reklama

Dokonalá svatba

Každý chce, aby svatba byla jedním z nejkrásnějších dní v životě. Proto je důležité ji správně naplánovat a zorganizovat. Poradíme vám:

Každý chce, aby svatba byla jedním z nejkrásnějších dní v životě. Proto je důležité ji správně naplánovat a zorganizovat. Poradíme vám:

Přípravy na svatbu můžeme zvládnout za 5 týdnů, někdy nad nimi strávíme i několik měsíců. Záleží na tom, jak velkou svatbu chcete a jaké představy o vašem svatebním dnu máte. Kde chcete mít svatební obřad, v jakých prostorách bude slavnostní recepce a podobně.

Ale jak je známo, čím dříve začnete svůj velký den plánovat, tím méně kompromisů budete muset dělat. Některá zajímavá místa (ať už pro obřad nebo pro hostinu) bývají velmi brzy obsazena. Ale na druhou stranu, pokud se rozhodnete, že chcete svatbu za měsíc, i to je možné - může to být příjemné organizování ve stylu "uvidíme, kde mají volno" .

Ať se rozhodnete jakkoliv, já se vám zde budu snažit poradit z pohledu své desetileté praxe svatební koordinátorky:

Jako úplně první je potřeba udělat rozhodnutí o počtu lidí a celkové podobě a stylu svatby a typu místa. Dále také z jaké dálky přijedou hosté, zda se chcete brát na netradičním místě, hradě, zámku, nebo naopak chcete zůstat co nejblíže místu bydliště nebo místu, kde bude hostina. O tomto všem je potřeba popřemýšlet, než se začnete rozhlížet po konkrétních lokalitách.

Obřad

Pokud tento první krok máte za sebou, je třeba najít místo pro obřad a pro hostinu. Je dobré tomu věnovat čas a několik míst navštívit (ideálně v den, kdy mají obřady, abyste mohli nasát svatební atmosféru a vidět, jak obřad probíhá). Osobní návštěva a pocit z místa, vám nejlépe napoví, jestli si tady opravdu chcete říct své "ano". Pokud takové místo najdete, je dobré se spojit s místní matrikou a dohodnout si termín obřadu. Paní matrikářka vám také hned může upřesnit, jaké doklady musíte na matriku před svatbou donést. Další důležitým bodem, na kterém je potřeba se dohodnout je, jaké příjmení budete užívat - zda společné s budoucím manželem, nebo si jako nevěsta ponecháte své původní příjemní, nebo kombinaci obou (tzn.: budete užívat společné příjmení a na druhém místě své původní).

Hostina

Druhou velkou kategorií při organizaci svatby je svatební hostina - zde strávíte ve svatební den nejvíce času. Proto by toto místo mělo být pro vás příjemné a mělo by vám vyhovovat po všech stránkách (kapacitou, výběrem jídla, prostorem pro volnou zábavu, možností zůstat do pozdních večerních či brzkých ranních hodin, možností přivést si například vlastní víno,...) Když najdete místo, které by vám vyhovovalo, na všechny tyto detaily se raději několikrát zeptejte, než si místo rezervujete, aby pak nedocházelo k nedorozuměním. Jestliže jste zúspěšně zarezervovali místo na hostinu, máte dvě nejdůležitější organizační věci za sebou. Ale ještě stále spoustu práce před sebou.

V této fázi příprav již záleží hlavně na tom, co je pro vás jak důležité (samozřejmě, že u svatby je důležité všechno, ale něco přece jen více a něco méně). V následujícím seznamu jsou sepsány všechny další hlavní body:

-promyslet a vyřešit otázku oblečení

-objednat nebo zakoupit snubní prsteny

-vytisknout a rozeslat svatební oznámení

-promyslet a zajistit ubytování pro svatebčany (pokud je potřeba)

-upřesnit seznam hostů

-kontaktovat fotografa popřípadě videozáznam

-začít plánovat svatební cestu

-zvolit si svědky

-promyslet otázku svatebních darů, zda budete používat svatební listy

-naplánovat podrobně průběh slavnosti - nástupní místa a místa srazu pro hosty, způsob dopravy svatebčanů a hostů,...

2 měsíce před svatbou

-domluvit veškeré dekorace - speciální dekorace obřadu, výzdoba aut, místa pro svatební hostinu,...

-objednat svatební vozy, zvláště máte-li speciální požadavky

-naplánovat a objednat relaxační program pro nevěstu - masáže, kadeřnice, kosmetika,...

-zvolit svatební menu

-tisk jmenovek a kartiček na slavnostní tabuli

-určit zasedací pořádek na hostině

3 týdny před svatbou

-vyřídit si volno v zaměstnání

-navštívit a zkontrolovat slavnostní místo

-objednat svatební kytice a květinovou výzdobu

-objednat svatební dorty a cukroví

-rozdělit si kompetence v den svatby s rodiči a svědky

-zakoupit stužky ke zdobení aut

-obstarat krabice, papír a stužky pro zabalení výslužky

1 týden před svatbou

-loučení se svobodou - může být i dříve

-vyzvednout všechny předem objednané a další potřebné záležitosti

-odsouhlasit časový plán a kompetence

Dále již jen nezapomeňte relaxovat a užít si svůj jedinečný svatební den.

Přeji vám hodně štěstí při organizování vaší svatby,

Marta Šubrtová

www.svatby.cz

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama