reklama

Pražská koupaliště aktuálně: Kde je nejčistší voda?

Víkend bude opět tropický, nabízíme tipy na letní koupání v Praze včetně informací o čistotě vody.

Foto: Thinkstock

Víkend bude opět tropický, nabízíme proto tipy na letní koupání v Praze včetně informací o čistotě vody.

Potřebujete při plavání okolo sebe místo? Nesnášíte, když je na pláži hlava na hlavě? Dáváte přednost sportovnímu vyžití, zázemí pro děti, nebo dobrému jídlu? Pro každého z vás máme ten správný tip na letní koupání v Praze - od přírodních vodních nádrží s travnatými břehy nebo písčitými plážemi, až po venkovní bazény s dřevěnými terasami na opalování.

Všude je zatím voda v hygienické normě (nejhůř je na tom Hostivařská přehrada), což se ale může každým dnem změnit. Aktuální informace najdete na stránkách Hygienické stanice hl. m. Prahy. Kam se vypravíte koupat?

Koupaliště Biotop Radotín

Horká novinka loňského léta, půvabné přírodní koupaliště založené na principu biotopu, vyrostla na místě bývalé čističky odpadních vod v Radotíně. Bazén ve tvaru nepravidelného oválu tvoří uzavřený okruh vody oddělený fóliemi od okolního prostředí. Nádrž má rozměry přibližně 62 × 75 m, koupací část má proměnlivou hloubku od 40 cm do 1,2 m pro neplavce a maximálně 3,25 m v plavecké části. Čistota vody je udržována bez chemie díky vodním rostlinám a přírodním ekosystémům ve filtračních lagunách propojených cirkulačním systémem. Filtruje se přes křemité písky a oblázky.

Čtěte také: Nejkrásnější nudapláže v ČR

Místní stánek s občerstvením nabízí klasiku: párky, klobásy, steaky, (nejen) desítku Staropramen (25 Kč), ale i ovocná piva, nealko, čaj a kafe. Areálové parkoviště určitě nepokryje všechny požadavky na parkování, auto však můžete nechat v docházkové vzdálenosti 10 minut u sportovní haly Radotín a nebo u bistra U Ondřeje.

  • Provozní doba: všední dny 10 - 20 hodin, víkendy 9 - 20 hodin
  • Vstupné: dospělí 80 Kč, děti do 140 cm 40 Kč, rodinné 2+2 160 Kč
  • Doprava: vlak (stanice Praha - Radotín), autobusy 120, 244, 245, 255, 309 (stanice Nádraží Radotín)
  • Čistota vody: voda vhodná ke koupání

Koupaliště TJ Čakovice

Venkovní koupaliště v Čakovicích na Praze 9 nabízí dva padesátimetrové bazény. Ten mělčí s brouzdalištěm je určen dětem. Vede do něj tobogán dlouhý 46 metrů. Druhý bazén je určen pro plavce, i když v méně hluboké části člověk stačí. Maximální hloubku má 2,5 m.

Koupaliště má vlastní úpravnu vody, jejíž kvalita je průběžně monitorována. K opalování slouží travnatá plocha. Starší lidé přivítají možnost posedět si na lavičkách ve stínu vzrostlých stromů, maminky s batolaty si oblíbily mělká brouzdaliště kolem bazénů. K občerstvení slouží prodejní stánky s klasickou nabídkou.

  • Provozní doba: denně 9 - 19 hodin
  • Vstupné: dospělí 80 Kč, děti do 15 let 50 Kč, rodinné vstupné 2+2 200 Kč
  • Doprava: autobusy 158 a 140 (zastávka Ke stadiónu)
  • Čistota vody: voda vhodná ke koupání

Koupaliště Petynka

Areál Petynka v Praze 6 nabízí dva bazény: padesátku pro dospělé a brouzdaliště pro děti. Třetím malým bazénkem je zakončen dojezd tobogánu. K zázemí koupaliště patří sprchy a šatny, hřiště na beach volejbal, hřiště na nohejbal a dětské hřiště s trampolínou, dále dva stoly na ping-pong, travnatá střešní pláž a dřevěná terasa na opalování. Zahrát si můžete i minigolf nebo vyzkoušet aquazorbing. Kromě hlavního občerstvení je možné využít bar u bazénu.

Pozor na ně: Nejčastější letní nástrahy, které číhají na děti

  • Provozní doba: všední dny do 15.8. 7-21 hodin, po 15.8. 7 - 20 hodin
  • Vstupné: dospělí 150 Kč, děti do 140 cm 80 Kč, rodinné 2+1 330 Kč, hodinové 50 Kč
  • Doprava: autobusy 108, 174, 180, 217 (zastávka Hládkov), tramvaje 1, 2, 18 (zastávka Sibeliova), 22,25 (zastávka Malovanka)
  • Čistota vody: voda vhodná ke koupání

Koupaliště Džbán

Vodní nádrž Džbán na Litovicko-Šáreckém potoce v Praze 6 se plochou i délkou 0,8 km řadí na druhé místo mezi pražskými přírodními koupališti hned po Hostivařské přehradě. Maximální hloubka je 7,5 m. Koupaliště je placené, hlavní vstup od kempu. Dá koupat i na druhé straně nádrže mimo placenou zónu, kde je menší, neupravená pláž.

Nádrž má štěrkové dno, travnaté pláže a pozvolný vstup do vody. V roce 2008 byla odbahněná. K vybavení patří WC, vnitřní sprchy s pitnou vodou, převlékací kabiny, občerstvení, půjčovna loděk, nudistická pláž a volejbalové hřiště.

  • Provozní doba: denně 9 - 19 hodin
  • Vstupné: dospělí 50 Kč, děti 30 Kč
  • Doprava: autobusem 179 nebo na konečnou tramvají 20, 26 (Divoká Šárka) a pěšky kolem restaurace McDonald´s asi 10 minut po červené turistické značce.
  • Čistota vody: voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi

Hostivařská přehrada

Největší pražské přírodní koupaliště leží v Hostivařském lesoparku na rozhraní Prahy 10 a 15. Areál má dva vchody: hlavní z Hostivaře, vedlejší na nudistickou pláž z Petrovic. Nabízí dvě hřiště na beach volejbal, tenisový kurt s betonovým povrchem, multifunkční kurt na tenis, nohejbal a streetball, dětské hřiště a troje ruské kuželky. Nechybí ani půjčovna loděk a lehátek či stánky s občerstvením, restaurace se zastřešenou velkou zahrádkou a koktejlový bar. Naproti písečné pláži se rozprostírají rozsáhlé travnaté plochy a dále pokračuje cesta na nudistickou pláž.

Doporučujeme: Koupete se v moči? Problém bazénů

Přehrada Hostivař prošla v letech 2010 a 2011 kompletním odbahněním. Co možná nevíte - na jejím dně je skryto původní koupaliště z 50. let, z doby, kdy potok Botič ještě nebyl přehrazen, a také tzv. Mouchův mlýn. Díky hloubce až 12 m dorůstají zdejší ryby pořádné velikosti: u dna se prohánějí patnáctikiloví kapři a bílí amuři, ale také třicetikiloví tolstolobikové a padesátikiloví sumci.

  • Provozní doba: denně 9-20 hod.
  • Vstupné: zdarma, nudistická pláž dospělí ve všední den 60 Kč, o víkendu 70 Kč, děti do 130 cm 40 Kč, rodinné 2+2 140 Kč
  • Doprava: autobusy 175, 177, 506, 609 (zastávka Selská - hlavní pláž), autobusy 122, 125, 135, 165, 170, 203, 213, 505 (zastávka Jižní Město - nudistická pláž)
  • Čistota vody: voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi

Žluté lázně

Přírodní rekreační areál Žluté lázně na břehu řeky Vltavy v Praze 4 je spíš sportoviště, nicméně koupat se tam můžete také - pokud najdete odvahu vlézt do Vltavy. Slavná historie Žlutých lázní trvá už více než sto let. Chodil sem hrát nohejbal slavný česko-rakouský fotbalista Pepi Bican, opalovala se zde herečka Olga Schoberová. Opalovat se můžete i vy - na písečné nebo travnaté pláži. Také kulinářské vyžití je perfektní, návštěvníci mají k dispozici občerstvení na pivních terasách, v pizzerii, barech nebo v tančírně.

Děti se vyřádí v bazénku s brouzdalištěm a na šlapadlech v mělké laguně. Na jejich hřišti nechybí dřevěné prolézačky, houpačky, pirátská loď a pískoviště. Po celé léto probíhá zábavný program, výtvarné dílničky a příměstské tábory. Ve sprchovém zázemí nechybí přebalovací pult pro nejmenší.

Zdaleka nejzajímavější je ovšem v lázních sportovní vyžití. V areálu najdete pět špičkových beach volejbalových kurtů, na kterých by se dala pořádat i olympiáda, antukový kurt na nohejbal či volejbal, dva stoly na ping-pong, fotbalovou klec na písčitém povrchu a osm hřišť na pétanque. Kromě klasické půjčovny lodí a inlinů si můžete vyzkoušet také sporty méně obvyklé: jízdu na dračích lodích či paddleboarding, balancování na indoboardu nebo slackline, moderní formu provazochodectví. Ti, které neláká adrenalin, možná dají přednost venkovním šachům s figurkami vysokými 70 cm.

  • Provozní doba: denně 9 - 2 hodiny
  • Vstupné: dospělí 80 Kč, děti 40 Kč, rodinné 2+2 160 Kč
  • Doprava: tramvajemi 21, 16, 17, 3, autobusy 124, 118 (zastávka Dvorce)
  • Čistota vody: nesleduje se

zdroj: praha-levne.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bazény a aquaparky: Kde je nejčistší voda?

5 malých ďáblů: Nejstrašnější děti historie

Otěhotněla jsem na dovolené. Manžel není otcem

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama