reklama

Pořídit dítěti mobil? Psycholožka to nedoporučuje!

V kolika letech koupit dítěti jeho mobilní telefon? A doopravdy ho potřebuje? Pražská psycholožka Vlasta Svobodová by s tím rozhodně nepospíchala.

Holčička s mobilem
Holčička s mobilem | Foto: Profimedia.cz

V kolika letech koupit dítěti jeho mobilní telefon? A doopravdy ho potřebuje? Pražská psycholožka Vlasta Svobodová by s tím rozhodně nepospíchala.

Ty tam jsou doby telefonních budek a třístránkových dopisů. Děti dnes píší na mobilu sms a pouštějí si z něj muziku rovnou na ulici, chodí na pokec na chat, ICQ či Skype, domlouvají se e-maily. Samotnými mobily jsou Češi přímo posedlí, máme jich nejvíc na osobu v Evropě.

Správný čas na první mobil?

Na to neplatí žádné striktní pravidlo. Každé dítě je individualita.  Je třeba vzít v potaz situaci a vyzrálost dítěte. Pro někoho je v osmi letech akorát, pro druhého nastane pravý čas třeba až ve dvanácti. Jisté je jen jedno: průměrný věk, kdy dítě dostane svůj první mobil, klesá.

Patnáctiletý student gymnázia Vojta dostal mobil ve třetí třídě, v době, kdy sám začal chodit do školy. „Byla to neuvěřitelná kraksna, kterou jsem podědil po sestře," vzpomíná. „V té době už měla mobil většina spolužáků. Dnes ho spousta dětí má už od první třídy, což tehdy bývalo výjimečné. Já sám si život bez něj neumím představit. Poslouchám z něj hudbu, mám tam poznámky, využívám kalendář i budík, když někde čekám, můžu být online na hifi - prostě mi slouží jako malý počítač. A společensky bych bez něj byl úplně vyřízený."

Pevný režim vs. jistota

Děti, které mají pevný denní režim, mobil nepotřebují. Snad třeba jen v situacích, kdy musí být dítě předčasně hodně samostatné, třeba tak někdy ve třinácti letech. Do této doby by rodiče měli mít spolehlivou kontrolu, na což fungují daleko lépe pevné linky. Ty totiž nejdou ošidit - když se dovoláte, víte, že je dítě doma," tvrdí Vlasta Svobodová.

Neumím si představit, že by byl Vojta bez mobilu," krčí rameny studentova maminka Alžběta. „Mám tak zpětnou kontrolu, kde se pohybuje a hlavně jistotu, že kdyby se s ním cokoli stalo, má alespoň nějakou šanci dovolat se naší pomoci. Na druhou stranu to nepřeháníme. Pro nás představuje mobil komunikační prostředek, zatímco pro syna je to součást reprezentace a životního stylu. Takže my určíme, kolik na mobil dostane od nás a zbytek si musí vydělat pomocí v domácnosti."

Nezbytný pomocník

Když žijete na vesnici, kde se všichni znají, a školu máte za rohem, může možná mobil počkat. Pokud však vaše dítě z velkoměsta dojíždí autobusem do jazykové základní školy a odpoledne má každý den jiný kroužek, případně trpí-li třeba nějakými zdravotními problémy, představuje mobil nepostradatelného pomocníka.

Alespoň do chvíle, než se dítě naučí výmluvy typu - neslyšel jsem zvonění, zapomněl jsem ho zapnout, mám ho vybitý... Pak může nastat doma značný neklid, pramenící z nejistoty. Mobil je totiž skvělý prostředek na operativní domluvu, ale kam dítě jde, s kým a kdy se vrátí, to by měli rodiče vědět předem. A pečlivě na to dohlížet, mobil nemobil.

Pro a proti

Ano: Mobil je nenahraditelný v neočekávaných situacích, kdy je třeba něco aktuálně řešit. Dodává dítěti i rodičům jistotu. Dítě (zejména starší) se bez mobilu stává v kolektivu vrstevníků outsiderem.)

Ne: Odborníci dodnes nemají jasno, zda je záření z mobilů nebezpečné. Existují protichůdné názory a studie. Mizí osobní komunikace, děti se nenaučí řešit konflikty tváří v tvář. Místo prožívání vyťukávají sms.

Nechcete, aby byl z vašeho dítěte závislák na mobilu? Jděte příkladem! Netelefonujte s přáteli ve chvíli, kdy se vám potomek se slzičkami v očích svěřuje ohledně hádky s kamarádem. Když budete celé večery klábosit po telefonu, nemělo by vás překvapit, že dítě dělá to samé. Ani deset telefonátů nenahradí jedno rodinné večerní posezení nebo partii Člověče, nezlob se!

A jaký je váš názor? Koupili byste mobil třeba prvňáčkovi? A kolik dát dítěti měsíčního paušálu? Diskutujte pod článkem!

Znáte mobilní zkratky?

  • MMT - moment
  • JJ­- jo, jo
  • NZ - není zač
  • PTZ - protože
  • Z5 - zpět
  • BTW, MMCH - mimochodem
  • PLS - prosím (please)
  • UOK - jsi v pořádku? (are you ok?)
  • X - polibek
  • LOL - hlasitý smích (laughing out loud)

Mobil pro batolata

I tříletí prckové mohou mít mobil. Jmenuje se Mymo a má jen pár tlačítek. Dítě z něj může vytočit jen několik předvolených čísel. Mobil je jednoduchý a dodatečně odolný, aby vydržel i hrubé zacházení, pastelově barevný s kreslenými postavičkami, ale hlavně - dokáže sledovat polohu dítěte přes internet.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama