reklama

Osmerčata oslavila 5. narozky, máma Nadya seká dobrotu

Tuto neděli oslavila osmerčata Nadyi Suleman (38) páté narozeniny. Osmimáma je jedinou doloženou matkou v historii, jejíchž všech osm dětí přežilo.

Foto: Profimedia.cz

Tuto neděli oslavila osmerčata Nadyi Suleman (38) páté narozeniny. Šest chlapců a dvě holčičky přišly naráz na svět císařským řezem 26. ledna 2009 v kalifornské porodnici ve městě Bellflower.

Už v té době na sebe Octomom (Osmimáma) Nadya upoutala pozornost hned dvěma věcmi: Jednak prvním porodem osmerčat v historii, který přežily všechny děti. A jednak tím, že je doma čekalo dalších šest sourozenců (troje dvojčata), ale žádný táta.

Osmimáma nahoře bez

Všechny děti byly počaty ve zkumavce, takže vznikla velká debata o tom, zda byla nezaměstnaná svobodná matka šesti dětí, z nichž tři jsou postižené, ideální adeptkou na další početí ze zkumavky. Skončila tím, že lékaři, který otěhotnění umožnil, odebrali licenci.

Doporučujeme: Osmimáma Nadya: 14 dětí, tanec u tyče a pád až na dno

A Nadya pochybnosti potvrdila. Vlastní početnou rodinu medializovala, jak se dalo, aby vyvázla z dluhů. Vystupovala v televizní reality show, pózovala na titulních stránkách časopisů. Aby se dostala z dluhů, nechala se fotit nahá, točila porno, tančila u tyče v nočním klubu nahoře bez... Nakonec musela vyhlásit osobní bankrot. Zdá se ale, že od té doby seká dobrotu - nebo o ní alespoň nebylo dlouho slyšet. Že by Osmimáma přišla před čtyřicítkou k rozumu?

Zrození a smrt

Desaterčata? To zní divně, že? Jde o největší doložený počet lidských mláďat narozených v rámci jednoho porodu. Vícečetné těhotenství (nejčastěji k němu dochází při umělém oplodnění) vždy představuje značné riziko pro matku i miminka. Ne všichni sourozenci se narodí zdraví a zdaleka ne všichni přežijí. Zrození života tak obvykle doprovází smrt.

Čtěte také: Světový rekord - 10 dětí při jednom porodu!

Světový rekord představují podle Wikipedie desaterčata. Narodila se 22. dubna 1946 v Brazílii. Šlo o dvě holčičky a osm chlapců. Zda některé z dětí přežilo, není známo.

Devaterčata zatím nepřežila. Poprvé je jejich narození zaznamenáno 13. června 1971 v australském Sydney. Všechny děti zemřely, stejně jako osmerčata z Mexika (1967), tureckého Izmiru (1985), řeckého Zerbini (1977), Londýna (1996) či Malajsie (1999). Při dalších porodech osmerčat přežily třeba jen dvě, čtyři, šest nebo sedm dětí, ale nikdy ne všichni. "Nejúspěšnější" maminkou tak zatím zůstává Nadya.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vícerčata aneb Mámy rekordmanky mezi námi!

Kakat! Já chci kakat! aneb Trápení na ho...

Ten chlap je divnej... Kdy od něj dát ruce pryč?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama