reklama

Tipy pro děti: Hrátky ve vikýřích a čokoládové orgie

Už je vám zima a nemůžete se dočkat jara? Zkraťte si čekání a vezměte děti na podivuhodné hrátky v tajemných vikýřích Malostranské besedy nebo do muzea čokolády.

Foto: Vikýře Play

Už je vám zima a nemůžete se dočkat jara? Zkraťte si čekání a vezměte děti na hrátky ve vikýřích Malostranské besedy nebo do muzea čokolády.

Byla by přece škoda trávit víkendy jen povalováním a koukáním na televizi! Dopřejte svým dětem zábavu a dejte jim sami příklad k aktivnímu stylu života.

Hrátky ve vikýřích

Ve čtvrtek 28. března zahájila interaktivní výstava Vikýře Play v Malostranské besedě. Rada organizátorů zní: Dotýkat se doporučeno! A také zkoumat, poslouchat, vnímat, cítit a tvořit. Vystoupáte do podkroví starobylého renesančního paláce, potěší vás tajemný prostor krásně zrekonstruované trámové půdy i úplně neznámé výhledy z oken na malostranské střechy. A pak už se zcela ztratíte v říši fantazie.

S úžasem sledujete panoráma chrámu sv. Mikuláše, stojícího věžemi dolů díky principu camery obscury. U jeho horní hrany se hýbou rozmazané tečky, chodci křižující hluboko dole pod vámi Malostranské náměstí. Se zatajeným dechem držíte u ucha zvon, který z vám do podkroví nesou zvuky kroku, cinkání tramvají a lomoz aut. Vlhkými dlaněmi přejíždíte po držadlech vodního zvonu, až začne zpívat a vlnění oživí hladinu natolik, že se voda bude snažit vyskočit ven jako při varu. S hlavou opřenou o dřevo vnímáte resonanci strun umístěných na zadní straně opěradla. Celé tělo vám vibruje tóny, které zesiluje kovový válec.

Využíváte všechny smysly, těšíte se z nezvyklých vjemů a stejně jako ostatní návštěvníci výstavy Vikýře Play se zároveň stáváte spolutvůrci úžasného díla. Vašeho společného díla. Pokud jste jen trochu nezapomněli si hrát, určitě výstavu navštivte. Nebo tam alespoň vezměte své děti, protože ty ocení zcela určitě.

Čokoláda od hlavy až po paty

První české muzeum čokolády najdete v Praze 2 přímo pod Nuselským mostem a užijete si v něm sladký a tvůrčí den. Seznámíte se v něm s 3000 let starou historií čokolády a na vlastní oči uvidíte, jak se zpracovává dnes - alespoň co se pralinek týká. V rámci degustace se také můžete naučit správně ochutnávat čokoládu. Můžete vyzkoušet i pralinky z kvalitní čokolády s nezvyklými chutěmi (chilli, wasabi, česnek, kardamom, máta, kaviár), čokoládové pivo a více než 50 druhů kvalitní horké čokolády. Součástí muzea je i galerie čokoládových obrazů Vladomíra Čecha: unikátní kolekce 100 obrazů malovaných bílou, hořkou, mléčnou a barevnou čokoládou v různých technikách a stylech.

Mladé muzeum s veselým srdcem a živou duší však nabízí spoustu zábavy zejména dětským návštěvníkům. Nechybí samozřejmě možnost ochutnat, ale čokoládou můžete také malovat na jedlý papír, čmárat prstem v cukru, tvořit malá dílka z čokoládové modelíny, pokreslit hotovou figurku barevnou čokoládou nebo odlít barevné čokoládky a vyrobit na ně vlastní obal. Ceny workshopů se připočítávají k ceně běžného vstupného a pohybují se v rozmezí 90 - 150 Kč. Svá díla si mohou malí umělci samozřejmě odnést domů.

Pravé venkovské velikonoce

Pravé venkovské velikonoce zažijete na farmě Blaník pod stejnojmenným slavným kopcem. Od 28. března až do 1. dubna se sem můžete vydat za velikonočními zvyky, z nichž se naučíte plést pomlázku, malovat vajíčka nebo vyrobit velikonoční věnec. Zažijete venkovské velikonoční zvyky, včetně hledání velikonoční nadílky nebo topení Morany. Můžete také ochutnat lahodné velikonoční dobroty, nakoupit od trhovců a užít si večerní lampionový průvod.

Podívejte se, jak krásné jsou Čechy: Tipy na výlet!

Děti čeká spousta zábavy a organizovaných her. V nepříznivém počasí si mohou užívat atrakce v bývalé sýpce nebo sledovat filmy v Rytířském sále. Hlavní atrakcí však budou zvířata, umístěná ve stájích a ve výbězích a hlavně jarní novorozeňátka: jehňata, králíčci, malá vietnamská prasátka, telátka, oslíci, kůzlata a samozřejmě housata, kachňata či kuřata. Součástí farmy je i "mazlicí zóna", v níž si děti mohou mladá zvířata pohladit a nakrmit.

zdroj: praha-levne.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Miss Einstein (12): Chytřejší než Steven Hawking!

Psycholožka radí: Připravte dítě na nástup do školky!

3 nejčastější chyby v sexu, kterých se ženy dopouštějí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama