reklama

Přemožte bacily jejich vlastní silou

Je to na zbláznění - sotva se uzdraví jeden, lehne druhý a vy to chytáte od obou dětí. Opakované infekce dýchacích cest či nachlazení s kašlem či rýmou vyčerpávají tělo i jeho imunitu.

Žádná jiná evropská metropole se nenachází tak blízko fantastickým plážím jako Lisabon. Lisabonské pobřeží má vše: chráněné zátoky, dlouhé pláže, bílý písek a výborné podmínky ke koupání a surfování. Nejokázalejší městskou pláží je bezpochyby, Praia do Guincho, mekka vyznavačů windsurfingu.
Žádná jiná evropská metropole se nenachází tak blízko fantastickým plážím jako Lisabon. Lisabonské pobřeží má vše: chráněné zátoky, dlouhé pláže, bílý písek a výborné podmínky ke koupání a surfování. Nejokázalejší městskou pláží je bezpochyby, Praia do Guincho, mekka vyznavačů windsurfingu. | Foto: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Je to na zbláznění - sotva se uzdraví jeden, lehne druhý a vy to chytáte od obou dětí. Opakované infekce dýchacích cest či nachlazení s kašlem či rýmou vyčerpávají tělo i jeho imunitu.

Stále se vracející infekce a různé záněty (středního ucha, močových cest, kůže apod.) se obvykle léčí pomocí antibiotik: na jejich působení si ovšem tělo zvykne, takže jsou potřeba stále silnější a silnější. A tím se čím dál víc zhoršuje odolnost už tak oslabeného organismu.

Zrušili jste obranu?

V případě potvrzené poruchy imunity se osvědčilo podávání bakteriálních lyzátů (imunomodulátorů). Jde o směsi různých bakterií, které mají tělo vybudit k nastartování potřebné imunitní reakce.

Orientačním měřítkem, kdy už by se mělo o tomto vyšetření uvažovat, jsou u dospělých dvě infekce za tři měsíce (nebo čtyři během jednoho roku), u dětí pak tři infekce během tří měsíců. Taková četnost onemocnění už nasvědčuje tomu, že s obranyschopností organismu není všechno v pořádku.

Bakteriální lyzáty by se měly podávat na základě vyšetření imunologa/alergologa, který z krve pozná, zda je imunita nějakým způsobem narušena.

Budete méně nemocní

U nás se používá více bakteriální lyzátů na předpis, zvláště vhodný je přípravek s širokým záběrem osmi bakteriálních kmenů, který se vyrábí ve dvou formách: pro děti a pro dospělé.

"Je šetrnější i k malým dětem, které jej v rozpustné formě snadno a bez problémů vypijí," uvádí docent Petrů.

Účinky bakteriálních lyzátů jsou dlouhodobé. Řada klinických studií prokázala, že jejich podávání ve formě léků snižuje četnost a délku infekcí a rovněž i spotřebu antibiotik a dalších léků. Lidé, kteří prošli touto léčbou, také mají výrazně méně absencí ve škole či zaměstnání.

Imunita v posilovně

Účinků bakteriálních lyzátů není třeba se bát: na rozdíl od antibiotik nemají žádné nežádoucí účinky a působí spolehlivě. Využívají přitom přirozeného způsobu, jakým funguje náš imunitní systém, který se setkává s mnoha bakteriemi a vytváří si na ně protilátky.

Tyto bakteriální lyzáty nemohou uškodit - podávají se dlouhodobě (týdny až měsíce) v malých dávkách a bakterie jsou oslabeny, například mechanicky nebo chemicky "rozemlety". Organismus je ovšem vnímá jako ohrožení infekcí, a tím dochází k posílení tvorby protilátek. Později při setkání se skutečnými bakteriemi je tak už "v pohotovosti" a dokáže odrazit jejich útok.

Dejte přednost lékům

Bakteriální lyzáty se volně prodávají v lékárnách i ve formě doplňků stravy. Je však výhodnější spolehnout se na léky, především ty na předpis - je u nich jistota, že byly provedeny kvalitní klinické studie, které prokázaly jejich účinky.

Prodej doplňků stravy se povoluje z hlediska toho, zda obsahují látky, které mají, a zda neškodí lidskému organismu, zatímco u léků musí být vědecky prokázán jejich účinek.

"Z mojí zkušenosti není aplikace těchto léčiv problematická. Nemocní mohou užívat řadu přípravků, včetně volně prodejných léků či potravních doplňků. Já ale preferuji léky na předpis," říká docent Vít Petrů z Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama