reklama

Táta všechno dovolí aneb Mámo, ty jsi zlá!

V mnohých rodinách je táta představitelem her a lumpáren, zatímco utahaná maminka, která se snaží, aby vše fungovalo, je "zlým policajtem", co zkazí každou zábavu. To je ale nespravedlnost, že?

Foto: Isifa/Thinkstock

"Mámo, ty seš zlá! To táta je na mě hodnej...“ Taky jste to už někde slyšela? Tak to nejste sama.

Vlastně je to logické. Táta většinou tráví s malými dětmi podstatně méně času, zejména když ještě nechodí do školky, a tak si je chce spíš užít, než vychovávat.

Doporučujeme: Sebestřední spratci aneb Špatné konce liberální výchovy

V mnohých rodinách se tak stane představitelem her a lumpáren, zatímco utahaná máma, která se snaží, aby vše fungovalo, je "zlým policajtem“, co zkazí každou zábavu. To je ale nespravedlnost, že?

Táto, já tě miluju!

Nedávný slovenský sociologický průzkum na téma Výchova dětí v rodinách ukázal, že ve věkovém období od tří do pěti let mají děti sklon považovat mámu za "zlou“ a tátu za "hodného“. Není divu: Maminku je nutí čistit si zuby, mýt ruce, jíst zeleninu... Tatínek přijde večer a postaví dětem bunkr nebo si jde s nimi hrát na indiány.

Čemu byste dali přednost vy? A tak se táta stává středem světa. Často tak děti akorát rozdivočí, když mají jít spát. A kdo je napomíná a posílá do postýlky? Hádejte...

Tvrdá otcovská ruka?

Kdepak! Podle průzkumu se 70 % matek domnívá, že jsou vmanévrovány do role "zlého policajta“: Právě ony musí řešit výchovné problémy, napomínat, kárat. Z 2000 dotázaných žen celé ¾ přiznaly, že trestají děti častěji než mužové.

Čtěte také: Výchova asijských rodičů: Krutost a ponižování!

Jsou to právě mámy, které děti spojují s tresty, domácími úkoly, úklidem a nudou všedního týdne. A nelíbí se jim to. Nejenže maminky trápí, když je děti vnímají hůř než tatínky, šest z deseti maminek navíc přiznává, že se tento fakt podepisuje i na vzájemném vztahu rodičů.

Výsledkem je frustrace: Třetina žen je naštvaná a další třetina se kvůli tomu drží ve výchově zpátky i tam, kde to podle jejich názoru není správné.

Nedejte se odradit!

Jsou to totiž ve skutečnosti maminky, které představují motor rodiny. Díky nim běží rodinný život hladce, děti jsou zaopatřené v čistotě, pohodlí a bezpečí – i za cenu větší přísnosti a menší oblíbenosti.

Stačí se domluvit s partnerem na vyrovnanějším přístupu: On bude důslednější a pomůže vám s prací okolo dítěte, zatímco vy si vyčleníte více času na hry a dovádění. A nebojte, jednou, až dítě vyroste, určitě pochopí, jaký poklad ve své přísné mamince mělo!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neopakujte ve výchově chyby svých rodičů!

Máma kojí školačku. Nevidí na tom nic divného

7 důvodů, proč dát v práci výpověď


 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama