reklama

Střídavá péče? Ideální zbraň pro pomstu po rozvodu!

Nejvyšší soud dal přednost střídavé výchově. Jde o průlomové rozhodnutí, které zajistí dětem právo na oba rodiče - nebo spíš o velký průšvih, jenž je naopak poškodí ztrátou zázemí? Na to se názory velmi různí.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Jedná-li se pak o rozhodování o svěření dítěte do střídavé výchovy rodičů, je třeba vycházet z premisy, že zájmem dítěte je, aby bylo především v péči obou rodičů, kde každý z nich poskytuje dítěti láskyplnou péči a každý svým dílem přispívá k osobnostnímu vývoji dítěte."

Tak zní nález Ústavního soudu ze dne 26. května 2014, který vzbudil velké pozdvižení. Soudci při něm vycházeli ze stížnosti proti verdiktu o střídavé péči, kterou podala matka jménem svého dítěte. Přestože jsou mu teprve dva roky, soud rozhodl o tom, že batole bude v týdenních intervalech střídat své bydliště. Problém spočívá v tom, že rozvedení rodiče bydlí každý v jiném městě, takže dítě stráví značný kus života na cestách.

Doporučujeme: Rozvedená? To je špatná matka - a může si za to sama!

Soud dal přednost střídavé výchově, aby zachoval právo dítěte na oba rodiče. Jde o průlomové rozhodnutí, které zajistí dětem spravedlnost - nebo spíš o velký průšvih, jenž je naopak poškodí ztrátou zázemí? Na to se názory velmi různí.

Získaly otce, ztratily domov

O střídavou péči se zasazují zvláště otcové, což je vzhledem k faktu, že většina dětí bývá po rozvodu svěřena matkám, pochopitelné. "Tatínek ať vydělává a platí alimenty, maminka dítě vychová! Když budou vycházet, půjčí ho tátovi na víkendy a část prázdnin." Tak uvažuje většina české populace. Kromě tradice je tu i biologické pouto u malých dětí a také větší ochota žen podřídit se dětským potřebám.

Mateřská péče ale nemusí být lepší než otcovská. Rodičovské schopnosti nejsou vázány na pohlaví a mnoho tatínků by v lecčems mohlo jít maminkám příkladem. Přesto je rozhodnutí nejvyššího soudu přinejmenším diskutabilní: Dalo sice dětem právo na otce (nebo spíš mužům právo na otcovství?), ale zároveň jim vzalo právo mít domov a zázemí. Protože domovy nemohou být dva.

Čtěte také: Manžel má peníze. Chce jen plodit, ale starat se odmítá

Přesuny z jedné domácnosti do druhé, rozdílné podmínky, třeba i noví partneři rodičů - to všechno představuje jednu nejistotu za druhou. Kde bude mít dítě svou postýlku? Jak to, že u táty může chodit spát o půl hodiny později? To má dojíždět do školy přes celé město? Na dvou místě prostě doma být nelze...

Muži nejsou připraveni

Přesto mnoho psychologů a nyní i soudci považují střídavou péči za nejméně špatné řešení. Jsou však na něj čeští muži připraveni? Ani náhodou. Pravda, třeba ve Skandinávii je do střídavé péče svěřováno až 40 % dětí. Jenže... Tamní otcové byli povinně na mateřské! Dokážou a chtějí se o své děti postarat.

Ale Češi? Ti mají silně zakořeněné tradiční rozdělení rolí v rodině a o střídavou péči obvykle ani u soudů nejeví zájem. Pokud má být dítě u táty, leckdy skončí vlastně u babičky. Navíc společnost není na změnu zralá ekonomicky. Drtivá většina rodičů, kteří úspěšně vychovávají děti ve střídavé péči, má totiž flexibilní zaměstnání, které umožňuje rozvrhnout si práci, aby na děti měli více času. Na českém pracovním trhu je však dobře placených flexibilních míst nedostatek.

Opustila jsi mě, pomstím se!

Ale hlavně - kolik čerstvě rozvedených párů se dokáže na spoustě věcí souvisejících se střídavou péčí domluvit vstřícně a bez emocí? Rozvod může být pro jednoho ranou pod pás, může se cítit ublížený a dělat bývalému partnerovi naschvály. Střídavá péče mu v tom případě dává do ruky velmi účinnou zbraň...

Jak tedy ze začarovaného kruhu ven?

Nápad má psycholožka PhDr. Lenka Matoušková: "Nejsem proto proti střídavé péči, ale ať se střídají rodiče u dítěte, ne dítě u rodičů! Jistě, je to organizačně a finančně náročné, ale kdo se tady mohl od začátku rozhodovat? Dítě, nebo rodiče? Rodiče si pořídili dítě, rodiče se rozhodli ukončit své partnerství. Tak proč se má přizpůsobovat dítě?" navrhuje na webu Pirati.cz.

Jak vidíte situaci, vy, naši čtenáři? Je podle vás střídavá péče dobrým řešením, nebo špatným? O tom můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vydržel jsem na mateřské jen tři měsíce, píše tatínek

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

Už osmnáct let nepracuju. Živí mě partner

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama