reklama

Svatba jinak - netradiční tradice (část II.)

Už víme, jak vypadá svatební obřad Indiánů, Malajců nebo Židů, dnes se dozvíte, jak to chodí na arabské nebo romské svatbě.

Izraelští návrháři připravili na "svatební den" 9.9.2009 speciální šaty vyrobené skoro celé z toaletního papíru
Izraelští návrháři připravili na "svatební den" 9.9.2009 speciální šaty vyrobené skoro celé z toaletního papíru | Foto: Reuters

Už víme, jak vypadá svatební obřad Indiánů, Malajců nebo Židů, dnes se dozvíte, jak to chodí na arabské nebo romské svatbě.

Nezáleží na zemi, národnosti a tradicích, podstata sňatku je stejná u manželů na celém světě - starat se jeden o druhého a s láskou vychovávat děti.

Rusové si musí nevěstu vyhádat

V některých zemích je rozšířené svatební řešení hádanek. Například v Rusku, Walesu nebo některých zemích střední Asie je povinen ženich ještě před tím, než dostane svou vyvolenou za ženu, vyřešit rébusy, které pro něj připravili svatebčané. Někdy také musí pro nevěstu složit báseň.

Muslimové mohou mít i čtyři ženy

V arabských zemích je svatba několikadenním rituálem, během kterého se nevěsta, která svého budoucího muže ještě nezná, protože svatbu jim domluvili rodiče, stěhuje do domu ženicha. Islám povoluje až čtyři manželky, ale polygamii si mohou dovolit jen movití muslimové, protože za své polovičky přebírají také finanční zodpovědnost.

Pro arabské nevěsty je velmi důležité, aby byly ve svůj velký den co nejkrásnější, proto intenzivně pečují o svůj zevnějšek již několik týdnů před svatbou a během posledních několika dní, které obřadu předcházejí, se už nevěnují ničemu jinému. Do kůže vtírají vonné masti a parfémy, ruce a nohy si zdobí hennou. Podle tradice musí budoucí manžel svou nevěstu >>koupit

Romové pijí víno z dlaní

Budoucí partnery určují svým dětem podle tradic také Romové. Obdobou našeho společného pojídání polévky z jednoho talíře je zvyk, který se provádí při obřadu - oddávající nebo otec ženicha sváže manželům ruce červeným šátkem a nalije jim do dlaní červené víno nebo slivovici. Partneři si pak vzájemně pijí z dlaní. Svatební prsteny neměly pro Romy velký význam, často byly vypůjčené a sloužily jen pro moment obřadu. Při tanci se, obdobně jako na českých svatbách, vybíraly peníze na ženicha a nevěstu.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama