reklama

5 jídelních návyků, které mají společné psi i děti

Spokojeně jedí z jedné misky. S oblibou jedí z podlahy. Malé děti se chovají podobně jako psi.

Foto: Thinkstock

Psi mají prý inteligenci a psychiku tříletého dítěte. Něco na tom bude. Pejsci a batolata nás dokážou rozesmát svou roztomilou neobratností, ale také podobným způsobem rozčílit.

Vůbec není divu, že spolu obvykle velmi dobře vycházejí, občas k zoufalství maminky, jež si s lidsko - zvířecí smečkou neví rady. Většinou jde však o příběhy, které se v rodině vyprávějí ještě dlouhou dobu. Třeba…

1. Jak spokojeně jedí z jedné misky

Dítě bere psa jako rovnocenného partnera, s nímž se rádo podělí. Klidně mu nabídne svůj talíř, v lepším případě jen k olízání, v tom horším ještě plný. Neostýchá se také hrábnout do psí misky a to, co v poledne rozhodně odmítalo k obědu, z ní s velkou chutí vyluxovat.

2. Jak s oblibou jedí z podlahy

Stačí, když něco upadne. Ani to nemusí být něco opravdu dobrého, kritériem je umístění na zemi, pokud možno co nejšpinavější. Pokud nemáte opravdu vychovaného psíka, nejspíš se vám v tu chvíli okolo kotníků mihne chlupatý stín, a kus jídla rázem zmizí v tlamičce.

Doporučujeme: 10 věcí, ve kterých jsou děti a psi úplně stejní

Vás prcek to s největší pravděpodobností bude považovat za zábavný příklad a pokusí se psího kamaráda napodobit bez ohledu na to, jak vybíravý je u stolu s jídlem, které jste s láskou připravila. Pokud nezasáhnete včas, možná se ještě začnou přetahovat.

3. Jak si dokážou hrát s jídlem

Máma si možná myslí, že jídlo není na hraní, v tom se ale pořádně plete. Spousta jedlých věcí se dá krásně rozmazat po koberci nebo rozsypat po parketách!

Co se týká schopnosti ničit, mají ji děti a psi značně vyvinutou a jídlo v tomto směru představuje velkou výzvu. Jejich ničivá výkonnost se blíží středně silnému tornádu, uvězněnému mezi čtyřmi stěnami.

4. Jak žebrají o sousto

S hypnotickým psím pohledem se někdy v životě určitě potkal každý. Vrtící ocásek a upřené, dojemné oči s výrazem „měsíc jsem neměl v hubě" někoho možná otráví, u většiny však mají kýžený efekt: Lákavé sousto se přestěhuje do psí tlamy.

A dítě? Může být vybíravé a mlsné jako koza, nicméně spolehlivě dostane chuť na jídlo ve chvíli, kdy buď nemáte nic po ruce, nebo máte naopak na talíři něco pro děti nevhodného. V tu chvíli dokáže žebrat o něco, co by mu stejně nejspíš nechutnalo, jako věčně hladové štěně.

5. Jak do nich ani sousto nedostanete

Pokud jim v tom nezabráníte včas, zhltnou psíci, na co přijdou: koňské (a nejen) kobližky, tři dny starý zbytek řízku z popelnice, mrtvého holuba… Bědy však, když do nich máte dostat nějakou zdraví prospěšnou tabletku! V tu chvíli se jejich jazyk změní v nejcitlivější senzorický orgán na světě a bravurně vypreparuje z kusu masa nebo sýra bílou pilulku o průměru tří milimetrů, aby s přehledem mohl vyplivnout.

Batole umí to samé a v odmítání potravy bývá stejně umíněné jako při jejím vyžadování. Vůbec přitom nezáleží na tom, že se stisknutými zuby nepustí do úst jídlo, které mu ještě včera chutnalo. Vypadá to dokonce, že existuje jakási přímá úměra: Čím déle máma jídlo připravuje, tím spíš ho prcek odmítne pozřít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Polidšťování psů: Podřadná zvířata, nebo dobří přátelé?

Největší britská rodina: Denně 7 kg brambor a 3 chleby

Vesnice mě nenávidí. Pořídil jsem si bulteriéra

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama