reklama

Pražská zoo: Podívejte se na nové přírustky

Zoologická zahrada v Tróji se jako odborná instituce se pyšní výjimečnými pavilony a chovatelskými úspěchy. Její hlavní kouzlo však spočívá v promyšlené koncepci zábavy, která sem láká převážně rodiny s dětmi.

Foto: Tomáš Adamec

Zoologická zahrada v Tróji se jako odborná instituce se pyšní výjimečnými pavilony a chovatelskými úspěchy. Její hlavní kouzlo však spočívá v promyšlené koncepci zábavy, která sem láká převážně rodiny s dětmi.

Milujete třeba fretky? Za příplatek se můžete na dvacet minut setkat s vybraným zvířetem (týká se milých drobných savců, tygr k nim, prosím, nepatří!), stát se na jeden den chovatelem či oslavit se zvířaty narozeniny. V zoo se také můžete nechat oddat.

Zvířecí Hollywood

Ještě před vchodem do zoo projdete po chodníku zvířecí slávy, do kterého jsou zasazeny dlaždice se sádrovým otiskem nohy některého ze zvířecích obyvatel. "Nebylo nijak snadné je pořídit. Třeba u slona Kadíry, gorily Nigry či nosorožce Patryse jsme museli využít uspání, případně nechat zvíře přejít přes dobře propracovanou sochařskou hlínu. Naproti tomu hrabáč Adéla, mravenečník Linda nebo leguán Pepíno ochotně spolupracovali a bez protestů šlápli, kam bylo potřeba," popisují pracovníci zoo.

U vstupu vás uvítá půvabné sousoší věrně zpodobněných surikat v životní velikosti, nápaditě doplňující vysoký čedičový monolit. V letní sezóně usnadňuje návštěvníkům zdolání velkého výškového rozdílu mezi severní a jižní částí lanovka. Děti se mohou povozit i zábavným vláčkem nebo tramvajkou. Rády také navštěvují malou zoo, umožňující bezprostřední setkání s domácími zvířaty. Dospělé zase zaujmou velkoplošné dotykové panely, plné informací, obrázků a videí.

Vstupné do zoo stojí dospělé 200 Kč, děti 150 Kč. Vzít s sebou můžete i psa, ale musí být na vodítku a vyjde to na 100 Kč.

Podívejte se na vtipná videa i obrázky se zvířátky. Stačí, když kliknete sem! 

Unikátní druhy, přirozené prostředí

Mezi nejvýznamnější zvířata pražské zoo patří kůň Převalského, zubr, lev indický, levhart mandžuský, tygr ussurijský a sumaterský, gorila nížinná, orangutan sumaterský, žirafa Rothschildova, levhart obláčkový, pelikán kadeřavý, orel východní, orlosup bradatý, varan komodský, leguán kubánský, želva černavá či gaviál indický.

Unikátní pavilon Indonéská džungle (největší stavba pro zvířata v ČR) napodobuje prostředí tropické deštného lesa. Najdete v něm mimo jiné orangutany, gibony a makaky, ale také dvě obří akvária a desítkami ohrožených obřích želv, které utekly doslovně z talíře: byly zachráněny ze zásilky, určené pro trh s potravinami v Hongkongu...

Pozornost určitě zaujme i pavilon, který je domovem jediné skutečně funkční české gorilí rodiny, pavilon Čambal, kde spokojeně žije šestičlenná skupina nejohroženějších krokodýlů naší planety - gaviálů (jediná v rámci evropských zoo) a efektní pouštní expozice Sonora. Na sebe pak navazují Vodní svět a Opičí ostrovy: rozsáhlé expozice se zvířaty, pro než je voda buď životním prostředím, nebo naopak nepřekonatelnou bariérou.

Populační exploze

Nejvíc ale děti lákají mláďata, svůj k svému. A že mají na co koukat! Letošní jaro a léto proběhlo přímo ve znamení populační exploze, a tak se malí návštěvníci mohou těšit mimo jiné ze zvířecích miminek a batolat jelena lyrorohého, želvy ostnité, ježka bělobřichého, pandy červené, varana komodského, plameňáků růžových, čtyř malých fenků a pět štěňat psů ušatých, klisničky koně Převalského a dvou žirafích samiček. Hitem ovšem zůstávají primáti, zejména gorilí mláďata.

Tak už víte, co s nadcházejícím víkendem? Hurá do zoo!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Američanka šokovala svět: porodila vlastního vnuka!

Zazpívám ti, mrtvá teto...

Vystup si s tím řvoucím spratkem z tramvaje!

zdroj: zoopraha.cz, praha-levne.cz

Rekordy pražské zoo

  • Nejstarší savec: slonice Gulab, 53 let
  • Nejvyšší savec: žirafí samec Johan, 5,5 m
  • Nejtěžší savec: slon indický Mekong, 4300 kg
  • Nejstarší pták: kondor krocanovitý, 48 let
  • Největší pták: pštros dvouprstý, 2,3 m
  • Nejtěžší plaz: želva sloní Eberhard, 224 kg

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama