reklama

Poslední víkendy na sněhu: Bezpečně na lyžích!

Lyžařská sezona zdaleka nekončí. Na horách leží stále ještě víc než metr sněhu a soudě podle meteorologických prognóz budou příznivci bílého sportu ještě nějakou dobu vesele brázdit svahy. Ruku v ruce s adrenalinovými zážitky z hor však opět přicházejí i smutné zprávy o úrazech či úmrtích lyžařů a snowboardistů. Je proto na místě připomenout základní bezpečnostní opatření, která byste měli vštípit svým dětem, aby si v bezpečí užily poslední dny sjezdařské sezóny.

Dítě lyžuje
Dítě lyžuje | Foto: Profimedia.cz

Lyžařská sezona zdaleka nekončí. Na horách leží stále ještě víc než metr sněhu a soudě podle meteorologických prognóz budou příznivci bílého sportu ještě nějakou dobu vesele brázdit svahy.

Ruku v ruce s adrenalinovými zážitky z hor však opět přicházejí i smutné zprávy o úrazech či úmrtích lyžařů a snowboardistů. Je proto na místě připomenout základní bezpečnostní opatření, která byste měli vštípit svým dětem, aby si v bezpečí užily poslední dny sjezdařské sezóny.

Vyšší rychlost i nebezpečí

Každým rokem se zlepšuje vybavení pro zimní sporty. Roste tak rychlost jízdy na lyžích i na snowboardu. Přímo úměrně k tomu se zvyšuje i nebezpečí, které bílý sport přináší. Minimalizovat se ho snaží bezpečnostní desatero pravidel Mezinárodní lyžařské federace FIS. Dokážete ho vyjmenovat? Pomůžeme vám!

1. Ohled na ostatní lyžaře: Lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval nikoho jiného.
2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy: Lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním podmínkám, jakož i hustotě provozu.
3. Volba jízdní stopy: Lyžař nebo snowbordista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.
4. Předjíždění: Předjíždět se může shora nebo zespodu, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.
5. Vjíždění a rozjíždění: Lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.
6. Zastavení: Lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat zbytečnému zdržování na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.
7. Stoupání a sestup: Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.
8. Respektování značek: Lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.
9. Chování při úrazech: Lyžař nebo snowboardista je povinen poskytnout první pomoc při úrazu.
10. Povinnost prokázat se: Lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník nehody, je povinen prokázat se v případě úrazu osobními údaji.

Pomůže kvalitní vybavení

Můžete znát pravidla FIS zepředu dozadu a třeba i na přeskáčku, ale při setkání s někým, kdo je nerespektuje, vám to bohužel není nic platné. Když už nelze pádu nebo srážce zabránit, mělo by vás před vážným úrazem ochránit alespoň kvalitní bezpečnostní vybavení. Samozřejmostí by dnes už měla být ochranná přilba. Přestože však počet hlav v přilbách každým rokem roste, stále se najdou odvážlivci, kteří lyžují s rozevlátými vlasy nebo v kulichu. S ohledem na charakter moderního lyžařského sportu tito „sportovci" hazardují se životem.

Stále oblíbenější součástí bezpečnostní výstroje se potom stává takzvaný páteřák: krunýř ze speciálního materiálu, který tlumí nárazy a chrání před úrazem páteře. Připevňuje se k tělu pomocí kšand nebo popruhů, ale stále více získává na oblibě odlehčená verze, kdy je pevná výztuha součástí vesty nebo mikiny a je tak majiteli příjemnější na nošení.

Kompletní lyžařská výbava je ovšem docela nákladná, nemá však smysl ušetřit za každou cenu. Prehistorické lyže z bazaru jsou sice daleko levnější, ale vzhledem k opotřebení ztrácejí jízdní vlastnosti na úkor bezpečnosti. To už se spíš vyplatí půjčit si kvalitní vybavení v půjčovně, kde zároveň profesionálně seřídí vázání. Lyžařský komplet pro dítě na týden vyjde kolem osmi set až jednoho tisíce korun, což je cena zanedbatelná v porovnání s pořizovacími náklady.

zdroj: zimnitabory.cz, detibezhranic.cz

Pravidla pro snowboardisty

  • přední noha musí být s prknem pevně spojena záchytným řemenem
  • před každou změnou směru pohybu je třeba pohledem zpátky zkontrolovat prostor
  • zastavuj se jen na okraji sjezdovky, neposedávat a nepolehávat uprostřed
  • odepnutý snowboard položte stranou do sněhu vázáním dolů
  • na vlecích a lanovkách musí být zadní noha uvolněna z vázání

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama