míň) na 14 dní, s tím omezíte i zálivku, vyprovokujete ji k nasazení poupat.

Opačný případ, kdy přehnojíte, má za následek nadměrnou produkci listů, odumírání dužnatých kořenů a žádné květy.  Jedním z důvodů, proč nekvetou, může být zakouřené prostředí. Problém poznáte podle žlutých proužků na listech.

Uschlá poupata

Radujete se z každého poupěte, které se na rostlině objeví? Pak vás jistě nepotěší, když před vykvetením uschnou a opadají. Nejčastější příčinou je přemístění orchideje na jiné místo. Ona se s každou změnou špatně vyrovnává, potřebuje energii, proto shodí poupata, která by ji zbytečně vysilovala.

Náš tip: Pokojové rostliny, které jsou pro děti jedovaté a jinak nebezpečné

Dalším důvodem je nedostatek světla. Orchideje nejvíce trpí v zimních měsících. Rostliny potřebují hodně světla, ale nikoliv přímé sluneční paprsky. Zamezte průvanu a zbytečnému přehřívání od topení. Ideální teplota pro květinu je od 22 °C do 26 °C.

Posledním problémem může být bezprostřední blízkost zralého ovoce. To uvolňuje etylen, který urychluje kvetení. Pak poupata předčasně opadávají.

Povadlé listy

Za vším stojí přemokření. Orchideje mají rádi vlhkou půdu, ale nic se nesmí přehánět. V takovém případě totiž uhnívají kořeny a listy se svěšují na okraj nádoby. V této fázi už se rostlinu zachránit nejspíš nepodaří.

Pokud je vám orchideje líto, ještě ji zkuste přesadit a odstřihněte nahnilé stonky. Čtyři týdny ji nezalévejte a vyčkejte, zda se dokáže zmátořit.

Špatné zalévání

Orchideje by se měly jednou za týden pořádně zalít. Bojíte-li se, že rostlinu umoříte, postavte ji na hodinu do nádoby s vodou, ona se napije tolik, kolik bude potřebovat, a s tím si vystačí i deset dní. Rosení je dobrý způsob zálivky, ale voda se nesmí dostat na květy. Brzy by vám začaly uhnívat a následně by všechny opadaly.

Rostlina nevydrží ani 14 dní

Problém bývá už u samotného nákupu. Vyberete-li si rostlinku, která se prodává na venkovním stánku, je tu riziko. Už při celodenním vystavování teplot kolem 15 °C může být orchidej podchlazená. Následně doma opadají květy i listy a vy ji můžete vyhodit.

Co ještě vědět?

  1. Pokud kořeny směřují ven z květináče, rostlina se dusí. Potřebuje větší kusy substrátu, aby mohla dýchat. Časem se kůra rozpadá a je třeba kořenům dodat vzdušnější substrát.
  2. Bílý povlak na substrátu je usazená sůl z tvrdé vody. Používejte k zalévání dešťovou, případně vodu převařte. Můžete také smíchat dva díly kohoutkové vody s jedním dílem destilované.
  3. Rostlině se nedaří v suchém ovzduší. Ideální je do místnosti, kde se orchidej nachází, umístit odpařovací misku s vodou.
  4. Nadměrné vlhko láká svilušky, které rostlinu vysilují. Pozor i na plísně na substrátu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejodpornější zápachy v domácnosti: Jak se jich zbavit?

Červené maso: Jak moc je pro člověka důležité?

Ženská viagra: Kdo ji potřebuje víc?



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama