reklama

Speciální hry pro nejmenší: Jak vzdělávat batolata?

Když děti začnou projevovat zájem o svět kolem sebe, mají rodiče dvě volby: buď je nechat, ať objevují samy, nebo je navést správným směrem. Druhá možnost je časově náročnější, ale lepší. Nabízíme vám několik šikovných tipů, jak na to.

Foto: Isifa/Thinkstock

V období, kdy si děti začínají hrát a projevují zájem o svět kolem sebe, má každý rodič dvě volby: buď je pohodlně nechat, ať objevují samy, nebo se k nim přidat a navést je správným směrem.

Druhá možnost je sice časově náročnější, nicméně pokud ji využijete a dětské poznávání podpoříte, umožníte dětem velký náskok vědomostní i emoční. Tomu napomůže vhodně zvolená zábava: knížky, hry a cédéčka. Několik šikovných tipů vám nabízíme.

Ferda a jeho mouchy

Knížka Ferda a jeho mouchy se věnuje rozvoji emoční inteligence dětí. Příběhy jsou psané jazykem blízkým dětem, podporují představivost a jsou dlouhé tak akorát pro čtení před spaním. Kniha je navíc spojena s interaktivní plyšovou hračkou.

Doporučujeme: Básničky na mytí rukou, písničky proti šišlání...

Do postavičky plyšáka Ferdy a jeho kamarádů se mohou děti snadno vcítit, protože často zažívají podobné situace a trpí pocity osamocení, smutku, žárlivosti, radosti, hněvu, strachu, důvěry nebo zvědavosti. S příběhem, který je zaměřen pokaždé na jinou emoci, se děti mohou ke svým zážitkům vrátit a s odstupem přemýšlet, jak se zachovaly a co jim samotným pomohlo situaci řešit.

Kniha šikovně pracuje s dětskou představivostí: Emoce jsou v ní znázorněny jako mouchy, které létají kolem žabáka Ferdy a komentují situace, v nichž se ocitl. Pro lepší chápání a ztotožnění se s hlavní postavou je kniha doplněna plyšovou hračkou s osmi vyměnitelnými pocity v podobě malých plyšových mušek. Jako odkládací prostor slouží vtipná mucholapka.

Knížka zahrnuje také stránky pro rodiče s jednoduchým vysvětlením, co která emoce představuje, a s radami, jak s příběhem pracovat, na co se dětí ptát, případně jak podobné situace nacvičit. Cena setu je 970 Kč.

Moje první hry

Soubor Moje první hry je určen dětem od dvou let a byl vyvinut ve spolupráci se speciálními pedagogy. Zajímavá sestava her naučí děti rozeznávat základní barvy a geometrické tvary, rozvíjet logické myšlení, paměť, slovní zásobu, prostorovou představivost a fantazii, procvičí jemnou motoriku a postřeh, seznámí děti s abecedou i základními číslovkami. Zároveň je naučí radovat se z vítězství, přijímat prohry a být trpělivý.
 
S puzzle, které je součástí souboru, si děti zlepší jemnou motoriku i postřeh. Zároveň se zábavnou formou seznámí s abecedou a základními číslovkami. Barevné loto je naučí základní tvary i barvy, jež budou moci procvičit v populární hře Žížalky. Se základy logiky se setkají u skládaček a paměť procvičí  prostřednictvím zajímavě provedeného pexesa. Doporučená cena je 299 Kč.

Písničkáři dětem

Na děti myslí i muzikanti, jejichž hlavním publikem jsou dospělí. Díky tomu se jejich původní tvorba vyznačuje kvalitou, která daleko přesahuje běžnou úroveň hudební produkce pro děti. A cédéčka koupíte za cenu v rozmezí 100 až 260 Kč.

Veselé a zároveň chytré melodie pro děti nabízí třeba nové CD šansoniérky Jany Rychterové s názvem Zpívací písničky. Mezi skladbami nechybí ani Chechtací, Čertovská či ryze holčičí písnička Přišel k nám novej kluk. Slyšeli jste už o vdavekchtivé tukanici? Vědí vaše děti, že i statečného lva může pěkně potrápit zubař? To všechno jim Jana se svým nezměnitelným hlasem zazpívá.

Stejně jako Jana Rychterová, i manželé Marianovi ze skupiny Klíč mají vystupování před dětmi vyzkoušené v praxi. Pozvou je do kouzelné země Breptánie. Na jejich CD Písničky z Breptánie čekají bytosti zrozené z dětských přebreptů a z fantazie: skřítek Kolomastík, který pofouká bolístky, tajemný mužíček Silínis, žlutomilná víla Trikosanda, kuchyňský šotek Sepečouzas a pyšná loutková princezna Pimprdán. A také poutavé melodie vyluzované nejen klasickými nástroji, nýbrž unikáty jako hi-hat, brumle, drhlo či ago-go. K tomu připočtěte dokonalé hudební aranžmá, perfektní intonaci i výslovnost - prostě radost poslouchat. A skvělý vzor k mluvení.

No a sázkou na jistotu je skladatel Petr Skoumal a jeho CD pro děti: Když jde malý bobr spát, Kdyby prase mělo křídla, Jak se loví gorila či Pro děti od pěti.

Takže čtěte, hrajte si, poslouchejte a zpívejte, ale hlavně - věnujte dětem svůj čas. Pěknou zábavu!

zdroj: emusaci.cz, efko.cz, janarychterova.cz, agentura.studioklic.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak mluvit s dětmi, aby nás opravdu vnímaly

Je jí čtrnáct let aneb Lolitku je třeba seřezat včas

3 problémy kancelářských krys: Stres, zád, zápěstí


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama