reklama

Dětské skupiny místo školek: Opravdu rodičům pomohou?

Školní rok se nezadržitelně blíží a s ním i problémy s umístěním nejmenších dětí. Státní školky jsou přeplněné, 40 000 dětí odmítnutých v loňském roce hovoří za všechno. Jaké jsou alternativy?

Foto: Isifa/Thinkstock

Školní rok se nezadržitelně blíží a s ním i problémy s umístěním nejmenších dětí. Státní školky jsou přeplněné, 40 000 dětí odmítnutých v loňském roce hovoří za všechno. Jaké jsou alternativy?

Lze si zaplatit si individuální hlídání (100-200 korun za hodinu) nebo školku soukromou (10-25 tisíc měsíčně). Tedy řešení finančně náročné. Vrací se také koncept školek firemních, které ale zatím zřizují jen velké podniky a v naprosto nedostačujícím počtu. Založení firemní školky totiž vyžaduje dlouhé, často až roční přípravy. Jak vyzrát na nepříznivé trendy?

Další cesta? Dětské skupiny!

V budoucnu to mohou být takzvané Dětské skupiny. Nový zákon, který připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, dovolí rychlé a jednoduché zřizování Dětských skupin. Jde o jakési miniškolky, které budou moci fungovat samostatně nebo jako firemní zařízení. Od současných oficiálních institucí se liší tím, že mohou mít jen 6 dětí včetně vlastních. Starají se o ně pečovatelky nebo pečovatelé, kteří prošli odborným kurzem.

Nová služba nemá být zisková, rodiče by hradili přímé náklady, ale měli by slevu na dani. Zaměstnavatelé by si mohli za zřízení skupiny z daní odpočítat 95 000 korun a ročně za provoz 86 640 korun. Dětskou skupinu má ve zkušebním provozu Ministerstvo práce a sociálních věcí pro děti svých zaměstnanců. Pod toto ministerstvo také budou dětské skupiny spadat. Od služby si slibuje větší zaměstnanost rodičů, a tudíž vyšší odvody do státní pokladny.

Problém se vzděláváním

Proti návrhu se ale ozvaly námitky z více stran. Protestují odboráři, firmy i hospodářská komora. Jaké jsou jejich argumenty? Chudší rodiny by na službu nemusely mít peníze, záměr motivuje zaměstnavatele, ale ne rodiče samotné, a hlavně - koncepce nezajišťuje systematické vzdělání jako školky.

"Dětské skupiny české matky nevytrhnou," napsala na svůj blog stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová (ČSSD). "Za největší negativum považuji, že tyto skupiny rezignují na zavedené vzdělávací programy. Předškolní vzdělávání je pro všechny děti velmi důležité."

Čím se liší?

Dětská skupina

  • Zakládat ji mohou zaměstnavatelé, státní instituce i jednotlivci.
  • Může přijímat děti od šesti měsíců věku do zahájení povinné školní docházky.
  • Může mít nejméně 6, nejvíce 24 dětí.
  • Od sedmi dětí výš musí o svěřence pečovat nejméně 2 osoby.
  • Pokud bude ve skupině dítě mladší dvou let, zaměstnavatel musí najmout ještě jednu pracovní sílu.
  • Dětská skupina nemusí dítě vzdělávat, pečovatelé ale musí poskytovat dětem podněty k rozvoji.

Mateřská školka

  • Přijímá děti od tří let do zahájení povinné školní docházky.
  • Na jednoho pedagogického pracovníka může připadat maximálně 20 dětí z běžných tříd či 12 dětí, pokud jsou mezi nimi i děti se zdravotním postižením.
  • Jako státní či státem sledovaná instituce má přísně stanovená pravidla hospodaření a výukové plány, které vycházejí z poznatků o vývoji dítěte.
  • Může zaměstnávat pouze pečovatelky s oficiálním odborným vzděláním.

zdroj: prostorprorodinu.cz

Máte zájem o kurz?

Občanské sdružení Prostor pro rodinu nabízí vzdělávací semestrální kurz péče o malé a předškolní děti. Je určen pro ženy i muže, pro každého, kdo chce získat odborné zkušenosti v práci s malými dětmi a předškoláky a kdo se dětem chce věnovat v budoucnu nejen v rámci dětských skupin, ale třeba i v rámci mateřských center, při práci v dětských koutcích, klubech a nebo zájmových organizacích. Kurz sestává z deseti víkendových soustředění, která proběhnou v Praze. Absolventi na závěr obdrží certifikáty, potvrzující jejich specializaci.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama