reklama

Dokonalé sexy rty bez oparů? Víme, jak na to!

Vhodná prevence zamezí vzniku oparů. Pokud chcete mít neodolatelné rty, nechte si od nás poradit!

Boj proti oparům někdy připomíná známý boj s větrnými mlýny, ale proč s tím jednou už definitivně neskoncovat. Malý nenápadný flíček dokáže pěkně potrápit a my víme, jak s ním bojovat.

Tvorba oparu souvisí s imunitním systémem, životním stylem, ale také s nedostatkem vitamínů. Podívejte se, jakou prevenci zvolit, abychom na opar mohli už navždy zapomenout.

Co je opar?

Jde o infekční onemocnění kůže, které vyvolává vir herpes simplex typu 1. Nejčastěji ho najdeme na rtech, na ústech a kolem nosu. Malý nenápadný puchýřek, který je naplněný tekutinou nevypadá jako hrozba, ale v momentě, kdy praskne, je velmi bolestivý a nepříjemně dlouho se hojí. Celý průběh doplňuje pozdější zasychání a stroupek, který postupně zmizí. Průběh oparového onemocnění trvá okolo 10 dnů.

Koho onemocnění oparem postihne?

Někteří z nás jsou proti oparům velmi odolní a jiní se ho nemůžou zbavit několik měsíců. Objevuje se při oslabeném imunitním systému. Nejčastějšími spouštěči oparu jsou: psychický stres, únava, horečka, změna prostředí a menstruace.

Účinné je dodržovat správnou prevenci. Proti oparům nejlépe funguje aminokyselina lyzin. Existuje celá řada krémů s obsahem lyzinu, ale vhodné je konzumovat potraviny, které v sobě mají ukrytý lyzin. Mezi takové patří mléko, mléčné výrobky, maso nebo sojové boby. Preventivně proti oparům také působí hlíva ústřičná, česnek, ryby, třezalka nebo pivovarské kvasnice.

Existují ovšem i potraviny, které pomáhají při vzniku oparů. Mezi ně patří takové potraviny, které obsahují aminokyselinu arginim. Vyhýbejte se proto raději čokoládě, ořechům, těstovinám a růžičkové kapustě.

Jak opar léčit?

V okamžiku, kdy vás svědí ret, je vhodné začít opar léčit. Jde o první stádium, po kterém se objeví rudý flíček. K léčbě využijte balzámy na rty s lyzinem a jiné přípravky, kterých je v lékárně celá řada. Mezi úspěšné patří Herpesin, ale počítejte s vysokou cenou. Zvyšte přísun vitamínu B12, C a zinku. Posílíte tak imunitní systém a pomohou jako antivirové doplňky stravy. Vitamín E v podobě oleje se nanáší přímo na puchýřek. Výzkumy prokazují, že mezi favority v boji proti oparům patří olej z čajovníku tea tree.

Rady na závěr

Pokud vás čeká důležité rande nebo pracovní schůzka, můžete opar zakrýt speciální náplastí, přes kterou lze nanášet i rtěnku. Během onemocnění se oparu nedotýkejte a dodržujte hygienu. Opar si totiž snadno přenesete na další místa. Dále puchýřek neolizujte a nestrhávejte strup. Při nasazování kontaktních čoček dodržujte maximální hygienu, aby se vám vir nedostal do oka. Při delším léčení než je 14 dní kontaktujte kožního lékaře.

 

 

#graifka1

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama