reklama

Praktický návod, jak správně osázet kamenné koryto na zahradě

Prohlédnout galerii
Foto: Profimedia.cz

Kamenné koryto dodá vaší zahradě elegantní ráz s romantickou atmosférou. Skalničky vydrží i silné sluníčko, takže jej můžete postavit kamkoliv. Jak správně nádobu vysázet? Tady je praktický návod krok za krokem.

Duben je ten správný měsíc, kdy se můžeme pustit do vysazování skalniček. Tyto trvalky z horských oblastí mají rády trochu nepohodlí. Nedělá jim dobře vysoký obsah živin ani časté zalévání.

7 nejčastějších skalniček

Tyto rostliny jsou poměrně nenáročné a snesou i extrémní podmínky. Jen si dejte pozor na plevel, s tím rozhodně nekamarádí. Tady je 7 nejběžnějších skalniček:

Netřesk

Skalnička, která nikdy nezklame. Vykvétá v červenci a srpnu. Miluje slunce a v podstatě se o něj nemusíte starat. Velmi dlouho vydrží bez vody a zimu zvládne bez problémů.

Cimbálek

Vypadá trochu jako netřesk, jen má světle zelené listy, které jsou chlupaté až lysé. Má rád přímé slunce s minimem zálivky. Rozmnožuje se do okolí růžicemi. Kvete bíle a žlutě.

Hvozdíky

Vyžadují propustnou a vápenitou půdu bez přemokření. Vyhovuje jim přímé slunce až polostín. Mají šedozelené listy a jednoduché bílé nebo růžové květy.

Zvonek

V této skupině najdete širokou škálu druhů s odlišným vzrůstem, od kobercových až po vysoké k řezu. Bílé a modré květy se dobře kombinují a doplňují. Vyžadují polostín.

Mateřídouška

Je velmi odolná a dokáže růst na velmi slunných místech, kde to jiné skalničky nezvládnou. Rozrůstá se do voňavého bylinkového koberce. Kvete od května do srpna tmavě růžovými kvítky.

Protěž alpská

Květy jsou plstnaté a stříbrně zabarvené. Je plně mrazuvzdorná, takže se jí v truhlíku bude dobře dařit. Kvete od července do srpna.

Tářička

Bohatě a dlouho kvetoucí trvalka, které svědčí polostín až přímé slunce. Má drobně šedé chlupaté listy. Kvete bíle, červeně, růžově a fialově.

Máte rádi skalničky? Která je ta vaše nejoblíbenější? Napište nám v diskuzi pod fotogalerií.

zdroj: Profimedia.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Test: Poznáte jarní květiny z fotek?

9 věcí, které dělají úspěšní lidé v neděli večer

Vysoké školy v ČR. Vyberte si ty nejlepší



reklama
reklama
reklama
reklama
reklama