reklama

Mámu nezajímám. Vnučku poprvé viděla ve dvou letech

"Jsem nejstarší ze tří bratrů. A nejméně oblíbený. Už jsem si dávno zvykl. Co mě ale stále bolí, je nezájem mé mámy o moji dceru, její jedinou vnučku," napsal nám čtenář Petr z Třeboně.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Vlastně ani nevím, jak k tomu došlo. Jsem nejstarší ze tří bratrů. A nejméně oblíbený, ale za ta léta jsem si už dávno zvykl. Co mě ale stále bolí, je nezájem mé mámy o moji dceru, její jedinou vnučku," napsal nám čtenář Petr z Třeboně.

"Dcerka právě oslavila dva roky a moje matka ji před týdnem viděla poprvé. Zdržela se u nás asi čtvrt hodiny a pak vysvětlila, že má moc práce a musí honem utíkat. Ani si holčičku nepochovala. A já prostě nevím, jak dítěti vysvětlit, že o ni její vlastní babička vůbec nejeví zájem."

Toto je naprosto nepochopitelný příběh matky, která si mezi svými třemi dětmi vybrala k lásce jen jedno - nejmladší a nejméně úspěšné.

Táta byl fajn

"Matka byla vždy odtažitá a držela se stranou. Nepamatuji, že by mě jako dítě líbala nebo hladila. Zato táta byl moc fajn. Dokud byl on naživu, držely jeho elán a srdečnost rodinu pohromadě. Díky němu nemůžu říct, že bych měl zvlášť nešťastné dětství," vzpomíná Petr.

Čtěte také: Dítě zvané TO: Chlapec, ze kterého máma udělala otroka

Vše změnila až otcova autonehoda. Teprve po jeho smrti bylo jasně vidět, že rodinu tmelil on. Matka se upnula na nejmladšího bratra a dva starší synové pro ni přestali existovat. Kromě povinnosti vydělávat, aby nejmladší brácha mohl vystudovat.

Hlavně vydělávej!

"Vyučil jsem se na automechanika a hned po škole nastoupil do práce. Ještě jsem bydlel doma, tak se mi zdálo samozřejmé, že všechny peníze dávám do rodinného rozpočtu. Dva roky po mně odmaturoval prostřední brácha a odstěhoval se do Prahy za prací. A já se začal poohlížet po vlastním bydlení," vypráví Petr.

To už vztahy v rodině začaly skřípat: "Připadal jsem si doma nevítaný - kromě dne, kdy přicházela moje výplata. Vydržel jsem to ještě pár měsíců. Nejmladší brácha tehdy skončil střední školu a podal přihlášku na práva. Máma na něj byla opravdu pyšná. A já se rozhodl konečně postavit na vlastní nohy. Upřímně, nechtělo se mi dál platit za bráchova studia. A právě o to jsme se matkou strašně pohádali."

"On jediný z vás za něco stojí!" křičela máma na svého prvorozeného. Tak se sebral a doopravdy odešel.

Je to tvoje vina!

Petr je šikovný a v práci se mu dařilo. Za pět let už měl vlastní autodílnu. Našel si vážnou známost, začal jezdit na motorce, poté stavět dům. S matkou a sourozenci se vídal málo, jeho původní rodina se rozpadla.

Doporučujeme: V šedesáti přiznala: Adoptoval mě pedofil, dětství jsem protrpěla

Prostřední bratr žil v Německu, kde si našel ženu. Ten nejmladší nechal po třech semestrech vysoké školy a protloukal se na podpoře. "Všechno je tvoje vina," vyčetla máma překvapenému Petrovi, "měl jsi ho víc podporovat!" O bujarých měsících, které její milovaný synek propil, místo aby studoval, nechtěla nic slyšet.

Na svého prvorozeného zanevřela definitivně. Nepřišla ani na jeho svatbu. Své dva starší syny nenavštěvuje, roztomilá vnučka ji nezajímá. Mladší syn u ní stále bydlí a s hledáním práce moc nespěchá. Není divu, když ho máma živí...

"Člověk by si myslel, že se dost potrestala sama, ale to mě lítosti nezbavuje. Už mockrát jsem marně přemýšlel, proč se tak upnula na svého nejmladšího a o nás dva se přestala zajímat. Mohla za to tátova smrt? Nelíbilo se jí něco v mé povaze? Nevím. Spíš mám pocit, že někde v hloubi duše tuší, že se chovala špatně, a má výčitky svědomí. Ne nadarmo se říká, že člověk nenávidí hlavně ty, kterým on sám nejvíc ublížil," krčí rameny Petr.

"Já už jsem se s nezájmem své vlastní mámy vyrovnal. Ještě pořád je mi sice moc smutno, když mám své báječné dceři vysvětlovat, proč se o ni babička vůbec nezajímá, ale i to zvládneme. Naštěstí máme báječnou druhou babičku, maminku mé ženy. A pokud se ta moje rozhodla obejít bez nás, obejdeme se i my bez ní, i když mě to mrzí," uzavírá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čurání na povel a jiné podivnosti, které rodiče dělají

Video: Utekla před doktory rodit venku,ve tmě na kamení

Otrávila syna, aby byla slavná. Dostala doživotí

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama