reklama

Vyzkoušejte 3 netradiční recepty pro milovníky brambor

Bramborová kaše, bramborový salát nebo bramborák. To jsou dobroty, na které recepty už známe. Vyzkoušejte je ale v netradiční podobě!

Foto: Profimedia.cz

Brambory, původní surovina z Peru do Evropy dorazila na lodích. V České republice se brambory ujaly až v 18. století a dnes z nich děláme různé dobroty v podobě bramboráků nebo bramborového salátu.

Podívejte se na tradiční recepty, které jdou udělat trochu jinak. Pokud se vám doma urodilo dost brambor, je nejvyšší čas začít experimentovat.

Bramboráky s masovou směsí

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • mouka dle potřeby
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • mletý pepř a sůl
  • 200 g kuřecích prsou
  • 200 g vepřového masa
  • 2 - 3 papriky
  • cibule

Na bramboráky si nastrouháme brambory a přidáme všechny ingredience kromě papriky, masa a cibule. Uděláme si hezké těsto a pečeme je na pánvi. Před pečením ještě z těsta slijte přebytečnou vodu. Placky smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Mezitím si na pánvi osmažíme cibulku, maso a papriky. Vše opepříme a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme. Po změknutí můžeme přidat podle chuti česnek. Servírujeme tak, abychom dali nejprve bramborák, směs a na horu opět bramborák.

Zapečená bramborová kaše s mletým masem

Budeme potřebovat:

  • brambory
  • máslo
  • mléko
  • sůl a pepř
  • mleté maso
  • cibulku
  • strouhaný sýr
  • olivový  olej
  • mrkev

Z uvařených brambor si uděláme kaši s máslem a mlékem. Dosolíme a necháme ji trochu hustší. Cibulku si nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme maso, mrkev na kostičky a osolíme a opepříme. Vymažeme si zapékací misku a na dno dáme mleté maso, které pokryjeme bramborovou kaší. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a pečeme dozlatova.

Pečené brambory

Budeme potřebovat:

  • 4 velké brambory
  • 1 malou brokolici
  • 1 jarní cibulku
  • 1 stroužek česneku
  • půl hrnku kysané smetany
  • mléko
  • 1 lžíci másla
  • 4 lžíce čedaru
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Brambory propícháme vidličkou  potřeme olejem a osolíme. Pečeme je v troubě asi 1 hodinu. Mezitím si povaříme brokolici v osolené vodě a rozděláme ji na malé kousky. Vyndáme brambory a necháme vychladnout. Odkrojíme jednu třetinu a vydlabeme lžičkou obsah. Vyškrábané brambory spojíme s mlékem, máslem a smetanou. Nakonec dáme kousky brokolice a strouhaný sýr. Dochutíme cibulkou, česnekem a kořením. Směsí naplníme brambory a  dáme pod gril asi na 5 minut, dokud se nerozpustí sýr.

Rady pro správné vaření brambor najdete zde!

  

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama