reklama

Ohřívače na terasu7

Prohlédnout grafiku
Foto: ahaba.cz

S příchodem podzimu se nemusíte loučit s terasou či balkonem. Užívat si pohodu na zahradě můžete i dál, jen je třeba si dopřát trochu tepla. A jak to zařídit? Pomoci by mohly venkovní ohřívače.

Existuje celá řada zahradních sálačů, ohřívačů a topení. Vzduch dokáží ohřát i na příjemných 20 °C, a pokud máte pergolu či posezení částečně uzavíratelné, tím lépe.

Plyn nebo elektrika

Začneme hned jednou velkou nevýhodou. Pokud si zvolíte plynový typ, pak počítejte s tím, že se pořádně nadřete, vyrábějí se většinou na těžké desetikilové láhve. Každý z nich má nastavitelný výkon topidla a dvě nebo tři polohy sálající hlavice. Při nákupu byste se měli hlavně zaměřit na provozní dobu, pohybuje se od 10-30 hodin. Náklady jsou okolo 25 Kč na hodinu plného provozu.

Druhou možností jsou elektrické infrazářiče. A jsme hned u dvou nevýhod, vždy budete potřebovat elektrickou zásuvku a je jasné, že o úsporný doplněk zrovna nepůjde. Provoz je tedy dražší, než u plynových typů. Ale určitě své plus má, neohřívá vzduch, proto je po této stránce účinnější. Ihned po zapnutí jede na plný výkon a nemusí se předehřívat.

Jak vybírat?

Nejdůležitější je výkon. Při deseti stupních nad nulou, bude v okolí šesti metrů od přístroje teplota 20 °C. Výrobci uvádí výkon od 3,6 kW- 12kW. Ideální je zlatý střed.

Dražší topidla nabízejí několikastupňovou regulaci výkonu, což pomáhá přizpůsobovat se změnám počasí.

Žádný typ nesnese průvan, výsledkem je nižší teplota. Proto se rozhodněte, zda pro něj takové místo najdete.

Určitě by vámi zvolený přístroj měl mít bezpečnostní pojistku proti převržení, kdy se automaticky vypne přívod plynu.

Můžete si vybrat závěsný model nebo stojací.

U stojacích si pohlídejte, zda se vám vejde do terasy či pergoly svojí výškou, pokud bude problém, zvolte takový typ, který umožní snížení celé konstrukce.

Cena zahradních topidel začíná okolo 4000 Kč. Designové kousky najdete i za 25 000 Kč.

Máte s těmito ohřívači už nějaké zkušenosti? Co byste naším čtenářům doporučili? Napište nám v diskuzi pod galerií.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak co nejrychleji prodat byt? Pomůže 6 tipů

Babička mi odkázala dům. Dělám služku a čekám až umře

Krémy neúčinkují? Možná máte citlivou pleť






#grafika1 #grafika2

reklama
reklama
reklama