reklama

Neskutečné video: Miminko spadlo do bazénu - utopí se?

Naučte své dítě plavat co nejdřív. To samozřejmě nezaručí, že se neutopí, ale sníží to nebezpečí. I zcela malé dítě se může naučit splývat, aby přežilo pád do vody. Podívejte, jak se to učí...  

Foto: Isifa/Thinkstock

"Potopí se hlouběji, utopí se, utopí se / Divoká řeka ti vezme tvé jediné dítě / Potopí se hlouběji, utopí se, utopí se / Ve městě duchů na dně řeky drtí mlýny pomalu." Nightwish, Ghost River.

Tahle parta dětí se scházela každý rok o prázdninách. Koupali se nad jezem, skákali ze splavu. Byla mezi nimi i šestnáctiletá Martina B. "Vždycky jsme jim říkali, že na sebe mají navzájem dávat pozor, neskákat, kde to neznají. Vždy odpovídali, že si dají pozor, ať nemáme strach. Ten den jsme se s Martinkou trochu pohádali, chtěla jet k vodě na babetě se svým klukem, my ale trvali na tom, že ten kousek dojdou i pěšky, protože jsme se báli pustit je na silnici. Odcházela naštvaná, ani nepozdravila..." vzpomíná její maminka.

David, chlapec z bubliny: Život strašnější než smrt. Více se dozvíte ZDE >>

Pak už jen zaklepala na dveře sousedka se strašnou zprávou. Dceru marně záchranáři oživovali půl hodiny, mozek nedostatek kyslíku nepřežil. Paní B. se zhroutil svět. Už je to pět let, ale bolest ani deprese neustupují. "Tak ráda bych šla za ní, když se ona ke mně nevrátila. Jen mladší syn mě drží nad vodou, ale život to není," říká nešťastná matka.

Desítky vteřin ke smrti

Naučte své dítě plavat co nejdřív. To samozřejmě nezaručí, že se neutopí, ale sníží to nebezpečí. V Americe, kde vlastní bazén doslova každá druhá rodina, je utonutí dítěte ještě častější příčinou úmrtí malých dětí než u nás. Vznikají tam proto zájmová sdružení, které mají za cíl jediné - naučit ne snad plavat, ale neutopit se i velmi malé dítě, třeba několikaměsíčního kojence. Nevěříte, že je to možné? Podívejte, jak se to učí:

Malé děti voda přirozeně přitahuje. Zpívá a bublá, třpytí se tisíci světelných zrcátek. Chtějí ji poznat blíž. Možná proto je utopení nejčastější příčinou smrti dětí do 5 let - stačí, když je dospělému po kolena. Děti se mohou utopit v bazénu, lázni, vaně, toaletě a dokonce i kýblu vody. Sklouznou pod hladinu úplně potichu, bez hlásku, bez zašplouchání. A stačí na to chvilka: váš rychlý telefonát, záchod, vyzvednutí obálky ze schránky. Když už dojde k nejhoršímu, šance dítěte na přežití zvýší včasná srdeční a plicní resuscitace. Měli byste ji ovládat.Základem je ovšem nenechávat dítě nikdy v bezprostředním okolí bazénu bez dozoru!

Jak zabránit tragédii

  • Vana: Při koupání zůstávejte vždy dítěti na dosah. Nespoléhejte na bezpečnostní sedátko ani na dozor jiného malého dítěte.
  • Nádoby s vodou: Miminka či batolata se mohou utopit v záchodu, dvacetilitrovém kýblu, chladicí nádobě či na brouzdališti. Stačí se předklonit, aby se podívaly do vody. Nenechávejte je nikdy u vody samotné. Pokud nepoužíváte toaletu, zaklapujte víko a zavírejte dveře na záchod i do koupelny. Kýble skladujte je dnem vzhůru.
  • Bazény: Drtivá většina dětí se utopí v domácích bazénech. Buďte jim proto vždy na dosah. Nespoléhejte na plovací pomůcky. Bazén ohraďte zábradlím vysokým alespoň 120 cm a mějte u něj vždy po ruce záchranné vybavení. Okolí bazénu by mělo mít protiskluzovou úpravu. Pomůže rovněž pevný kryt na bazén a alarm. Ideální je elektronický aquasenzor kombinovaný se solární sirénou, který se připevňuje ke stěně bazénu těsně pod hladinu a upozorní na vpád do vody jakéhokoli tělesa těžšího než 5 kg.
  • Rybníky, jezera, řeky a moře: Vlny, proudy, spodní proudy, rostliny a kameny či hlína pod hladinou způsobují, že je plavání velmi nepředvídatelné. Plavte pouze v místech vyznačených cedulemi či bójkami. Pokud s sebou berete dítě na loď, jachtu či kánoi, nezapomeňte na záchrannou vestu správné velikosti.

zdroj: fisher-price.com, bazeny.doporuci.cz, youtube.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Drsný experiment: Ztratila se mi maminka!

Rozvedená? To je špatná matka - a může si za to sama!

7 rad, jak opticky zvětšit malý byt: Tyhle fungují!


 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama