reklama

Jak naučit sourozence, aby se měli rádi

Rivalita mezi dětmi jedné rodiny je přirozená. Nebo snad ne?

Foto: Isifa/Thinkstock

Pošťuchování, popichování, žalování, přetahování o hračky a sem tam i nějaký pohlavek - prostě běžná komunikace mezi dětmi v rodině. Sourozenecká rivalita je přirozenou součástí sourozeneckých vztahů. Nebo ne?

Samozřejmě, že ne! Záleží jen na rodičích, jestli ji v dětech vypěstují. A pokud ano, je to jejich výchovná chyba.

Jak se tomu vyhnout? Stačí, když budou lásku k oběma sourozencům dělit spravedlivým dílem. Mohou ale pro dobré vztahy v rodině udělat daleko víc.

Jako oko v hlavě

S příchodem dalšího dítěte do rodiny nastanou velké změny. Měli byste na ně staršího sourozence ohleduplně připravit tak, aby se na miminko těšil. Vyzdvihněte důležitost jeho vlastní role ve vztahu k novému sourozenci - bude ho chránit a starat se o něj stejně jako vy.

Doporučujeme: Pětiletá se líčí do školky: Její máma musela zešílet!

Věk ani pohlaví nejsou argumentem pro větší rodičovské sympatie. Ani povahové rozdíly ne, dokonce ani tehdy, když je jedno dítě více problémové než druhé. Snažte se proto rozdíly v přístupu k dětem minimalizovat. Respektujte odlišnosti, ale více zdůrazňujte to, co mají děti společné: rodinnou sounáležitost. Vysvětlete oběma, proč mít brášku/sestřičku rád. Vytvořte doma láskyplné prostředí bez konkurence a potvrzujte rodinné vazby společnými aktivitami.

Jako oko v hlavě

Dítě by nemělo dumat nad tím, jestli má máma nebo táta raději toho druhého. Stačí jistota, že má nejraději jeho samotného. Vůbec se přitom nevylučuje, že může mít nejraději i ostatní sourozence. Je to divná matematika, ale platí. Jeden může být nejmilovanější holčička, druhý nejmilovanější chlapeček.

Čtěte také: Čurání na povel a jiné podivnosti, které rodiče dělají

Udělejte si čas na každé dítě, abyste ho pomazlili, řekli mu, že ho máte nejraději ze všech kluků (holek, starších kluků, mladších holek...) na světě - prostě aby pochopilo, jak je pro vás jedinečné a nenahraditelné. Ale zároveň mu vysvětlete, že stejně tak milujete všechny ostatní sourozence. Nemůžete přece mít raději své pravé nebo levé oko...

Společně i každý zvlášť

Dopřejte dětem, aby mohly sdílet stejné činnosti, aniž by musely soupeřit o vaši přízeň či pozornost. Nicméně stejně jako potřebují rodiče volno pro sebe samotné, potřebují ho i děti, aby se naučily, jak být dobrým bratrem či sestrou. Měly by spolu komunikovat a hrát si, svěřovat se jeden druhému, řešit rozpory, prostě pěstovat sociální dovednosti s vrstevníky.

Netrpte rvačky

Rodičovskou rolí není  být soudci konfliktů. Dokud neteče krev, bývá lepší nechat narovnání vztahů na dětech samotných. Když už je potřeba zakročit, potrestejte pokud možno oba. Ale spíš hledejte cestu, jak mezi dětmi upevnit pouto - někdy docela postačí spolčení proti rodičům...

Naučte sourozence řešit konflikty nenásilnou cestou, vyjádřit nesouhlas či hněv sociálně přijatelnou formou. Vnímat stanovisko toho druhého a odpouštět. S nikým v pozdějším životě se už nebudou víc hašteřit, jen málokoho budou lépe znát. To je dost dobrý důvod, proč se mít opravdu rádi. A úlohou rodičů je jim v tom pomoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Výchova dle horoskopu: Jak zvládnout Býčka, Raka, Lvíče

Slova, která vraždí dětskou lásku: znáte je?

Bridey Murphy: Nejslavnější reinkarnace všech dob

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama