reklama

Pomoc, je mu patnáct!

Matka? Nemožná kráva! Pojďte někdo zapařit! Metal je hustej (případně mrtvej - podle hudebního vkusu)! Takové věci se honí hlavou vašeho kdysi něžného miminka.

Foto: Ludvík Hradilek

Matka? Nemožná kráva! Pojďte někdo zapařit! Metal je hustej (případně mrtvej - podle hudebního vkusu)! Takové věci se honí hlavou vašeho kdysi něžného miminka.

Tomu divnému Marťanovi, co se vám místo milovaného děťátka vloudil do bytu, táhne na šestnáctý rok a rodiče propadají beznadějnému zoufalství. Právem. Potrvá to ještě aspoň pět let, než se hormony vyrovnají a jejich ratolest přijde trochu k rozumu. Jak to přežít? Není jiná cesta, než zatnou zuby a vydržet. Mějte na paměti, že oni trpí také.

Zahlcený mozek

Mozek pubescentů se vyvíjí překotně a po velkých skocích. Překotnými změnami prochází hlavně čelní lalok, mozeček a mezimozek. Čelní lalok šedé kůry mozkové prodělal mezi desátým a dvanáctým rokem života úžasné změny, nyní však začíná stagnovat a zmenšuje se. Důsledky? Zvídavý génius ze základní školy se na gymnáziu změní v otupělého, líného ignoranta či nezodpovědného hazardéra. Vývojem přetížená část mozku, kde budou později vznikat detailní plány, a která dospělým zabraňuje v nebezpečných činech, nestíhá. Za napůl dětským čelem probíhá třídění podnětů, jež dá základ dospělým duševním pochodům. Někdy v budoucnu...

Mozeček, centrum rovnováhy, držení těla a koordinace pohybů, roste a poroste ještě několik let. Celou tu dobu se bude puberťák hrbit, klátit, neohrabaně motat v kuchyni a do všeho vrážet. V používání příboru začne konkurovat neandrtálcům nebo v lepším případě dobyvatelům divokého Západu, kteří jedli zásadně jen vidličkou, neboť pravačkou drželi prst na spoušti. Někdejší přebornice v gymnastice či talent v karate ztratí motivaci sportovat, když se jim končetiny prodlouží a těžiště zásadně změní, aniž by na to hlava stačila zareagovat. Také mezimozek, centrum motivace, stávkuje. Má co dělat, aby se vyrovnal s podněty jako láska, sex či zábava. Školní prospěch? Co to je? Kariéra uklizečky, nočního hlídače nebo metaře? Báječná možnost, jak mít co nejvíc času pro sebe! Hlavně nebýt jako oni - alieni. Geronti. Mumie. Prostě rodiče. A vůbec všichni přes dvacet.

Milujte je - pokud to jde...

Jejich bohem je parta. Ani vysoká zvěř v období, kdy je třeba chránit mláďata, není tak stádní jako dospívající mládež. Jenom u vrstevníků najdou puberťáci porozumění. Proto také všichni podléhají stádnímu vkusu. Piercing (pokud máte štěstí, tak jen v nose), dredy nebo dlouhé mastné vlasy, tetování, ostnaté obojky či kalhoty s rozkrokem u kolen a čouhajícím zadkem - no hrůza. Zkuste ale vzpomenout na vexláky a čundráky... Pamatujete?

Šílící hormony dělají z pubescentů střídavě sebevědomé frajery a zhroucené hysteriky. Těžko říct, co je pro rodiče horší. Ostatně žádné obavy - užijete si obojího rovným dílem. Přesto vydržte! Pod maskou naprosto nesnesitelného zmetka volá SOS bezradné a zmatené dítě, zoufale toužící po lásce a pevném zázemí. Projevuje se to však katastrofální nesoustředěností, nesmyslným hihňáním (holčičky) a naprostou spouští v pokojíčku (chlapečci) Vyvažují to zásadním odmítáním kohokoli dospělého ve svém teritoriu, přičemž snahu o vyvětrání nebo dokonce úklid považují za zásadní útok na své svaté soukromí.

Poraďme si - Napište nám!

Také máte doma zvláštní živočišný druh zvaný puberťák? Začali jste kvůli tomu pochybovat o svém biologickém otcovství? Nebo jste dokázali najít spolehlivý recept, jak ustát nekonečné období vývoje nervové soustavy potomka? Příspěvky o délce maximálně 10 vět posílejte na adresu [email protected], do předmětu uveďte heslo "Puberta".

Vaše názory můžete posílat do 30. 6. Nejzajímavější z nich uveřejníme a tři odměníme krásnou cenou - některým z výrobků kosmetiky L'oreal! Chcete-li soutěžit, nezapomeňte připojit své jméno, adresu a telefonní číslo! Redakce si vyhrazuje právo příspěvky redigovat.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama