reklama

Jak dítě odnaučit, aby si strkalo prsty do pusy?

Všude se píše, jak odnaučit dítě od dudlíku, ale co s tímto zlozvykem? Zatímco dudlíka můžete prostě zahodit, dávat batoleti věčně ručičku z pusy možné není. Jenže rodičům postiženým touto pohromou nic jiného nezbývá. Nebo ano?

Foto: Isifa/Thinkstock

"S dudlíkem jsem nikdy problém neměli. Naše téměř čtyřletá dcera místo něj odmalinka používá dva prsty. Bohužel až dodnes," napsala čtenářka na Babyweb.cz

Všude se píše, jak odnaučit dítě od dudlíku, ale co s tímto zlozvykem? Zatímco dudlíka můžete prostě vzít a zahodit, dávat batoleti věčně ručičku z pusy možné není. Jenže rodičům postiženým touto pohromou nic jiného nezbývá. Nebo ano?

Unavená nebo zaujatá

"Kdykoli je dcerka unavená nebo něčím zaujatá, třeba se dívá na pohádku, prsty si do pusy strčí a opravdu intenzivně saje. Nedávno se u ní zjistilo, že má kvůli tomu už lehce deformované patro, zřejmě proto i špatně mluví, a tak nás čeká vyšetření na stomatochirurgii," popisuje čtenářka problém, který je typický pro více dětí. Co s tím?

Velký problém nejen se zuby

Dumlání prstů je opravdu velmi špatný zlozvyk. Při intenzivním sání může být problémem také narušení pokožky na prstech, které dítě do pusy dává, což může vyvolat infekci.

Vše o dudlíku se dozvíte na Babyweb.cz >>

Co je ještě daleko horšího, tento zlozvyk může mít bohužel negativní vliv nejen na vývoj prvních zoubků, ale také na postavení druhých zubů, tedy trvalého chrupu. A pokud je tak intenzivní, jak popisuje nešťastná maminka, může dokonce deformovat i rty.

Proč právě prstíky

Protože jsou snadno dostupné a mají vhodný tvar. Však si je někdy miminka dávají do pusinky už v mámině bříšku. Zpočátku je k tomu obvykle vede sací reflex. Ten by však měl pomalu ustupovat. U větších miminek a batolat bývá na vině hlavně únava, která zmechanizuje reflexy a vrátí dítě na chvilku do dřívějších stadií vývoje.

V některých případech ale za k dumlání prstů může stres nebo negativní emoce. Proto je dobré poradit se nejen se stomatologem, ale u většího batolete také s dětským psychologem.

Jak je to odnaučit

S odstraňováním tohoto zlozvyku je dobré začít co nejdříve. Nejznámější lidovou metodou, jak dítěti zošklivit dumlání prstů, je namočit je do pepře či soli. V lékárnách je také k dostání méně zdraví škodlivá, ale stejně nepříjemná varianta: speciální hořký lak, který se používá i při kousání nehtů.

Čtěte také: Dudlík ano, či ne?

Můžete dítěti také prsty zalepit náplastí nebo obvázat, aby nebyly tak příjemné na dotek. Na rukávy od pyžamka lze přišít rukavičky, které nepůjdou sundat. I při sledování pohádek může mít dítě na ruce lehké rukavice.

To všechno jsou ale metody poslední záchrany a je lepší jim předejít. Rozhodně na dítě kvůli zlozvyku nekřičte a nezastrašujte ho. Kritika nemá smysl, bude ho jen víc stresovat. Je ale dobré trpělivě, v klidu a stručně dítěti opakovat, že prsty do pusy strkat nemá. Sáhodlouhé vysvětlování a domlouvání ovšem smysl nemá.

Spíš se snažte sledujte situacím, ve kterých si dává prsty do pusy, předejít: Když vidíte, že nastává kritický moment, dejte do ruky nějakou náhražku: buď takovou, která ho zaujme, třeba oblíbenou hračku, nebo chuťově příjemnou. ideální je kousek rohlíku, který děti mohou libovolně žmoulat a přitom jim na jazyku zesládne. Odvedení pozornosti je totiž tou nejlepší cestou.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kauza dudlík: Skoncujte s ním včas! Poradíme jak na to

Holčička přežila potrat - matka ji teď zbožňuje

9 ostudných věci, které děláme, když nás nikdo nevidí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama