reklama

Šikana aneb Když selže paní učitelka v mateřské školce

Váš prcek brzy oslaví druhé narozeniny a vy jásáte, že ho přijali do nedaleké školky. Zdaleka ale nemusíte mít vyhráno. Jakmile vyrazí vaše mládě samo do světa, čekají na něj nástrahy, které bude muset řešit. Ta nejmenší z nich je, když paní učitelku práce nebaví. Daleko horší je, když mu hrozí šikana.

Foto: Isifa/Thinkstock

Váš prcek brzy oslaví druhé narozeniny a vy jásáte, že ho přijali do nedaleké školky. Zdaleka ale nemusíte mít vyhráno.

Jakmile vyrazí vaše mládě samo do světa, čekají na něj nástrahy, které bude muset řešit - a vy s ním. Ta nejmenší z nich je, když paní učitelku práce nebaví. V mateřských školkách to není sice příliš časté, ale stává se. Daleko horší je, když mu hrozí šikana.

Co kdyby si zasedla...

"U nás na vesnici u Berouna máme ve školce paní učitelku, která se údajně dětem moc nevěnuje. Nechodí s nimi na procházky, raději je jen tak nechá lítat po zahradě. Nehraje s nimi žádné hry, zato stíhá spoustu smsek kamarádům. Rodiče si na ni stěžují, ale pouze potichu mezi sebou. Další školka je totiž v sousedním městě vzdáleném patnáct kilometrů - a co kdyby si učitelka na dítě stěžovatele zasedla! Nikomu se nechce dojíždět zbytečně daleko. A tak znepokojeně čekáme na zázrak a doufáme, že péči-nepéči ve školce naše děti přežijí," napsal nám čtenář Radek.

Jak se zachovat, když vaše dítě šikanují? To se dozvíte ZDE>>

Jde sice o nezáviděníhodnou situaci, zejména pro předškoláky, se kterými by už paní učitelky ve školkách měly hodně pracovat, ale dětské dušičky při ní moc trpět nebudou. Existují horší případy. Šikana.

Stačí tři chlapečci

Je to smutná pravda - šikana začíná už v mateřské školce. Stačí, když se sejde víc chlapečků a jsou ponecháni sami sobě. Ano, podle statistik je šikana doménou silnějšího pohlaví - holčičky sice nebývají méně kruté, účty si však obvykle vyřizují bez ponižování a násilí.

Čtěte také: Patnáctiletá Amanda: Uštvali ji k smrti!

Vžitá představa, že terčem šikany bude ten nejhloupější, vůbec nemusí být pravda. Často je naopak obětí dítě tělesně a duševně vyspělé, s velmi dobrým rodinným zázemím, které neumí nebo není ochotno "výt s vlky". Dav totiž nesnáší odlišnost.

Začínající šikana je přitom naprosto nenápadná - strkání, posměch, "nekamarádění"... A co teprve, když dítěti neubližují ostatní, ale rovnou paní učitelka! Zdá se vám to přitažené za vlasy? Paní Martina z Prahy 4 to zažila na vlastní kůži. Tedy spíš na kůži svého čtyřletého syna Vojtěcha.

Ten Vojta tak zlobí...

"Byla to super školka, Vojta do ní chodil už od dvou let a nikdy neměl žádné problémy. Pak se však přestěhoval do třídy mezi starší děti a k jiným učitelkám. A už to začalo: Vojta moc zlobí. Vojta se pere. Vojta kousl Jakoubka... Tak to trvalo asi půl roku, a já nechápala, co se děje. Doma nezlobil, když ho hlídala sousedka se svým synem, tak také ne. On sám je splachovací pohoďák a na školku si nestěžoval," vzpomíná Martina.

Pak jednoho rána zašla do školky se synem: "Synek se hned hrnul mezi ostatní, paní učitelka se otočila ke mně, aby si zase na něco postěžovala - a já vidím, jak za jejími zády chlapeček Jakoubek mého synka majznul po hlavě. Jen tak z ničeho nic, protože se chtěl zapojit do společné hry s ostatními. No a Vojta si to samozřejmě nenechal líbit a místo, aby se rozplakal, tak ho prostě odstrčil. Následoval Jakoubkův ukřivděný řev... Vidíte, už zase mu ubližuje, ohlásila mi okamžitě paní učitelka, ani se neotočila. V tu chvíli mi bylo jasné, že jsem viděla dost. Nevím a ani nechci vědět, jak ten problém vznikl - možná tím, že rozmazlený Jakoubek byl synem její kamarádky? Na nic jsem nečekala. Za měsíc byl syn v jiné školce."

A výsledek? "Byl okolo toho dost hukot, původní školka dělala problémy, ředitelka se cítila dotčená, dokonce vedení nové školky varovala, že tam přijde nezvládnutelné dítě. Ani já sama jsem si nebyla jistá, jestli syna vytrhávat z kolektivu kamarádů. Jenže s novou partou se sžil hned a problémy s chováním okamžitě zmizely. A já jsem dodnes moc ráda, že jsem ho nenechala přijmout jako normu chování nesmyslné výtky špatné učitelky," uzavírá Martina.

Stáli jste před podobným dilematem i vy? Museli jste řešit šikanu ve školce nebo ve škole? Poraďte pod článkem ostatním, jak se s podobnou situací nejlépe vypořádat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když je babička semetrika, jak ji zvládnout?

Jako matka totálně selhávám, biju svoje miminko

Manžel má peníze. Chce jen plodit, ale starat se odmítá

--------------------------------------------------------------------------------

V jaké mateřské škole bude vašemu sítěti nejlépe?


 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama