reklama

Trápím se, moje holčička je mentálně zaostalá...

Třiatřicetileté Romaně se před pěti lety narodila vymodlená dcera Anežka. Počáteční radost však brzy vystřídal šok a smutek, to když s manželem zjistili, že holčička má nemilosrdný osud: mentální retardaci. Přesto se nevzdali a začali o budoucnost svého dítěte bojovat. Vědí, že malá Anežka není jako ostatní děti, a nikdy taková nebude. Ale rozhodli se jí dát šanci žít samostatný život.

Máma s dítětem
Máma s dítětem | Foto: Profimedia.cz

Třiatřicetileté Romaně se před pěti lety narodila vymodlená dcera Anežka. Počáteční radost však brzy vystřídal šok a smutek, to když s manželem zjistili, že holčička má nemilosrdný osud: mentální retardaci.

Přesto se nevzdali a začali o budoucnost svého dítěte bojovat. Vědí, že malá Anežka není jako ostatní děti a nikdy taková nebude. Ale rozhodli se jí dát šanci žít samostatný život. Takto maminka Romana vypráví svůj příběh

Vymodlené miminko

Když jsme se s manželem rozhodli, že budeme mít miminko, ve snu by nás nenapadlo, jak to všechno skončí. Poprvé jsem otěhotněla, když mi bylo dvacet tři let, bohužel jsem však potratila. Stejně tak při druhém těhotenství v pětadvaceti. Byli jsme z toho moc smutní, ale naděje na miminko jsme se nevzdávali.

Potřetí jsem otěhotněla a miminko donosila. V průběhu těhotenství jsem samozřejmě byla ve velkém stresu, jestli se zase něco nepokazí. Snažila jsem se relaxovat a užívat si to, ale moc to nešlo. Navíc jsem odmalinka velký nervák. Anežka se nakonec narodila dva týdny před termínem. 

Byli jsme konečně šťastná rodina. Anežka se vyvíjela podle našich představ. Začala docela brzy říkat „máma, táta". Po prvním roce života se však začal její nadějný vývoj zpomalovat. Doktorka nás uklidňovala, že to ještě nic nemusí znamenat. Ale bohužel znamenalo. Po velkém testování a vyšetřování diagnostikovali lékaři autismus se středně těžkou mentální retardací.

Nevzdali jsme to 

Absolvovali jsme s manželem spousty kurzů, přečetli jsme mnoho knih, abychom to všechno zvládli. Anežce jsem se věnovala na sto procent. Bylo to velmi těžké, protože nekomunikovala a ani nejevila zájem. Ale věřili jsme, že pečlivou péčí se všechno zlepší. Teď chodí do mateřské školy, kde se o ni stará asistent, a dělá neuvěřitelné pokroky. Přestala nosit pleny, umí jíst příborem, řekne si, co potřebuje. Tím to pro nás ovšem nekončí. Anežka se musí naučit být tak samostatná, jak to jen bude v jejích silách, a my jí s tím musíme maximálně pomoci. 

Kdo je mentálně postižený?

Člověk, který má

  • - IQ nižší než 70 - 75
  • - vážná omezení ve dvou nebo více schopnostech, které jsou potřebné v každodenním životě (komunikace, sociální schopnosti, péče o sama sebe, sebekontrola) a tento stav trvá již od dětství

Jde to zvládnout!

V současné době je mentálně postiženo 3 - 4 % populace. Jde o násobně běžnější onemocnění než třeba mozková obrna nebo slepota. Děti s mentální retardací však mají základní potřeby stejné jako děti bez postižení: chtějí být se svou rodinou a hrát si s vrstevníky. Jak se ale s postiženým dítětem domluvit? Naučte se alternativní formy komunikace pomocí mimiky, gest, obrázků, fotografií, symbolů, počítače…

Pokud doufáte, že dítě zvládne i mateřskou školu, poraďte se s odborníky ze speciálně pedagogického centra. Ti doporučí školku, která bude vašemu děťátku šitá na míru, ať už půjde o speciální zařízení určené dětem s mentální retardací, školku pro děti bez postižení s integrační třídou se speciálními pedagogy nebo školku pro děti bez postižení, kam bude dítě doprovázet asistent. 

zdroj: babyweb.cz

Co způsobuje mentální retardaci?

  • Mentální retardaci může způsobit vlastně cokoli, co naruší vývoj mozku, a to jak během těhotenství, tak při porodu nebo v raném dětství. Nejčastější příčiny jsou: 
  • Problémy během těhotenství: užívání drog, alkoholu, cigaret, podvýživa matky, onemocnění jako HIV, syfilis, zarděnky
  • Problémy při porodu: nízká porodní hmotnost, nedonošenost
  • Problémy po porodu: dětské nemoci (spalničky, plané neštovice, černý kašel, meningitida, encefalitida), úrazy (úder do hlavy, tonutí), otrava toxiny (rtuť, olovo)
  • Genetické dispozice: poruchy genů rodičů způsobené infekcemi či rentgenem
  • Chudoba: a v jejím důsledku nedostatek lékařské péče, podvýživa, špatná hygiena


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama