reklama

Milujete ho - ale bude z něj dobrý táta?

Většina maminek si své dítě zamiluje tak nějak přirozeně - devět měsíců je součástí jejího těla, v bolestech ho přivede na svět, bouře hormonů, která porod doprovází, vytvoří mezi těmi dvěma pevnou vazbu. Ale co tátové?

Táta s dětmi
Táta s dětmi | Foto: Profimedia.cz

Většina maminek si své dítě zamiluje tak nějak přirozeně - devět měsíců je součástí jejího těla, v bolestech ho přivede na svět, bouře hormonů, která porod doprovází, vytvoří mezi těmi dvěma pevnou vazbu.

Ale co tátové? Zplodit potomka dokáže skoro každý, to však ještě neznamená, že bude také dobrý otec. Jak to poznáte, abyste se vyhnula zklamání?

Chtělas ho, postarej se...

Dítě byste měli chtít oba. Kompromis typu "Já ti teda dítě udělám, když po něm tolik toužíš, ale starat se o něj budeš ty" není ideálním východiskem rodinného života. Muž by neměl vnímat potomka jako něco, co se ho netýká, nebo ještě hůř, co ho omezuje, jinak si zakládáte na spoustu problémů, na jejichž řešení zůstanete nejspíš sama.

Dávejte také pozor, jak vás vyvolený reaguje na filmové záběry, kde se ubližuje dětem - nechávají ho chladným? To není dobrá vizitka. Vyznává sám ve výchově zásadu Škoda každé rány, která padne vedle, protože ji zastával i jeho otec? Ještě hůř!

Doporučujeme: Nehody batolat: Dítě řve hrůzou, tatínek vesele natáčí!

Muž, s nímž si chcete miminko pořídit, sice nemusí pro děti hořet nadšením, ale měl k nim mít vstřícný vztah. Dokáže se vyřádit s vaším mladším bratrem nebo se svými synovci? Hrnou se k němu nadšeně, sotva vkročí do dveří? Nebojí se pochovat miminko vaší kamarádky a neupadá do mdlob, když před ním rozbalí pokakanou plínku? Pak nejspíš podobné situace zvládne i na domácím hřišti.

Bude si umět s vaším dítětem hrát? To vám prozradí rodina, kde přítel vyrostl. Až budete příště na návštěvě u budoucích tchánů, zaveďte nad rodinným albem řeč na jeho dětství. Vandrovali s tátou v přírodě, spali ve stanu a učil ho táta házet nožem? Jezdila celá rodina na vodu nebo třeba na kole? Putovali po hradech a zámcích? Pak nejspíš čeká stejně krásné a zajímavé dětství i vašeho společného potomka.

Odpovědnost za rodinu

Milujete přítele pro jeho dobrodružnou odvahu? Jezdí na lyžích jako drak, užívá si divokou vodu nebo závratné výšky? To neznamená, že nebude dobrý táta. Sport dává lidem do vínku sebevědomí, nadhled a odhodlání překonávat problémy. Když se váš vyvolený dokáže vrátit z pravidelného pivka s kamarády v dohodnuté době nebo aspoň zavolat, že se zdrží, abyste se nebála, je vše v pořádku. Víte, že je zodpovědný a umí držet slovo.

Táta, máma, dítě: sex ve třech? To se dozvíte ZDE>>

Pokud ale považuje mytí nádobí za nedůstojnou činnost nehodnou pravého muže, protože "to je přece ženská práce", buďte ve střehu. Až budete vyčerpaná z péče o miminko, měl by vás otec vašeho dítěte dokázat v domácnosti zastat a o práce se podělit.

Hodně vám o něm prozradí jeho vlastní táta. Ať už má váš milovaný svého otce v lásce a úctě nebo mu nemůže přijít na jméno, nějaké vzory chování od něj pravděpodobně odkoukal. Nosí váš případný budoucí tchán své nemocné ženě do postele horký čaj a citrónem a studené obklady? Nebo ji naopak okřikuje či dokonce ponižuje? To samé můžete čekat od svého partnera, jen co pomine první zamilovanost...

Zjistila jste jen samá pozitiva? A myslíte, že už je čas na miminko? Povídejte si spolu o tom! Vyjasněte si představy o společném životě, protože ve třech je to úplně jiné než ve dvou. Budete se muset mnohého vzdát a dělat kompromisy. Pokud  je váš partner odhodlaný i k takové oběti, jste šťastná žena a nejspíš budete i šťastná matka a manželka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co by muži u porodu rozhodně neměli říkat

Náš syn žil tři dny: Video, které svírá srdce

7 rad, jak opticky zvětšit malý byt: Tyhle fungují!


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama