reklama

Pít, či nepít horké nápoje? Kdy mohou škodit?

Pít, či nepít horké nápoje? Víme, kdy mohou škodit.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Většinou se dozvíte, že bychom měli naopak horké nápoje pít často. Ale i v tomto případě může platit, že všeho moc škodí. Co vám hrozí, když si občas neodpustíte kávu, čaj nebo horkou čokoládu?

Univerzita v Londýně se zabývala vlivem horkých tekutin na náš organismus. A zjistila, že problém není v tom, že je konzumujeme, ale ve špatné přípravě. A podle vědců netrpěliví lidé mohou pít místo správně vylouhovaného čaje, podivnou kapalinu, která je nadměrně horká a pro tělo nebezpečná.

Proč bychom neměli nic přehánět?

"Například pára z příliš horké tekutiny vám může rozšířit cévy v nose. To vede k oslabení a jejímu následnému prasknutí, což je jedna z příčin krvácení z nosu," říká Dr. Henry Sharpe z Univerzity v Londýně pro Daily Mail.

Doporučujeme: Jaký vliv má káva na vaše tělo?

Dále varuje, že právě lidé, kteří mají sklon k častému krvácení z nosní dutiny, by se horkým nápojům měli vyhýbat nebo si je alespoň nechat vychladnout na přijatelnější teplotu. Pokud se vám toto přihodí jen občas, vyčkejte 24 hodin, než si uvaříte kávu nebo čaj. Tolik potřebují cévy, aby se zklidnily.

"Je zcela běžné, že pacientům, kteří prodělali operaci nosní dutiny, zakazujeme na 72 hodin pít tekutinu, která má víc stupňů, než je pokojová teplota," dodává doktor Sharpe.

Poškození jícnu

Výzkumníci z Univerzity v Teheránu přicházejí s pádným důvodem, proč si do pití přidávat mléko. Silný černý čaj by mohl mít vliv na vznik rakoviny jícnu. Ve Velké Británii toto onemocnění postihuje ročně 8000 lidí. Po vyplnění dotazníků 300 lidí, kteří mají tuto diagnózu, bylo zjištěno, že téměř všichni denně vypijí litr černého čaje.

Pokud budeme pít čaj okolo 56-65°C, je to naprosto v pořádku. A když nemáme čas si hlídat správnou přípravu, pak nám mléko pomůže, abychom tekutinu dostali na ideální teplotu.

"Teplota a rychlost pití jsou častějším viníkem onemocnění než samotný čaj," říká Dr. Steven Mann, gastroenterolog z nemocnice Barnet. Sliznice se může po průchodu příliš horké tekutiny poškodit. Dochází k tomu už po vypití jednoho horkého šálku nebo i v průběhu let. "Tyto poničené buňky přechází do fáze regenerace, kdy se může stát, že celý proces vyvolá rakovinu," upřesňuje doktor Mann.

Ochraňujte pleť

Lidé, kteří mají kožní problémy, by se jim měli vyhýbat také. Největším nebezpečím jsou pro ty, kteří mají na obličeji popraskané žilky, při sebemenší námaze jim začervenají tváře nebo pro ty, co trpí infekčním kožním onemocněním, které se nazývá "růže". Prokrvení a zahřátí kůže v této situaci není vůbec žádoucí.

Citlivé zuby

Už jen to, že přijdete z chladného vzduchu do vyhřáté místnosti, může způsobit trhliny v zubní sklovině, což pak okamžik, kdy se vrhnete na hrnek čaje. A není nic nepříjemnějšího než citlivé zuby. U větších trhlin hrozí, že poškodí nervy, což usnadní infekci se ve vaší dutině zabydlet.

Je libo kávu s sebou?

Polystyrenové a papírové šálky, do kterých se dává káva s sebou, udržují tekutinu hodně dlouho okolo 69 °C. Dost často si po napití opaříme rty, jazyk i krk. Pokud se vám to stane, zkuste se okamžitě napít něčeho chladného, aby zmizelo zarudnutí kůže. Ideální je použít i antibakteriální sprej bez alkoholu. Léčivá je také slaná voda, která podporuje hojení.

Náš tip: Alergie na mléko? Zahleňuje nebo ne?

Chuťové buňky jsou jemná nervová zakončení kolem jazyka, která se opařením ničí. "Jazyk je pokryt miliony chuťových buněk, takže pokud se to stane jednou, nemělo by to mít vliv na vaši chuť," říká Dr. Cascarini z nemocnice v Londýně. Pokud bychom byli ale nešikovní opakovaně, nejspíš si následky přivodíme už trvale.

Zajímavá fakta

  • Pití šálku čaje, kde jsme sáček nevylouhovali minimálně dvě minuty, může pětinásobně zvyšovat riziko rakoviny.
  • Britská studie zjistila, že pití čaje nad 70 °C zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu až 8x.
  • Pokud máte vybělené zuby, vyhněte se horkým tekutinám tak na 48 hodin. Zuby jsou v tu dobu velmi citlivé.
  • Vědci dále zjistili, že lidé, kteří drželi v ruce horký nápoj, byli přívětivější a měli laskavější výraz. Podle nich za to může vazba na dětství, kdy jsme si užívali hřejivých náručí našich rodičů.

Pít, či nepít horké nápoje? Pro náš organismus jsou velmi dobré, jen bychom se je měli naučit správně připravovat a při jejich pití nepospíchat a počkat, až trochu vychladnou.

Jaký horký nápoj máte nejraději? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zhubněte s profesionály. Přihlaste se a vyhrajte

Šokující video: Jak se chová dítě v břiše kuřačky?

Proč večer nesvítit LED žárovkami? Neusnete

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama