reklama

Proč by děti měly být svědky vašich hádek

Pořádně jste se právě pohádali před dítětem a začínáte mít výčitky svědomí. Nemusíte to s nimi přehánět, hádky někdy dětem neškodí - ba právě naopak.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pořádně jste se právě pohádali. Vaše školou povinné dítko valí oči a vy začínáte mít výčitky svědomí. Nemusíte to s nimi přehánět.

Na rodinných hádkách není nic pěkného, ale přesto se jim nevyhnete. Konflikt a z něj pramenící hněv občas ovládnou i tu nejharmoničtější rodinu. Kupodivu to nemusí být vždycky na škodu.

Klidně se hádejte

Jak ukázala nedávná studie časopisu Human Communication Research, verbální konflikty mají i své světlé stránky. Lidé, kteří byli v dětství přítomni rodičovským hádkám, přistupují k životu s menšími iluzemi, takže dokážou později ve svém vlastním partnerském životě čelit podobným situacím s realistickým nadhledem a bez ztráty romantických iluzí.

Doporučujeme: Proč by se tátové neměli hádat s maminkami

"Děti se hádkám dokážou přizpůsobit. Díky těmto zkušenostem pak vzroste jejich vnitřní vyrovnanost, schopnost přizpůsobit se v konfliktních situacích, prožívat je bez přílišných emocí a přiměřeně reagovat bez velkého rozhořčení," uvedla spoluautorka studie Dr. Lindsey S. Aloia z floridské univerzity pro Huffinghton Post.

Poznaly to ze slin

Průzkum, který se svou kolegyní Dr. Denise Solomonovou provedly, se zaměřil na 50 romanticky zamilovaných dvojic středoškoláků. Nejdříve jim při něm byla z odběru slin zjištěna úroveň "stresového" hormonu kortizolu. Potom byli studenti dotazováni na konflikty ve svých vlastních vztazích a na zkušenosti z dětství s verbální agresí mezi příslušníky rodiny. Následně se na video natáčela desetiminutová diskuze, ve které měli s partnerem/partnerkou řešit konfliktní téma. Nakonec jim byl znovu změřena hladina kortizolu. A výsledek?

Člověk si zvykne na všechno

Mladí lidé, jejichž diskuze byla prudší, měli při druhém měření vyšší hladinu kortizolu. Nicméně nárůst byl podstatně menší u těch, kteří v dětství sami prošli rodinnými hádkami.

"Zkušenosti s konfliktem se tedy mohou stát přínosem, protože snižují napětí a umožňují vyhnout se eskalaci konfliktu, snižují neodůvodnění obavy a přispívají k upevnění vztahu," shrnuje Dr. Aloia a dodává: "Je ovšem třeba vzít v úvahu, že přínos, který může plynout z vystavení dítěte rodinným konfliktům a rozumně vedené hádky, záleží na intenzitě konfliktu."

Jinými slovy řečeno: Nemusíte trpět výčitkami svědomí, když dítě náhodou zaslechne vaši prudší výměnu názorů, ale nenechte se ovládnout hněvem a udržte hádku v rozumných mezích. Pokud totiž konflikt překročí míru, může se dítě cítit přímo ohroženo, případně to odnést sklony k depresi nebo poruchami chování. Protože i když jsou neshody sice přirozenou součástí jakéhokoli vztahu, některé argumenty by přece jen do dětských uší neměly dolehnout...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ve třiceti jsem pořád panna

Jsem ta druhá. Ta, která miluje tvého manžela

9 známek blížící se demence: Bez ohledu na věk


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama