reklama

Smrt z horka v autě: Co se děje s tělem dětí?

Co se děje s tělem při úpalu? Čím dítě prochází? Až si to přečtete, už nikdy svého potomka v autě nezapomenete.

Foto: Profimedia.cz

Každý rok zapomene nějaký rodič dítě v autě. Tropické vedro pak dílo zkázy dokoná. Obyčejná roztržitost skončí tragédií.

Co se děje s tělem při úpalu? Čím dítě prochází? Až si to přečtete, už nikdy svého potomka v autě nezapomenete. Ani na minutu.

Výheň v uzavřeném voze totiž připomíná biblické peklo. Pokud je k tomu dítě navíc ještě přikurtováno k sedačce, prožívá utrpení srovnatelné s osudem svatého Vavřince, který byl podle legendy umučen pomalým upečením na železném roštu.

Jaké to je v autě

V tropických vedrech stačí pouhá hodina, aby teplota ve voze vzrostla z běžných dvaceti na více než sedmdesát stupňů Celsia. Vzduch se nehýbe a začíná žhnout. Přímé slunce vůbec není potřeba. Při úpalu zabíjí vysoká teplota.

Čtěte také: Nejvíc nenáviděná máma Ameriky: Zavinila smrt dcery

Čím je dítě mladší, tím menší schopnost termorelugace jeho tělo má. V zavřeném autě může na následky přehřátí zemřít už po čtvrthodině - podle toho, kdy a co naposledy pilo, jestli je připoutané na přímém slunci, zda má sobě světlé nebo tmavé oblečení.

Pokud sedí dítě volně, může se alespoň schoulit do stínu a ulevit trochu bolestem bezmocným převalováním. Horší to je, zůstane-li připoutáno k sedačce. Zpomaluje se tak krevní oběh a dítě trpí podstatně víc.

Co se děje s tělem

V horku roste vnitřní teplota těla. To se s nastalou situací snaží vyrovnat: Cévy se roztáhnou, aby jimi mohlo protéct k povrchu kůže co nejvíc krve. Tam se ochladí a zbaví zbytečného tepla, které přejde do okolního vzduchu. Postupně, v zoufalé snaze ochladit organismus, putuje k povrchu těla celá třetina krve místo obvyklých pěti procent. Horečně pracují i potní žlázy, aby kůži ochladily odpařováním potu z povrchu těla.

Když je teplota v autě příliš velká, rozdíl mezi ní a pokožkou nestačí k tomu, aby teplo mohlo odcházet. Dítě navíc začne být brzy dehydratované. Tělu chybí tekutiny a minerály, takže nemůže produkovat dostatečné množství potu. Teplota prudce roste (mimo jiné i námahou vynakládanou na ochlazení), ale už se nepotí - tělo schraňuje zbytek tekutin na činnost životně důležitých orgánů.

Doporučujeme: Vedro v autě: Kvůli roztržitosti přišel o syna

Postupně dochází k celkovému přehřátí organismu. Termoregulace selhává a v těle nastávají nezvratné změny.

Draslík reguluje množství tekutiny v buňkách (spolu se sodíkem, jenž reguluje množství mimobuněčné tekutiny pak oba prvky upravují rovnováhu tekutin v organismu). Za normálního stavu je v buňkách jeho koncentrace až čtyřicetkrát vyšší než mimo ně. Vysoká vnitřní teplota však způsobuje denaturaci bílkovin. Buněčné stěny se rozpadají a začnou být propustné. Hladina draslíku v nich klesá, což vede ke svalových křečím.

Při nich se do krevního oběhu začíná vylučovat myoglobin, protein, jenž na sebe váže kyslík a syntetizuje se ve svalech. Za normální situace ho ledviny filtrují z krve a vylučují do moči. Teď je ho však příliš mnoho, takže časem vyvolá selhání ledvin. Následuje kolaps jater a posléze otok mozku. Dochází k totálnímu vnitřnímu rozvratu organismu. Nevede žádná cesta zpět. Životní funkce končí.

Jaké pocity má dítě

Dítěti je nepříjemné horko. Začíná být unavené z dehydratace. Točí se mu hlava a trpí závratěmi. V důsledku rozšířených cév ho pobolívá hlava, a za chvilku už úporně třeští. Prcek kňourá a volá mámu. Posléze hlasitě pláče. Jeho nářek ovšem tlumí okolní provoz. Nikdo ho neslyší.

Stalo se: Drsný experiment: Ztratila se mi maminka!

Dítě zčervená a postupně zrudne. Pot se z něj jen lije. Dokud nedojde. Teď už má kůži horkou, ale suchou, teplotu až 40 stupňů Celsia. Zrychleně dýchá. Je mu na zvracení a za chvilku také zvrací.

Cloumá jím na střídačku horečka a zimnice. Jak v buňkách klesá hladina draslíku, začíná se nekontrolovatelně třást. Dostává prudké křeče. Ztrácí pojem o čase a prostoru. Pomalu přestává vnímat, už jen tiše naříká. Postupně utichá a nakonec zcela zmlkne vyčerpáním. Následuje milosrdné bezvědomí. A pak už jen smrt.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dětský lékař radí: Jak přežít s miminkem tropická vedra

5 malých ďáblů: Nejstrašnější děti historie

V létě si dávejte pozor na nebezpečí dehydratace!

První pomoc při úpalu

  • uložit do chládku
  • podávat chlazené nápoje
  • snižovat postupně teplotu studenými zábaly nebo vlažnou sprchou od končetin přes trup k hlavě, aby se krev měla čas stáhnout a chladit vnitřní orgány (pozor na opačný extrém - podchlazení!)
  • odpočívat

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama