ONLINE: Ptejte se šéfkuchaře!

23.6.2009 mon

Odpovídat bude Václav Frič, mistr (nejen) na ústřice a šéfkuchař Pražského kulinářského institutu

Hostem u nás v redakci bude ve středu 24. června mezi 12. a 13. hodinou. Otázky zadávejte pod článkem.

Václav Frič se rozhodl být kuchařem už na základní škole. Vystudoval pražské odborné učiliště U krbu, obor kuchař - číšník. Pracoval v hotelech Evropa, Le Palais, Intercontinental, Alcron Radisson SAS, Adria a v restauraci u Sixtů. Václav Frič je pětinásobný vítěz mistrovství ČR v otevírání ústřic a na světových soutěžích v otevírání ústřic v Irsku a ve Švédsku se několikrát umístil na 13. místě. V současné době pracuje jako šéfkuchař Pražského kulinářského institutu.

Vaření je pro Václava Friče dodnes srdeční záležitost - skoro se zdá, že čím více se rozšiřují jeho gastronomické obzory, tím nadšeněji se do vaření vrhá. Je velkým milovníkem klasické české kuchyně, ale skvěle umí připravit také ryby a dary moře. Pro ty, kdo chtějí poznat klasiku, nabízí v kurzech Pražského kulinářského institutu zabíjačku, pro citlivější povahy pečení buchet a vdolků a pro všechny špičkovou svíčkovou. Českou kuchyni zná jak z partesu; nechápe ji ale jako strnulý soupis receptů a jakkoli ctí tradice, nepodléhá zbytečnému sentimentu. Tak jako u té zabíjačky...

Pražský kulinářský institut se zabývá rozšiřováním vzdělání v oboru gastronomie. Spolupracují s ním přední domácí a zahraniční lektoři. V nabídce má řadu kurzů pro profesionály z oboru včetně specializovaných sommeliérských lekcí, kurzů etiky a etikety, ale také vaření a grilování pro laiky. Školicí středisko sídlí v pražském Suchdole. Výuková kuchyně zabírá 90 metrů čtverečních a nachází se v ní 10 samostatných stanovišť pro 20 posluchačů. Pracuje se výhradně s prvotřídními surovinami. Teoretická výuka pak probíhá v učebně se špičkovým technickým vybavením.

Čtěte také:

Hurá na gril-party!

Udělejte z grilování kulinářské orgie!

ONLINE: Ptejte se šéfkuchaře!

Ty nejúžasnější recepty na gril 1

Ty nejúžasnější recepty na gril 2

Zodpovězené otázky

Otázka: Dobrý den, je možné upravit kvalitní "falešnou" svíčkovou z mladého býka i jinak než dušením nebo pečením, např.jako minutku? Děkuji a zdravím L.ČernáAutor: lena | 23.6.2009 10:06

Václav Frič: Dobry den Toto maso je jen na dušení nebo se znej da udělat dobrý tatrský biftek .nedá se znej delat klasicky steak. Maso na steaky je treba rib eye , hovezi pupek , picana tak zvana květová špička ale všechno tohle maso nesmi byt y naseho ceskeho masa ale z masa s Argentiny , Brazilie a Ameriky.

Otázka: dobrý den chtěla jsem se zeptat jaký je rozdíl mezi římským kmínem a obyčejným kmínem.našla jsem totiž recept kde je dáván římský kmín a já ho u nás nikde nemůžu sehnat tak jestli bych tam místo toho římského mohla použít ten obyčejný.děkuji AlenaAutor: alena | 23.6.2009 10:58

Václav Frič: Dobry den Římský kmín je uplně jiné chuti a nedá se zaměnit za náš český kmín.Dá se běžně sehnat v krámcích s kořením nebo Makro , Tesco...

Otázka: Dobrý den, můžete poradit i při výběru typu grilu? Jsme čtyřčlenná rodina v domku se zahradou, díky.Autor: Pavla | 23.6.2009 12:53

Václav Frič: Dobry den Ja si myslím ze gril Weber je to nejlepsi co se da sehnat na nsem trhu docela za rozumne peníze a prostě to funguje.Vyber mezi plynovým nebo na dřevěné uhlí je už dnes jedno.

Otázka: Poradil byste mi nějaký dobrý recept na grilované jehněčí? Máme rádi marockou kuchyni, ale není to podmínka :-). Autor: Eva | 23.6.2009 12:55

Václav Frič: Dobrý den, grilovaný jehněčí hřbet upečte vcelku na grilu nebo v troubě, nechte odstát, pak osolíte a opepříte. Krájejte na jednotlivé kotletky.

Otázka: Dobry den,chtela jsem se zeptat,jestli byste mi doporucil nejaky dobry recept na dort.Nebo jestli mi poradite co mam upect dceri na narozeniny.Bude ji 12.Predem dekuji za odpoved.Autor: Tereza | 23.6.2009 14:05

Václav Frič: Dobrý den, dort upéct umím, ale nevím, jaké má chutě vaše dcera. Dá se udělat cokoli - od čokoládové dortu po jahodový páj. Pro děti by měl být dort hlavně veselý a barevný - třeba s ovocem.

Otázka: Dobrý den, mám moc ráda krevety, ale bohužel je neumím připravit, nemohl byste mi poradit nějaký osvědčený jednoduchý recepty, případně recepty. DěkujiAutor: bojka | 23.6.2009 14:40

Václav Frič: Dobry den Krevety musíte nchet povolit , pak řádně oloupat vycistit od střívka. Pak na rozehřáté másle orestujeme velmi krátce než zrůžoví pak dochutime solí pepřem a česnekem a podáváme s francouskou bagetou nebo toasty.

Otázka: Dobrý den! Rádi bychom udělali domácí zabijačku - přesněji řečeno koupili už zabitého čuníka a zpracovali ho za odborné pomoci najatého řezníka. Máme domek se zahradou, ale nemáme vybavení - poradíte nám zda je zabijačku možné někde objednat, jak to probíhá a jestli se to cenově vůbec vyplatí? Děkuju. Jiřina.Autor: inka | 23.6.2009 16:21

Václav Frič: Dobry den Rád vám poradím protože dělám zabijačku o A do Z mám na to všechno vybavení jestli chcete tak me zavolejte a domluvíme se co dal 607564271.

Otázka: Netuším, co na těch ústřicích máte! Jsou odporný! Nebo vás baví jen je otvírat? A vůbec - myslíte si, že by lidem připadaly tak skvělý, kdyby stály pár korun? mgrAutor: magor | 23.6.2009 16:25

Václav Frič: Dobry den Ustřice jsou výborné ale vy musite se je jen naučit jíst nic na tom není.

Otázka: Je pravda, že láska prochází žaludkem? Povedlo se vám někdy "sbalit" ženu na to, že umíte dobře vařit? A vadilo by vám, kdyby vaše partnerka vařit vůbec neuměla? BettynaAutor: Betty | 23.6.2009 16:27

Václav Frič: Ano Povedlo

Otázka: Máme doma novou sklokeramickou desku a připadá mi, že má malý žár. Vždycky když chci osmažit na pánvi zmrazenou rybu, pustí tolik vody, že než se tepelně upraví, je to maso spíš dušené než pečené. Podobné je to i s čínou. Co s tím? Děkuju. Miroslava SterclováAutor: mirka | 23.6.2009 16:30

Václav Frič: Dobrý den, to je problém sklokeramických desek obecně - aby se nepřepálily, pulzují teplotou. Ideální na vaření je plyn nebo moderní indukční deska - to jediné funguje.

Otázka: Jaké maso - myslím běžně dostupné - považujete za nejkvalitnější? Autor: efef | 23.6.2009 17:44

Václav Frič: Dobry den Jak na co . Maso na steaky hovězi je dobre z Argentiny , Brazilie, Ameriky... A nasše maso hlavně kupujte podle toho aby bylo čerstvé ,pěkné a třeba nesmrdělo a tak jinak se da pouzit vse zaleží na tom hlavně co chcete vařit.

Otázka: Dobrý den, nejste na kuchaře nějaký štíhlý? :-) Jaké kuchyni dáváte přednost? A co je vaše nejoblíbenější jídlo? Autor: ola ole | 23.6.2009 17:48

Václav Frič: Dobry den Ja moc rád vařím naší českou kuchyni kterou i na Prakulu vyučuji ale mam rád kuchyni celého světa protože se má ochutnat vše.

Otázka: Zdravím, pora´dte: Jaký je váš názor na krabí tyčinky? Ano nebo ne? A jak? Rovnou (teda myslím po rozmrazení) nebo je nějak tepelně upraovvat? Díky! Autor: suomen joultsen | 23.6.2009 17:50

Václav Frič: Dobrý den, krabí tyčinky bych používal jen na studený krabí salát. Stačí nechat je rozmrazit. Hlavně je nevařte, pustily by šťávu. Lepší je koupit si krevety nebo kraba - ty se tepelně upravují. Krabí tyčinky nejsou podle mě ideální náhražka. V dnešní době se dají koupit kvalitnější potraviny.

Otázka: Dobrý den,poradil byste mi recept z lososa?Autor: alena | 23.6.2009 18:05

Václav Frič: Dobrý den, je toho hodně. Já mám rád klasický stejk se smetanovým pórkem.

Otázka: dobrý den, rád vařím, jako každý muž hlavně masové minutky, kombinuji koření a používám hodně česnek. Je prosím nějaké koření, které není vhodné kombinovat s česnekem při přípravě masa? Děkuji Autor: právník | 23.6.2009 19:02

Václav Frič: Dobrý den, nekombinuje kořenicí směsi a ani je nepoužívám. Ideální je opéct čisté maso bez soli a bez koření a pak na něj připravit lázeň z másla a koření. Po upečení necháte maso v této lázni napít. Až pak solíme.

Otázka: Jak naložit prase na grilování a jak dlouho ho nechat, aby bylo dobré, ale nezasmrádlo. DíkyAutor: masorad | 23.6.2009 21:04

Václav Frič: Dobry den Nasolit, načesnekovat a zalít studenou převařenou vodou a nechat nekde v chlaďáku!!! zhruba asi 1 tyden.

Otázka: Prosím, jak dlouho se dá v ledničce (ne v mrazáku) skladovat chlazené maso? Je rozdíl u různých druhů mas?Autor: jana | 23.6.2009 21:05

Václav Frič: Dobrý den, kupte maso jen na pár dní dopředu, na dva, na tři dny maxilmálně. Pak je to riziko.

Otázka: Existuje kombinace koření, která je nepřípustná a naopak, které druhy se dobře doplňují.Autor: petr | 23.6.2009 21:07

Václav Frič: Dobrý den, nemám rád sypané kořenící přípravky. Preferuji čerstvé bylinky, sůl a čerstvě mletý pepř. Maximálně.

Otázka: Četl jsem , že velmi záleží na kuchyňské úpravě václavek, aby byly snodno poživatelné, je to pravda a máte na ně nějaký osvědčený recept?Autor: houbař | 23.6.2009 21:08

Václav Frič: Dobrý den, mám moc rád houby hřibového typu, ale s václavkami nemám moc velké zkušenosti. Nerad bych radil hlouposti...

Otázka: Kterou zvěřinu je nutné před zpracováním naložit do mořidla? Máte nějaké osvědčené mořidlo?Autor: jarek | 23.6.2009 21:09

Václav Frič: Dobry den Je nutné naložit zvěrinu do mořidla v případě zě je to starý kus a zapáchá těžce po zvěřině. Mladé kusy není potřeba nakládat ale je dobré nechat odležet.

Otázka: Dobrý den Vašku, chtěla bych znát a umět přípravu rýže, protože v dnešní době ji člověk jednoduše a rychle uvaří v sáčcích a je taková o ničem, proto jí většinou lidé nepřišli na chuť. Ale já myslím že rýže je úžasná a že se s ní dá udělat spousta věcí jak slané tak sladké :-) Jak by jste tedy připravil rýži k masu? :-) moc děkuji za odpověď :-)Autor: Sonička | 23.6.2009 21:19

Václav Frič: Dobry den Na másle orestujeme cibulku přidáme jasminovou rýži osolíme opepříme zalijeme vodou zavaříme do roviny a dáme na 15 min. do trouby na 180 pak vyndame a nechame asi 10 minut odstát.Dobrou chuť.

Otázka: Zdar poradíte mi jak se dělá sumec?????Autor: krise | 23.6.2009 21:28

Václav Frič: Dobry den Sumec malý je dobrý třeba na gryl a větší je nejlepší vyudit.

Otázka: Dobrý den, co byste poradil mladému kuchaři, (2roky praxe v kuchyni a 1rok praxe jako řezník - chtěl jsem se naučit pracovat s masem...) momentálně hledám práci, chci vařit, ale mám prý málo praxe! Hledám i mimo své bydliště, ale zatím nemám štěstí. Díky za radu. Josef FejtlAutor: pepa | 23.6.2009 22:40

Václav Frič: Ahoj kolego Stav se za mnou na Prakulu nebo zavolej, rad ti pomůžu. Vašek

Otázka: Dobrý den, poradíte prosím jak na hovězí steak? Záleží hodně na kvalitě masa? Zkoušela jsem pravou hovězí svíčkovou, péci s kořením bez soli, osolit až poté, pak zabalit do alobalu...maso bylo tvrdé, podruhé stejný postup ale bez alobalu, stejný výsledek...již nemám odvahu, ale steak miluji a chtěla bych se ho naučit dělat...předem děkuji za odpověď Autor: Danka | 24.6.2009 00:07

Václav Frič: Dobry den To je velmi jednoduché. Steak by měl být asi 3 cm vysoký neco kolem 250 gramu a více, lehce jej potřeme olivovým olejem asi 2 kapky na jeden steakA dame na rozpálenou pánev, asi po 4 minutách otočime a nechá me asi další č minuty. Pak steak otocime na prvni stranu panev sundame s ohně dame na steak kousek masla přikloíme pokličkou a nechame odstát asi 5 až 8 minut pak teprve maso nasolíme a opepříme.a servirujeme dobrou chuť Jinak přijďte knám na prakul si vse oskoušet na lekci minutkové upravy mas.

Otázka: Dobrý den, dal byste mi prosím tip na nějakou restauraci v Praze, kde dělají dobře mořské plody a neni to tam předražené? A taky by mě zajímalo, kam chodíte rád vy? tam to asi taky nebude spatne.... :)Autor: Marta | 24.6.2009 10:27

Václav Frič: Dobry den Aromi restaurace vyborná itálie. Jinak top je Klokočna pan Sapík tam moc rad chodim.

Otázka: Jsem naprosty zacatecnik a chtela bych se zacit ucit varit. Ktery kurz byste mi doporucil? jak mam zacit? :)Autor: Jaroslava | 24.6.2009 10:30

Václav Frič: Dobrý den Já bych doporučoval třeba Začínáme vařit 1. 2.

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, zda neznáte recept na pravý schwarzwaldský dort. měli jsme ho s manželem na svatbě od cukrářky a už jsem zkoušela několik "zaručených" receptů a nikdy to nebylo ono... Díky A.Autor: Ája | 24.6.2009 10:55

Václav Frič: Dobry den Znam kdo umi tento dort a vy ucuje je u nas na prakulu. Stavte se nebo zavolejte knam na prakul.

Otázka: Dobrý den, mám chuť na jahodové cappuccino. Můžete mi proradit nějaký rychlý recept? :-)Autor: Fiona | 24.6.2009 11:43

Václav Frič: Ahoj Sladke jahody očitíme a omyjeme dame do mysky rozmačkáme s cukrem a trochou metaxy. Do druhé mysky dáme Creme Freche, cukr a vyšlehanou smetanu a smícháme v nadýchaný krém. .Rozmačkané jahody dame do capuccinoveho šalku asi do poloviny a navrch dene nok nadýchaného krému a dozdobíme čerstvou mátou. Dobrou Chuť

 

Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2014 © centrum holdings O nás | Všechny služby | Volná místa | Reklama | Propagace podnikání | Všeobecné podmínky | Cookies | Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu centrum holdings zapovězeno.