reklama

"Spratci" v restauraci: Patří tam, nebo ne?

Patří děti do restaurace? Kde jsou hranice jejich chování? Co je tolerovatelné a co už nikoli? Na to se názory velmi různí.

Foto: Isifa/Thinkstock

Patří děti do restaurace? Kde jsou hranice jejich chování? Co je tolerovatelné a co už nikoli? Na to se názory velmi různí. Jisté - a správné - je, že nelze plošně zakázat vstup maminek s dětmi na jakékoli veřejné místo, samozřejmě pokud jim tam nehrozí nějaké nebezpečí.

Na druhou stranu hodně záleží na tom, jak se děti chovají. A kam je maminky berou. V baby friendly zařízení prostě musíte s dětským lomozem počítat. Také pod širým nebem na zahrádce je rejdění prcků snesitelné. Úplně jiná pravidla však platí v nóbl restauraci.

Kde jsou hranice demokracie

Pokud jsou rodiče zastánci volné výchovy, může nastat problém. My ostatní si třeba myslíme, že děti by měly mít ve výchově hranice. Máme však právo omezovat ne/výchovné snahy těch, kteří hranice dětem klást nechtějí?

Doporučujeme: Kavárny Baby friendly aneb Spratkové divokých matek

Ano, máme! Pokud děti svým chováním obtěžují ostatní, je na místě vykázat je z restaurace i s rodiči. Nelze jim ovšem zakázat vstup předem. Tak zní - volně tlumočen - názor nejvyššího správního soudu. Považujete ho za správný?

Děkujeme, odcházíme

"Seděly jsme s přítelkyní v pozdním odpoledni v zastrčeném koutě oblíbené vinárny, když tam přišli přátelé majitelů s dětmi školkového věku. Zatímco dospělí seděli nad skleničkou vína, děti lítaly po celé vinárně včetně našeho separovaného salónku, honily se mezi stoly, vřískaly, vrážely do židlí... A nikdo je nenapomenul," vzpomíná stylistka Markéta.

"Vydržely jsme to asi deset minut. Protože tam chodíme docela často, s obsluhou se od vidění známe a přátelsky vycházíme, nestěžovaly jsme si. Prostě jsme se zvedly a zaplatily. A vysvětlily majitelům, že máme sice děti rády, ale jen pokud jsou vychované," vypráví.

Stačilo to. Rodiče sice koukali nevrle, ale majitelé vinárny se omlouvali ještě po měsíci. "Nám se to také nelíbilo, ale bylo nám hloupé je napomínat. Dohodli jsme se, že sem děti příště brát nebudou," přiznali při příštím setkání.

Nevychovaní rodiče do kavárny nepatří!

"Děti nepatří do kavárny, jsou-li však již v kavárně, musí se slušně chovat. Nechovají-li se slušně, nemohou za to děti, ale rodiče, kteří je řádně nevychovali. Nevychovaní rodiče nepatří do kavárny."

Nápis tohoto znění vyvěsil ve své věhlasné pražské kavárně Arco majitel Josef Suchánek. Jenže to bylo v dobách první světové války a těsně po ní. Tehdy to měl nesmlouvavý pan kavárník s udržováním pořádku ve svém úctyhodném zařízení snadné. Jeho spis Rady a pokyny pro válečné a poválečné "kvaltovní" zbohatlíky a jiné nemravy by přísným sítem dnešní demokracie neprošel…

Čtěte také: Řve vám dítě v tramvaji? Vystupte si a neobtěžujte!

Jako se to nepovedlo panu Milanovi Janků, bývalému majiteli bývalého mladoboleslavského penzionu U Netopýra. Ten se o tom, jestli může zakázat dětem vstup do svého podniku, protože ruší hotelové hosty, soudil šest let. Výsledkem je zavřená restaurace a rozčarovaný podnikatel, který kvůli postupu českých úřadů raději odešel do zahraniční.

Vstřícnost a ohledy - z obou stran!

Kdo byl jen chvilku v zahraničí, ví, že Češi jsou zamračení bručouni. Možná by stačilo trochu víc tolerance. Každé lidské mládě se prostě čas od času nahlas zasměje. Rozumný člověk nemůže chtít, aby děti seděly jako přikované a ani nepíply! Nakonec může být docela zábavné sledovat hemžení u vedlejšího stolu - za předpokladu, že malí hosté neřvou jako paviáni.

Tolerance ostatních hostů ovšem musí být vyvážena ohleduplnosti rodičů. Ti by si neměli plést restauraci s dětským hřištěm a náhodné sousedy u stolu s laskavými tetičkami a strýčky. To že své vlastní děti považují za vrchol vývoje druhu homo sapiens, přece ještě neznamená, že jejich názor sdílí zbytek světa…

A co si tom myslíte vy, naši čtenáři? Patří dítě do restaurace, nebo by tam nemělo ani vkročit? O tom můžete hlasovat v anketě a diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vítejte v naší restauraci. Ale děti sem nesmí! 

Sebestřední spratci aneb Špatné konce liberální výchovy

Jak využít sůl v domácnosti: 10 způsobů

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama