reklama

Hry pro děti v dešti aneb Hurá do kaluží!

Jaro nás zaskočilo četnými dešti. Zkazí nám to náladu a zavřeme se doma? Nebo si užijeme pršení? Určitě to druhé! Neexistuje totiž špatné počasí, jen špatné oblečení.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jaro nás zaskočilo četnými dešti. Zkazí nám to náladu a zavřeme se doma? Nebo si řekneme jupííí, a užijeme pršení?

Určitě to druhé. Neexistuje totiž špatné počasí, jen špatné oblečení. Poradímě vám, jak zabavit děti venku za každého počasí.

Déšť vadí jen dospělým, dětem ne

Lije jak z konve. Pětiletá Anička pochoduje v holínkách po louce. Na chvíli se zastaví u hluboké louže a pozoruje žížaly. Vyruší jí až volání kamarádů. Opodál roztáhli barevné deštníčky a bubnující déšť jim hraje do rytmu. Začíná soutěž v tanci s deštníkem. "Hurá, prší!" ozývá se do dálky dětský smích. Tříletý Honzík navrhuje pořádně si zaskákat do kaluží.  Snad ani není potřeba dodávat, že jeho návrh je okamžitě vyslyšen…

Doporučujeme: Dvouletý král samby: Nosí plínky, ale tančí jako bůh!

Děti si venku hrají rády za každého počasí. Déšť jím v tom vůbec nebrání, naopak přináší výzvy! Vypusťte negativní dospělácké myšlenky o sychravém počasí a vyrazte s nimi ven!

Chodí děti ven málo?

Pro generaci třicátníků byl každodenní pobyt venku přirozenou součástí dětství.  Dnešní děti si ale venku moc nehrají. Dochází k dramatickému poklesu času stráveného venku, a to na úkor času stráveného před obrazovkou elektronických médií.

Všechny výzkumy přitom potvrzují, že hra, odpočinek a učení venku zvyšují šanci, že děti budou zdravější, spokojenější a dokonce budou mít lepší studijní výsledky. Zároveň si osvojí zvyky a dovednosti, které se jim budou hodit v celém dalším životě - pravidelný pobyt v přírodě a pozitivní vztah k ní.

Skákání v kalužích

Můžete začít tou nejoblíbenější dešťovou hrou ze všech: Skákáním v kalužích. Půjde to samo, kaluže totiž děti přitahují jako magnet. Stačí obout holínky, obléct pláštěnku, najít pořádnou louži, a o zábavu bude postaráno.

Čtěte také: Uplakané letní odpoledne: Jak zabavit děti, když prší?

Když ji najdete a nebude kolem velký provoz nebo jiná omezení, pusťte se do řádění!  Děti nebo i vy můžete kaluž nejprve procházet a hledat nejhlubší místo. Pak se pusťte do probíhání, skákaní a hledání místa, kde to nejvíc cáká. Nebojte, když jsou děti v pohybu, rozhodně neprochladnou. Řádění můžete strategicky nechat na závěr procházky, stačí užít si ho čtvrt hodinky. A pak honem do sucha a tepla!

Malování deštěm

Nemáte na skákání v kalužích dost pevné nervy? Zkuste malování deštěm. Nasypte potravinářské barvy na papírový talířek a nechejte na něj padat déšť. Vzniknou krásné abstraktní obrázky. Další parádní aktivity do deště:

  • Hledání žížal a hlemýžďů
  • Tanec v dešti s deštníkem
  • Poslouchání bubnujícího deště na deštníku
  • Chytání deště do kelímku: Kolik napršelo?

Expedice Apalucha

Nestačí vám procházka? Vydejte se rovnou na expedici! Je vám její název povědomý? Aby ne - určitě jste viděli film S tebou mě baví svět! A právě na takovou tatínkovskou expedici se můžete s dětmi vypravit: do hor, k vodě, do přírody. Stačí dohodnout se s partou kamarádů a začlenit přírodu včetně počasí do programu "přežití". Budete překvapeni - děti se s ním vyrovnají možná lépe než dospělí.

zdroj: Jdeteven.cz, Vyletyzlate.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čurání na povel a jiné podivnosti, které rodiče dělají

Bridey Murphy: Nejslavnější reinkarnace všech dob

Test: Jak moc jste namyšlení? Ukáže to váš byt

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama