reklama

Nové drogy jsou vždycky legální

Co lidé chtějí od drogy? Aby účinkovala, byla relativně bezpečná a pokud možno legální. Tohle všechno se zdál splňoval mefedron, o kterém se i u nás psalo jako o ,,mňau mňau", která se valí na českou scénu.

Co lidé chtějí od drogy? Aby účinkovala, byla relativně bezpečná a pokud možno legální. Tohle všechno se zdál splňoval mefedron, o kterém se i u nás psalo jako o "mňau mňau", která se valí na českou scénu.

Před pár týdny ji však v britské úřady definitivně zakázaly po sérii několika úmrtí, které s ní zřejmě souvisely.

Nápor na srdce

Británie, kde se zrodil fenomén tanečních parties, zůstává největším odbytištěm tanečních drog a zároveň v nich "určuje módu". Další země nejspíš budou její příklad v zákazu následovat - a například v Chorvatsku je nelegální už dva roky.

V čem spočívá nebezpečnost mefedronu? Nevolnost, bolení hlavy nebo návaly horka střídající se se zimnicí by asi nikoho neodradily.

Problém však stejně jako u dalších tanečních drog spočívá v tom, že vytváří zejména velký nápor na srdce.

Bez vody hrozí kolaps

Zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence je spojeno s rizikem krvácení do mozku, srdečních arytmií. V menším měřítku hrozí psychické komplikace, například depresivní stavy.

Povzbuzující účinek, s nímž roste hovornost, přátelskost, empatie a optimismus způsobí, že uživatel neodhadne, kdy už je jeho organismus po fyzické stránce vyčerpaný a dehydrovaný. Pak může dojít ke kolapsu, který u oslabených jedinců může být smrtelný.

A právě mefedron původně vznikl jako látka, která potlačuje chuť k jídlu a pití, takže dehydratace organismu je u něj prakticky zákonitá.

Co ji vystřídá?

Mňau mňau (meph, M-Cat, moonligth) nahradil extázi, která v současné době téměř neobsahuje původní látku MDMA.

Pro výrobce drog, nejčastěji z Číny, je nejjednodušší nalézt takovou látku, kterou zákony ještě neznají. Docílit toho lze i jen nepatrnou změnou chemické struktury již zakázané substance.

Účinky se skoro nezmění, ale látka přestne splňovat kritéria ilegality, a za její výrobu či prodej tak nehrozí postih. Nová senzace se okamžitě začne šířit taneční scénou.

V Británii, kde právě začíná sezóna velkých hudebních festivalů, se tak šíří další drogová móda: Zatím legální NRG-1 neboli Energy-1 má nahradit mňau mňau, ale je prý nebezpečnější. Alespoň podle toho, kolik lidí se už během krátké doby dostalo po jejím užití do lékařského ošetření.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama