reklama

5 rad, jak naučit dítě plavat

Léto je tu a moře, koupaliště i rybníky lákají k osvěžení. Pokud už přemýšlíte, jak nejlépe seznámit s vodou vaše děti, máme pro vás několik užitečných rad.

Foto: Skibi.cz

Léto je tu a moře, koupaliště i rybníky lákají k osvěžení. Pokud už přemýšlíte, jak nejlépe seznámit s vodou vaše děti, máme pro vás několik užitečných rad.

"Základní pravidlo je na děti nespěchat a s vodou je seznamovat postupně a pomalu. Někdy stačí jeden nepříjemný zážitek a z příjemné aktivity se může vyklubat fóbie," varuje Kateřina Princová ze serveru Skibi.cz, zaměřeného na sportování s dětmi.

Čtěte také: Plavání miminek: K čemu je to dobré?

To je velmi dobrá rada. Hodit dítě do hluboké vody, ať prostě plave, je možná zábavné, pokud jste zlomyslní, ale opravdu riskantní. Ono stačí samotné potopení, když ho prcek nečeká. Buďte proto opravdu trpěliví a počkejte, až si capart vodu doopravdy oblíbí. Když na něj nebudete spěchat, určitě k tomu dojde, plavání máme ve své přirozenosti. Jak tedy postupovat?

1. Začínejte na mělčině

Plavání začíná tím, že stravíte dostatek času na mělčině, aby dítě dosáhlo na dno. Neustále ho sledujte a mějte ho na dosah. Vezměte si na pomoc nejrůznější vodní hračky, dítě se zabaví a na vodu zapomene. Velkou motivací bývá také přítomnost dalších dětí, které se vody nebojí.

2. Ukažte mu únikové cesty

Seznamte dítě s prostředím. Nepokládejte je hned v hloubce na hladinu, ale nechejte ho, ať si vyzkouší, kde a jak může do vody samo vstoupit. A také, jak se dostane po svých rychle ven. Nespěchejte. "Ukažte mu schůdky, žebřík, pozvolné dno, kde netlačí do chodidel ostré kameny. Když bude znát dítě své únikové cesty, bude se cítit mnohem bezpečněji.

3. Začněte potápěním

Ponořit hlavu pod hladinu nebývá zejména pro starší děti jednoduché. Pokud své potomky netrénujete odmalička, musíte napřed odstranit strach z potápění. Nejlepší je začínat s tím právě na mělčině, třeba sbíráním oblíbených hraček pod vodou. Nejprve ovšem musíte natrénovat, jak zadržet dech.

Doporučujeme: Kdy začít plavat s miminkem? A neutopí se?

Velmi pomáhá, když jde dítěti dospělý příkladem a potápí se s ním. Pamatujete na oblíbenou hru Spadla lžička do kafíčka? Ta je ideální: Dítě lumpačí, strká hlavu pod vodu, a přitom se pořád někoho drží za ruku, takže se nebojí. Dobrým fíglem je také použití plaveckých brýlí, které dítě zaujmou.

4. Pokračujte splýváním

Splývejte. Klidné ležení na hladině je základním předpokladem k tomu, aby se dítě naučilo plavat. Jednodušší je začít na zádech. Podepřete dítě a poproste ho, aby tlačilo boky vzhůru a bříško vystrkovalo co nejvýše nad hladinu, uši ať naopak skryje pod hladinu. Velkou pomůckou je, když se mezitím dítě zaměstná sledováním něčeho jiného (výborná je Hra najdeš...?). Když si zvykne, může začít libovolně hýbat rukama a nohama. "Vozte" ho takto, jak libo, a až to zvládne, začněte s cvičením na břiše.

5. Naučte dítě šlapat vodu

Na toto cvičení se vydejte na kraj bazénu či někam kde dítě nedosáhne na dno - ale vždy blízko bezpečí mělčiny, což mu názorně ukažte! Ukažte dítěti, jak správně šlapat vodu: Nohy i chodidla by měly být propnuté, rukama může zkoušet styl prsa, ale pozor: Prsty u rukou musí mít u sebe.

A už plaveme…

Pro začátek je ideální použít bezpečnostní pomůcky, třeba pás s kombinací křidélek, jež se postupně odejmou. Velkou pomocí je i plovací deska, s níž udělá dítě v plavání rychle pokrok a ještě ho to bude bavit. Když ji bude držet v rukou, hlava a přední část těla zůstanou pohodlně nad hladinou a dítě se tak může plně soustředit na pohyby nohou.

Nejlepší je začít klasickým kraulovým kopáním. Pak můžete přidat ruce ve stylu prsa či kraul, kdy se dítě bude jednou rukou stále držet desky. Jakmile zvládne vydechování do vody, můžete plovací desku odebrat a zapojit druhou paži. No a to už vlastně plave samo.

zdroj a úvodní foto: Skibi.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Batolata potřebují kamarády: Pát tipů, kde hledat

Svatá matka: Sedm postižených dětí a manžel sebevrah

9 ostudných věci, které děláme, když nás nikdo nevidí

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama