reklama

10 dobrých způsobů, jak vybudovat pouto s dětmi

Přijde vám to snadné? Tak to nejspíš žádné děti nemáte! Rodičovství je totiž možná povznášející a úžasné, ale také velmi těžké... Daleko víc, než si myslí ti, kteří děti ještě nemají. Nabízíme tipy, jak si to "trápení" usnadnit.

Foto: Isifa/Thinkstock

Přijde vám to snadné? Tak to nejspíš žádné děti nemáte! Rodičovství je totiž možná povznášející a úžasné, ale také těžké, velmi těžké... Daleko víc, než si myslí ti, kteří děti ještě nemají.

Naše čtenářka Laura to krásně přirovnala k těžké túře zasněženým terénem. My dodáváme tipy, jak si to "trápení" co nejvíc usnadnit.

Jdete dál a dál. Den za dnem...

O co s dětmi vlastně jde? Těm, kteří je nemají, přibližuje rodinný život mail naší čtenářky Laury. Pokud chodíte na horské túry, budete rozumět ještě lépe, ale není to podmínkou...

Doporučujeme: 5 typů nemožných matek, které denně potkáváte na ulici

"Jste silní, krásní, zdraví, vyrovnaní, úspěšní, usměvaví? Představte si, jak jste na začátku obrovského pole, které je celé pokryté hlubokou vrstvou sněhu. Krásný zimní den. Váš úkol je jednoduchý: Přejít na druhou stranu. Svítí slunce, obloha je modrá a vzduch čirý, dobře se dýchá. Cíl sice není vidět, ale věříte, že pole lehce přejdete do oběda.

Hned při prvním kroku se ale proboříte do velké kaluže s vodou. Zjišťujete, že závěje jsou mnohem hlubší a studenější, než se na začátku zdálo. Ale jste silní a nic vás nezastaví. A tak se znovu vyškrabete nahoru, uděláte další dva kroky - a opět se pod vámi proboří závěj až na dno... Opět vylézáte, uděláte krok, boříte se. Vymýšlíte jinou taktiku. Chvilku to vypadá, že funguje - a najednou padáte až na dno, dva metry pod povrch do ledového bahna. Vyškrabete se nahoru a zkoušíte jít znovu dál.

Je čas oběda. Stojíte po pás ve sněhu, zpocení a promočení hledíte na horizont. Cíl je nedohlednu. Máte toho dost. Stěží dýcháte, hrnete si sníh do úst, abyste se svlažili. Otáčíte se. V šoku zjišťujete, že jste ušli sotva pár metrů. Máte toho dost. Síla a krása v tahu, vyrovnanost zmizela pod sněhem, zkušenosti selhávají. Jste zoufalí.

Čtěte také: 14 největších lží, kterými rodiče balamutí děti

Sněhu, slunci, obloze je to jedno. A tak jdete dál a dál. Den za dnem v sobě znovu začínáte hledat sílu, radost, úsměv..."

Pouto se buduje pokaždé znovu

Přijde vám to nadnesené a patetické? Věřte zkušeným rodičům, není tomu tak! Nicméně si mnohé trápení můžete zmírnit. Počítejte ovšem s tím, budete muset lásku a důvěru dítěte v rodině budovat a utužovat každý den znovu - úplně stejně jako ve vztahu mezi mužem a ženou. Jak na to?

  1. Láskyplné vzkazy: Je úplně jedno, jestli budou na lednici, v mobilu, na nástěnce v dětském pokoji, ve svačinové krabičce. A dokonce ani moc nezáleží na obsahu, důležité je jen láskyplné připomenutí, že na dítě myslíte: Užij si dneska krásný den! Těším se na tebe odpoledne! Jsi moje holčička!
  2. Budujte tradice: Inspirujte se středověkou šlechtou - můžete společně namalovat rodinný erb, vyrobit rodinnou vlajku, vymyslet rodinné heslo...
  3. Vypadněte z domu: A když už máte vlajku, vydejte se s ní na cesty. Dobrodružství v neznámém prostředí poskytne nové podněty, prověří vaše vztahy i zkušenosti. První spaní pod širým nebem se pro malé děti stane celoživotním zážitkem.
  4. Hledejte kořeny: Sestavte společně genealogii vašeho rodu. Prohrabejte přitom staré fotky, vyprávějte o předcích, které už děti nepoznaly. Cesta do minulosti jim dá perspektivu, jíž budou nahlížet věci budoucí.
  5. Pracujte společně: Velmi těžké pravidlo, ale také velmi fungující. Společně uklízejte. Nebude je to bavit, na to se připravte. Ale vy je musíte naučit, že se sdílejí nejen dobré věci, ale i ty zlé nebo nudné. „Ani mě úklid nebaví, ale udělat se musí. Všichni v rodině jsme parťáci, proto se budeš podílet i ty. Pojďme na to vlítnout, ať už to máme rychle za sebou..." Když na tom budete trvat, děti se časem přizpůsobí.
  6. Staňte se šéfkuchařem: Výše zmíněné domácí práce jsou nuda, ale vaření nuda být nemusí. Vařte spolu odmalička. Sice to stojí trochu nervů, ale dítě možná přijde této tvůrčí zábavě na chuť. Přinejhorším se naučí o sebe postarat. A při krájení mrkve se dá probrat leccos soukromého, na co by třeba jinak ani nepřišla řeč.
  7. Povídejte u stolu: Vypněte mobily (ke stolu stejně nepatří), televizi i rádio. Poseďte chvilku společně i po večeři, popovídejte si, jaký byl den, co vás čeká zítra, co jste viděli zajímavého. Budujte cíleně rodinnou sounáležitost.
  8. Hrajte si a čtěte: Co na tom, že vás puzzle k smrti nudí! Pokud baví vašeho prcka, překonejte se. Člověče nezlob se, Kloučku hop, pexeso, hra na schovávanou, pohádka na dobrou noc... To všechno jsou cestičky k dětské duši. Nebojte se lézt třeba po čtyřech a dělat ze sebe trochu blázna. Děti a blázni k sobě mají blízko.
  9. Nepodceňujte technologie: Smějte se nad videi z YouTube, sdílejte alespoň částečně dění na facebooku, choďte společně do kina na filmy. Jen tak pochopíte, jak vaše dítě myslí, jak se cítí, jaké má vzory a co ho zajímá.
  10. Buďte prostě milí: Hleďte si do očí, nezapomínejte chválit a hladit. Dotýkejte se, fyzický kontakt jen důležitý. Vlezte si občas společně do rodičovské postele a probírejte "tajné" věci. Překvapte dítě zmrzlinovým pohárem na dobrou noc. Prostě si najděte cestičku, jak nečekaně potěšit. Věřte, že se vám to v dobrém vrátí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Žárlím na svého muže: Dcera miluje víc tátu, než mě

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

Intimní rovnoprávnost: Vyholit se? Jen když ty taky!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama