reklama

Obezita v dětství = mindráky na celý život

Sotva jste se stačila zorientovat, kde leží nákupní košíčky, vaše ratolest se už neomylně sápe po čokoládě, lízátku nebo bonbónech v těsné blízkosti prodejního pultu. Kdyby měla peníze po ruce, už má po nákupu... Aby ne, když regály s pamlsky leží přímo v úrovni dětských očí!

Obézní dívka
Obézní dívka | Foto: Profimedia.cz

Sotva jste se stačila zorientovat, kde leží nákupní košíčky, vaše ratolest se už neomylně sápe po čokoládě, lízátku nebo bonbónech v těsné blízkosti prodejního pultu. Kdyby měla peníze po ruce, už má po nákupu... Aby ne, když regály s pamlsky leží přímo v úrovni dětských očí!

Snažíte se sladkostem v supermarketu vyhnout, ale k pokladně, kde je nástrah mnoho, člověk zkrátka musí. Kolikrát týdně odoláte? Kolikrát se s dítětem dohodnete předem, co budete v obchodě opravdu kupovat? Na školní výlety děti vyrážejí se sladkými limonádami a s pytlíčky bonbónů. Přece se rozdělí s celou třídou! Když tak přemýšlí každý rodič (a opravdu tak přemýšlí!), má mlsání každé dítě. Někteří i víc balíčků, aby skutečně někdo o zkažené zuby nepřišel... A když už se ovládáte vy, kolik sladkostí stihne pak dítko sníst za jedno odpoledne s babičkou a dědou?  Ti mu splní každé přání, které vidí na očích, i kdyby bylo sebecukrovatější!

Slabost pro sladkost

Nákup sladkostí a slabost rodičů pro přání vlastních dětí vnímá jako problém a selhání více než třetina rodičů. Podle výživové poradkyně Moniky Divišové jsou zcela nevhodné potraviny obsahující rafinovaný bílý cukr (čokolády, oplatky, buchty, koblihy, croissanty, bábovky, müsli tyčinky, slazené nápoje, sirupy, sycené nápoje, barevné jogurty, snídaňové cereálie, slazené džusy), a nevhodné tuky (uzeniny všeho druhu, smažená jídla, fastfood, rostlinné margaríny, tučné typy masa, sušenky, oplatky, tučné a slazené smetanové krémy).  Rizikové je také nadměrné používání bílé mouky (bílé pečivo a těstoviny, omáčky a polévky zahušťované bílou moukou).

Důsledkem konzumace většího množství těchto potravin je obezita a související zdravotní problémy, které v samotném důsledku mohou končit i smrtí. Děti s nadbytečnými kilogramy budou pravděpodobně bojovat  s obezitou i v dospělosti, kdy se už stravují podle zásad zdravé výživy.

Zdravě za odměnu?

Hlavní potíž představuje, že rodiče nemají dostatečný přehled o tom, co všechno jejich dítě během dne snědlo. Začíná to u babiček a dědečků, kteří sem tam nějakou tu čokoládu zatají, pokračuje to ve škole, kde si děti za drobné nakupují v automatech či bufetech koblihy, sladké müssli tyčinky, koláčky a další slazené výrobky z bílé mouky. Jedinou účinnou prevencí je, že dětem budete chystat dost atraktivní svačinky doma sami a drobné na svačinu vůbec nedostanou. „Není ani vhodné jíst zdravě za odměnu. Když sníš papriku, dostaneš čokoládu - tudy cesta nevede," varuje Monika Divišová.

Jaké pamlsky nabídnout?

Sladkosti přitom mohou být i méně škodlivé, když si dá člověk trochu záležet a zapřemýšlí. Co představuje vhodnou alternativu k bílé mouce a rafinovanému cukru? Používejte přírodní hnědý cukr. K občasnému mlsání můžete zařadit kvalitní čokoládu (min. 70 % kakaa), ořechy, želatinové bonbony či například hrst sušeného ovoce (které může tvořit jednu porci z doporučených pěti denně).

V této souvislosti je také důležité  zaměřit se na snížení konzumace limonád a dalších sladkých nápojů. A mít na paměti, že sladkosti do dětského jídelníčku patří, ale pouze výjimečně.

zdroj: Albert/Hypernova

Jak obezitu porazit?

  • Proveďte čistku lednice a spíže a pak kupujte jen zdravé potraviny
  • Buďte pro dítě vzorem
  • Zapojte do změny životního stylu celou rodinu včetně babiček a dědečků
  • Nikdy nemotivujte jídlem a sladkostmi
  • Snažte se alespoň snídat a večeřet celá rodina společně
  • Sledujte a korigujte, co bude dítě jíst mimo tuto dobu
  • Odpočívejte aktivně, nejlépe sportováním spolu s dítětem
  • Také dovolené plánujte v aktivním duchu
  • Ve velké krizi může pomoci dětská obezitologická ambulance

zdroj: obesitas.cz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama