Veselé bublinky aneb Šampaňské není sekt

Připijete si na přivítání nového roku sektem, nebo pravým šampaňským? Ačkoliv většina z nás hovoří o šampaňském, tento pojem je určen pouze pro šumivé víno pěstované a produkované v oblasti Champagne.

Podle přesných pravidel názvosloví AOC (Appelation d'Origine Controlée = první národní režim, který se stal zárukou označení původu s elementární kontrolou kvality) je pravé šampaňské jen jedno. Ale i luxusnější sekty jsou šampaňskému vínu hodně podobné. Budete-li si je kupovat pro své hosty nebo na sváteční stůl, poznáte je jak podle ceny, tak podle toho, že je na etiketě napsáno, že víno kvasilo klasickou metodou, tedy v láhvích. Budou u slavnostního přípitku i malé děti? V obchodech seženete i nealkoholické nápoje prodávané v lahvích podobných těm na sekt.

Šampaňské v ledu

Foto: Isifa/Thinkstock

Podávejte sekt a šampaňské, jak náleží

  • Šampaňské a sekty se podávají v teplotě 6 - 8 °C.
  • Ve sklence pak má okolo 9 °C.
  •  Čím je starší, tím je teplota při podávání vyšší.
  • Podle druhu se hodí například jako aperitiv (brut a bílé) k předkrmům, mořským plodům, k rybám, kaviáru a ústřicím; rosé a ročníkové šampaňské je zase vhodné k rybám na grilu, k tvrdým a polotvrdým sýrům, k bílému masu v přírodní úpravě i k předkrmům či k husím játrům a sladší druhy se podávají k dezertům a pod. (Jaký druh se hodí ke konkrétnímu pokrmu, obvykle najdete na etiketě.)
  • Aby nedostalo víno po otevření chuť stařiny, vkládá se lahev do studené vody s ledem nebo do chladicího vědra s ledovou tříští. Je lepší, když vědro není z čirého materiálu, aby lahev nebyla vystavena světlu.
  • Pokud nechcete působit jako barbaři, ve společnosti šampaňským "nestřílejte"! Při otevírání držte láhev v ubrousku, opatrně ji otáčejte, pokud se zátka (pozor, je pod tlakem), neuvolní.
  • Šampaňské můžete hostům dolévat.

Šampaňské

Foto: Isifa/Thinkstock

V čem a jak se servíruje

Šampaňské se podává ve vysokých úzkých sklenkách -  "pistolích", "flétnách", v rozšířeném "kalichu" nebo v nízkých širokých "miskách" na vysoké stopce. V úzkých sklenkách víno déle perlí a dobře se zde rozvine jeho chuť. Sekt se plní do poloviny, až do dvou třetin sklenky. Při nalévání se drží nakloněná pod úhlem 45° a šampaňské stéká po její stěně, aby se zbytečně neuvolňovaly bublinky.

Jak si vybrat sekt? Čtěte etikety

Třídy by měly být označeny na etiketách (nejdražší světoznámé značky ovšem spoléhají na své renomé a obvykle je neuvádějí). Na etiketě by ještě měl být uveden ročník - Vintage, který zaručuje, že tzv. ročníkové víno pochází ze sběrů deklarovaných ročníků.
Cépages pak je  šumivé víno, pro jehož výrobu bylo použito 95 - 100 % jedné odrůdy. Rozdíly mezi šampaňským s uvedeným ročníkem a bez něj (Non Vintage) jsou značné.

Vše, co byste měli vědět o víně, najdete ZDE >>

Šampaňská vína bez uvedení ročníku se  vyrábějí ze směsi vín pocházejících z více než jednoho ročníku, aby se dostala na trh ve vyzrálé podobě. Mohou ležet ve sklepě ještě pár měsíců a dozrát.

Champagne

Foto: Profimedia.cz

Ročníkové šampaňské, produkované z jediného ročníku, se vyrábí v menším množství, je hlubší a bohatší, pomaleji dozrává. Proto se po otevření může zdát skromnější chuti. Aby bylo skutečně připraveno ke konzumaci, doporučují odborníci nechat je ještě ležet, a to až pět let.

Sektů je na trhu velké množství. Označují se podle cukernatosti.  

  1. Extra suché - Brut, Brut Zero, Ultra brut, Brut non dosage, trocken a jde o suchý až trpčí sekt bez přidaného cukru nebo s obsahem do 15 g cukru / l
  2. Suché - Extra Sec, Exra Dry, Trocken, Polosuché víno s  množstvím cukru od 15 do 20 g / l.
  3. Polosuché - demi Sec, Sec, Halbtrocken, Kabinet. Sladší většinou s obsahem cukru do 35 g / l.
  4. Polosladké - Demi Doux, Halbtrocken. Vína z pozdního sběru, sladká, nad 35 g cukru / l.
  5. Sladké - Doux, Mild. Velmi sladké, s obsahem cukru nad  50 g / l. 

Nevíte, v jakých sklenkách nápoje podávat? Poradíme vám ZDE >>

Luxus  mezi šampaňskými

Vína označená jako "prestige cuvéé" nebo "de luxe" jsou vyrobena v ještě menším množství než vína ročníková, jde o skutečné špičky. Pokud si chcete pravé šampaňské koupit, připravte si peněženky. U nás lze pořídit šampaňské, které je možno ihned konzumovat, nebo ještě 1 - 2 roky ponechat ležet ve sklepě.

foto: Isifa/Thinkstock

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Vtipní párty pomocníci: Pomohou a pobaví vás

Vše, co byste měli mít v domácí lékárničce. Víte to?

Jak nepřibrat o svátcích? Kupte si už teď chytrou váhu

 

 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © Economia, a.s. O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.