reklama

Můj syn masturbuje aneb Hlavně žádné výčitky

Můj syn si ho honí... Jak ho to odnaučit, aby nedostával nás i sebe na veřejnosti do nepříjemných situací? Radí Klára Markuciová, ředitelka školky Nestlingue.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Paní učitelka nám radí zajít se synem k psycholožce. Důvodem je honění si přirození, když sedí u stolku a má vypracovat nějaký úkol. Zahlédla ho dělat to i při obědě. Jsem z toho nešťastná," píše paní Hana z Prahy.

"Doma jsme si o tom povídali a problém vysvětlili, ale po měsíci vše začalo nanovo. Syn má přitom několikrát do měsíce živé sny a je při nich náměsíčný. Může s tím souviset fakt, že byl loni svědkem vniknutí zásahové policie do našeho bytu, když pronásledovala jeho otce? Budu ráda, když mi poradíte. Mám vyhledat odbornou pomoc u psychologa?" ptá se.

Radí jí Klára Markuciová, ředitelka pražské školky Nestlingue, kde se učí podle principů učení Montessori.

Tělo jako partner

Prvotním přáním člověka je zažívat vyvážený stav, kdy se cítí na světě dobře a spokojeně. Tělo má v sobě vrozený mechanismus, který pomáhá tuto rovnováhu opět získat. A malé děti mají vysoce rozvinutou citlivost pro spojení se svým tělem.

Doporučujeme: Masturbace je fajn, ale ke stolu se nehodí!

Používají ho pro všechno - k zažívání radosti, smutku, zloby i strachu. Je pro ně partnerem, na kterého se obracejí, když potřebují pomoc. Dítě masturbací zmírňuje úzkost a nalézá tak vnitřní klid.

Masturbací proti úzkosti

Přestože se snažíme dětem zajistit radostný a spokojený život, mohou situaci vidět jinak. V určitých situacích cítí stres a tím se v jeho nervové soustavě hromadí napětí, s nímž si neumí poradit. Pokud nenaleznou jinou možnost ventilace, je pro ně přirozené obrátit se pro pomoc na své tělo. A pohlavní orgány jsou místem, ke kterým je to instinktivně vede.

Čtěte také: Masturbace: V minulosti hřích, a co dnes?

Učitelé nebo terapeuti by měli v takové situaci vyjádřit zájem o dítě, upozornit rodiče, že je stresované a přimět je, aby uvažovali nad příčinou.

Odveďte pozornost

Pokud se masturbování opakuje často při usínání, jde o uklidňující rituál. Pro vás je to signál, že dítě potřebuje místo toho před spaním přečíst pohádku, pohladit či držet za ruku.

Někdy dítě masturbuje ve školce, jindy doma nebo na veřejnosti. Psychologové doporučují nedělat nic jiného, než ​​se dítěti více věnovat a přitom odklonit jeho pozornost k jiným aktivitám.

Je třeba mu vysvětlit, že pohlavní orgány jsou jeho intimní místa a to, co dělá, patří do soukromí. Řekněte mu: "Vím, že ti to je příjemné, ale nedělej to před jinými lidmi." A vysvětlete mu, co znamená soukromí, například tím, že ho vezmete do jeho pokoje a zavřete za ním dveře. Ale nic víc - hlavně žádné výčitky, cirkus či hřešení!

Kdyby však masturbace na veřejnosti nepřestávala ani po vysvětlení, je třeba se poradit s psychologem. Problémem je zejména nutkavá masturbace, kdy dítě masturbuje tolik, že mu to brání v jiných obvyklých činnostech, například v hraní. Tehdy návštěvu psychologa rozhodně neodkládejte!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč děti zlobí? Protože děláte něco špatně!

Šokující video: Sadistické týrání jako výchovná metoda

Masturbuji každý den! Jsem zvrhlá a úchylná?

Masturbuje? Co nedělat:

  • nekontrolujte ho
  • nestresujte ho
  • netrestejte ho
  • nezastrašujte ho
  • neptejte se, co dělá s rukama
  • nevysvětlujte víc, než dokáže pochopit
  • zákaz "nedělej to" nezabírá

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama