reklama

Výklad snů: Co se dětem zdá a proč?

Ošklivý sen dokáže pořádně otřást dospělým člověkem, natož pak dítětem. Není divu - sněním si odžíváme denní prohry i skryté životní strachy. Je to prospěšný mechanismus, který poskytuje duševní hygienu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Ošklivý sen dokáže pořádně otřást dospělým člověkem, natož pak dítětem. Není divu - sněním si odžíváme denní prohry i skryté životní strachy.

Sen je totiž sítem myšlenek a pocitů, které se nám přes den honí hlavou, ale jež si nepouštíme k tělu. Když spíme, je kontrolka vědomí vypnuta a do podvědomí se vplíží i to, co nechceme. Odžíváme si tak nově nabyté zkušenosti a vyrovnáváme se s neznámým, stresujícím či ohrožujícím. Je to prospěšný mechanismus, který poskytuje duševní hygienu.

Doporučujeme: Cítím, že mi odcházíš aneb Když sen zvěstuje smrt

Děti však mají sny daleko intenzivnější a barvitější než dospělí, protože jejich hranice reality nejsou pevně stanoveny. Proto je třeba brát jejich noční můry velice vážně. Když necháte vyděšené dítě povyprávět, co se mu v noci zdálo, možná zjistíte, co špatného se děje v denním světle.

Jak spánek probíhá

Při usínání se oči pohybují velmi pomalu, svalová aktivita klesá. Dítě lze snadno probudit. Postupně mozková aktivita zpomaluje, zastavuje se pohyb očí, klesá tělesná teplota, dýchání je pravidelné. Další dvě hodiny následuje hluboký spánek, ze kterého lze dítě vzbudit jen velmi těžko. V té době probíhá většina regeneračních procesů. Oči se nehýbou, svaly jsou uvolněné, tlak a tep nízké.

Později se postupně stává spánek lehčím. Jde o tzv. REM spánek, kdy se mozek vyrovnává s denními zážitky. Dýchání je zrychlené, nepravidelné a povrchní, oči kmitají všemi směry, tep a krevní tlak rostou. Pokud dítě probudíme, bude si své sny pamatovat. Hluboký a lehký spánkový cyklus se střídají asi po hodině a půl, přičemž většina připadá na non-REM spánek a jen 10 minut na REM spánek.

Čtěte také: Chlapec se vzpomínkami mrtvého: Zabili mě ve válce!

Při REM fázi nebudit! Probudí-li se děti na konci REM fáze, buď rovnou znovu usnou, anebo povypráví rodičům svůj sen a usnou vzápětí. Když dítě vzbudíme několik minut po REM fázi, už si sen nepamatuje.

Proč vznikají noční můry

Úzkostné sny spojené s křikem a neklidem, rychlým dýcháním, rozšířením zornic či pocením trvají maximálně 10 minut. Obvykle vznikají v prvních třech hodinách spánku. Bývají velmi živé a  častým tématem je ohrožení nebo opuštění maminkou. Obvykle jde o vyrovnání emocí, na které v průběhu dne nebyl čas nebo které byly potlačeny výchovou.

Oblíbené spací polohy

Za noc děti vystřídají dvě až tři polohy. Nejčastější jsou:

  • Na zádech: Královské poležení prozrazuje pohodové a vyrovnané dítě, které se k věcem staví beze strachu a pozitivně.
  • Na břiše: Tak spávají děti důkladné a sebevědomé.
  • Na boku: Stočené jako miminko v lůně spí dítě, které potřebuje velký pocit bezpečí a silné citové zázemí u maminky.
  • Něco mezi: Nejčastěji děti usínají napůl na boku, napůl na břiše, praváci vpravo, leváci na levé straně. Jde o polohu, ve které děti obvykle netrápí úzkostné sny.

O čem se jim zdá a proč

Sní kluci i holčičky. Kluci usínají hned, a možná proto jsou ve snech mnohem bázlivější - nemají čas se se svými frustracemi vyrovnat, zatímco holčičky upadají do spánku později, a jsou proto vyrovnanější. Do snění se často promítne hluk či světlo z okolí, které fantazie začlení do děje. Čím je dítě mladší, tím jsou jeho sny barevnější. Hlavním tématem snů batolat jsou zvířata.

Jak si sny vyložit?

  • Nepodceňujte je: Pozorně dětem naslouchejte, přemýšlejte o jejich snech a můžete si je i zapsat. Zejména ty opakované mohou mít hlubší smysl.
  • Nemaťte je: Nechejte děti sen povykládat, ale pak je uklidněte, že nic neznamená. Nad tím, co doopravdy odráží, si můžete lámat hlavu sami.
  • Nekomplikujte to: Nejjednodušší vysvětlení bývá nejsprávnější. Počítejte také s fantazií vypravěče, je třeba oddělit výmysl od reality.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Děsivými sny trpí víc děti než dospělí

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

8 důvodů, proč je lepší být baculkou

Kolik potřebujeme spánku?

  • novorozenci 18 - 20 hodin denně
  • batolata více než 12 hodin denně
  • děti do deseti let 10-12 hodin denně
  • děti starší čtrnácti let 8 hodin denně

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama