reklama

Příprava na jaro: Začněte den sklenicí teplé vody

Víte, že za měsíc už tu bude jaro? Zkuste se na něj připravit, abyste nové roční období přivítali ve skvělé formě na těle i na duchu!

Víte, že za měsíc už tu bude jaro? Zkuste se na něj připravit, abyste nové roční období přivítali ve skvělé formě na těle i na duchu!

Abychom na jaře probudili svůj organismus ze zimní letargie, musíme se zbavit nahromaděných toxinů. Účinně, ale jednoduše nám s tím může pomoci ajurvéda, nejstarší léčebný systém na světě, v němž má své kořeny většina dnes známých přírodních léčebných metod.

Umění rovnováhy

Podle ajurvédy je pravou přirozeností našeho organismu rovnováha, a každé její narušení vlastně znamená nemoc. Ajurvéda tak udržuje v organismu zdraví za pomoci vyvážené stravy, pozitivního myšlení a životního stylu.

Pomáhá tak při mnoha civilizačních chorobách, jako jsou chronické bolesti, artritida, nebo obezita, astmatu, cukrovka, ekzémy nebo zažívací obtíže či tuberkulóza.

Ajurvédská medicína rozeznává tři konstituční typy - Váta, Pitta a Kapha. Právě jejich harmonická rovnováha vede k trvalému zdraví.

Třese s vámi Váta?

Během zimy nás ovlivňují Váta a Kappa. Váta „otřásá" Kappou v nás a způsobuje horečky, únavu a různé bolesti. Váta je i původcem jarní únavy a s ní spojené malátnosti, bolestí hlavy a ospalosti.

Ajurvédská medicína má svůj vyzkoušený postup i při přípravě na jaro. K očistě těla doporučuje komplexní detoxikační terapii Panchakarma. Ta ale trvá několik dní a je třeba ji absolvovat je třeba ji absolvovat pod dohledem ajurvédského lékaře.

Dr. Suddharma, lékařka s pětadvacetiletou praxí, však připomíná, že ajurvéda má i několik jednoduchých tipů a triků pro každodenní život, které můžeme provádět sami.

Se zmrzlinou počkejte!

"Každé ráno bychom měli nastartovat sklenicí teplé vody. Nejen ráno, ale v průběhu celého dne je důležité jíst teplé pokrmy a pít teplé nápoje, studenému bychom se měli vyhýbat a odolat s prvními jarním paprsky třeba lákadlu zmrzliny," vysvětluje dr. Suddharma.

Vhodné jsou například jogurty pokojové teploty, vyhnout bychom se rozhodně měli červenému masu, octu, rajčatům, ananasu. Ačkoliv nás na jaře může lákat třeba ananasová dieta nebo salát s rajčaty, svému tělu tím rozhodně nepomůžeme. Ajurvédská medicína je totiž kvůli překyselení organismu považuje za jedny z nejnezdravějších potravin.

Tip na dechové cvičení

Do boje proti jarní únavě a toxinům se doporučuje vytáhnout fyzickou aktivitou. I zde má ajurvédská medicína tip, jak tělo pořádně nastartovat.

"Každé ráno bychom měli provést dechové cvičení, které stimuluje dechový systém a pomáhá cítit se svěže," radí dr. Suddharma. A jak má takové ajurvédské cvičení vypadat?

Stiskneme pravou nosní dírku a tou levou se zhluboka se nadechneme. Pak proces zopakujeme v opačném pořadí - stiskneme levou nosní dírku a pravou dírkou vydechneme. Zopakujeme 10 krát za sebou a provádíme každé ráno.

Dr. Suddharma vystudovala ajurvédskou medicínu na univerzitě Siddhalepa na Srí Lance. Po dvaceti pěti letech praxe v tamní ajurvédské nemocnici zakotvila v ajurvédském centru zdraví v hotelu Savannah**deluxe v Hatích u Znojma. Společně se svým týmem terapeutů se věnuje léčbě civilizačních chorob.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama