reklama

Světový rekord - 10 dětí při jednom porodu!

Trojčata, čtyřčata, paterčata, to všechno známe... Ale jak se řekne, když se narodí devět dětí? Nebo dokonce deset? I to se totiž výjimečně stává.

Foto: Profimedia

Trojčata, čtyřčata, paterčata, to všechno známe... Ale jak se řekne, když se narodí devět dětí? Nebo dokonce deset? I to se totiž výjimečně stává.

Deváterčata? Desaterčata? Zní to divně, že? A přece známe matky, kterém daly při jednom porodu život právě tolika dětem. Jde o největší doložený počet lidských mláďat narozených v rámci jednoho porodu. Je to ovšem už velká výjimka, představující značné riziko pro matku a miminka.

Narodilo se 8, nepřežilo žádné

Nejčastěji se více dětí najednou narodí při početí, kde musí pomoci lékaři: buď s hormonální podporou, nebo při umělém oplodnění ve zkumavce (in vitro). Ne všichni vícečetní sourozenci se však narodí zdraví a zdaleka ne všichni přežijí.

Ponechme stranou "obyčejná" šesterčata a sedmerčata a soustřeďme se opravdové rekordy. Začneme u osmi dětí. Ačkoliv je doloženo více takových porodů, pouze u pěti přežilo alespoň některé z miminek.

První doložený porod osmerčat se datuje k 10. březnu 1967, kdy Mexičanka Maria Teresa López porodila v Mexico City čtyři kluky a čtyři holčičky. Všichni kluci se jmenovali Jose a všechna děvčátka Josefina. Všechna miminka zemřela do 13 hodin po narození.

Další osmerčata přišla na svět v roce 1996 v porodnici v Jižním Londýně. Jejich maminka Mandy Allwood ze Solihullu rodila tři dny. Novorozenci se vyklubali předčasně, matka ještě ani nedovršila pátý měsíc těhotenství. Ze šesti chlapců (Adam, Cassius, Donald, Kypros, Martyn, Nelson) a dvou holčiček (Layne and Kitali) nepřežilo jediné dítě. Případ vzbudil mediální bouři, protože matka odmítla selektivní redukci dětí v děloze. Porod nepřežila ani osmerčata z řeckého Zerbini (1977) a z tureckého Izmiru (1985). Jejich maminka Sevil Capan rodila v sedmém měsíci.

Od čtyř do sedmi

O něco lépe na tom bylí italští sourozenci, kteří se narodili 16. srpna 1979 manželům Pasqualině a Stefanovi Chianese v Naples. Přežily jen dvě hočičky: Silvana a Anna. Pár už o tři roky dříve přišel o šesterčata, takže rodiče celkem pochovali 12 miminek.

Osm miminek se narodilo v roce 2000 Marielle Mazzaře a Giovannimu Pierrerovi z italského města Trapani. Děti přišly na svět v Miláně a přežily čtyři z nich. Jedno zemřelo při porodu, dvě po několika dnech a nejstarší holčička Margherita jako měsíční. Zůstala děvčátka Michele, Rosa Maria, Marta a Connie.

Šest z osmi dětí prospívá k velké radosti maminky Rosario Clavijo. Přišly na svět v roce 1996 ve španělské Huelvě a jmenují se David, Angel, Miguel, Andres, Belen a Blanca. V roce 1998 se pak narodila osmerčata mamince Nkem s příjmením Chukwu v texaském Houstonu. Sedm z nich žije: Ebuka, Chidi, Echerem, Chima, Gorom, Ikem a Jioke Louis. Týden po porodu zemřela nejmenší, holčička Odera.

Osmimáma

"Nejúspěšnější" maminkou osmerčat je tak Američanka Nadya Suleman zvaná Octomom. Dne 26. ledna 2009 se jí v Bellfloweru v Kalifornii narodila osmerčata, šest kluků a dvě holčičky: Noah, Maliyah, Isaiah, Nariyah, Makai, Josiah, Jeremiah and Jonah. Děti byly počaté ve zkumavce a mají už šest starších sourozenců včetně jedněch dvojčat. Celkem se tedy Nadya stará o 14 dětí! A přitom vypadá úžasně.

Nejvíc bylo deset

Devět dětí zatím nepřežilo. Ale narodilo se. Poprvé je to zaznamenáno 13. června 1971 v australském Sydney. Maminka Geraldine Broderick povila pět chlapců a čtyři dívky, všechny děti však zemřely - poslední z nich šest dnů po porodu. Stejně špatně dopadlo i devět dětí, které se narodily v roce 1999 v Malajsii mamince Zurině Mat Saad. Z pěti kluků a čtyř holčiček (Adam, Nuh, Idris, Soleh, Hud, Aishah, Khadijah, Fatimah a Umi Kalsom) nikdo nepřežil déle než šest hodin.

Světový rekord pak představují desaterčata. Jde o největší doložený počet dětí, které přišly na svět při jednou porodu. Stalo se to 22. dubna 1946 v Brazílii. Šlo o dvě holčičky a osm chlapců. Zda alespoň někteří z nich přežili, není známo. Světovou rekordmankou v počtu dětí, které zůstaly naživu, tak zůstává rodina Nadyi Suleman.

zdroj: en.wikipedia.org, incrediblebirths.com, www3.telus.net

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama