reklama

Kdy dítě začít učit slušně jíst? Hned, jak udrží lžíci!

Dítě byste měli začít učit slušně jíst odmalička, jakmile má jemnou motoriku vyvinutou dostatečně na to, aby udrželo v ruce lžičku.

Foto: Thinkstock

Když jí dítě jako čuně: Jak ho to odnaučit? To je špatně položená otázka, znamená, že už jste něco zanedbali.

Dítě byste totiž měli začít učit slušně jíst odmalička. Jakmile má prcek jemnou motoriku vyvinutou dostatečně na to, aby udržel v ruce lžičku, je třeba začít mu vysvětlovat, jak s ní zacházet a vůbec jak se má stolu chovat.

6 hlavních zásad

Používání příboru vůbec není jednoduché. Jde o záležitost na delší dobu a průběžné taktní opravování. Zpočátku ani není třeba žádná velká etiketa, postačí pár hlavních zásad:

  • počkat na ostatní
  • popřát dobrou chuť
  • nesrkat
  • nemlaskat
  • brát přiměřená sousta
  • neodcházet od stolu, dokud všichni nedojedí

Doporučujeme: Nejodpornější mužské zlozvyky: Máte je?

Důležité  je, aby tato pravidla dodržovali všichni z rodiny a zejména dospělí, protože jak známo, slova učí, leč příklady táhnou. Nadarmo maminka dítě napomíná "nesrkej", když vedle ní srká polévku táta...

Jak nevychovat mlsouna?

Řada rodičů je příliš úzkostných. Zejména maminky to mají v sobě zakódované už od dob jeskynních lidí: Nepapá, umře! Proto neváhají využít jakýkoli úskok, aby do dítěte dostaly kousek žvance.

Matka, která běhá za batoletem a strká mu do pusy vybrané kousky jídla, "aby chudák aspoň něco snědl", si však zadělává na problémy stejně jako máma, která místo jídla dá prckovi sušenky nebo čokoládu, "aby neměl hlad". Výsledkem bude vybíravé dítě, které jí jen to, co mu opravdu chutná - však ona to maminka dodá...

Jak tedy dítě naučit jíst? Hlavně nenutit! Nepřemlouvat, neslibovat odměny. Jídlo nemá být vynuceným utrpením nebo milostí prokazovanou rodičům:  "Nechceš oběd, nevadí! Posedíš s námi u stolu, zatímco budeme jíst my. Ale další chod dostaneš až večer."

Jak učinit z jídla požitek?

Nabízet ho pravidelně, ale přiměřeně často. Když nesní dopolední svačinu, počká si na oběd. Nebojte, nebude to často - pokud půl hodiny před obědem "nevyměknete" a nedáte potomkovi čokoládu, protože nesvačil a má už velký hlad.

Čtěte také: 9 ostudných věci, které děláme, když nás nikdo nevidí

Pěkně jídlo upravit. Ať se nám to líbí, nebo ne, jíme i očima. Mixovaný blivajz, který vypadá jako něco, co už někdo snědl, moc chuti k jídlu nevzbudí.

Dávat dítěti to, co má rádo. Nesnáší papriku? Tak mu ji prostě nenuťte, přestože vy ji milujete. Každý má jiné chutě. Klidně také nechejte dítě předem vybrat, co se bude jíst. Ale nedovolte, aby si vybíralo co ho napadne, musí volit z rovnocenných variant: Polévka rajská, nebo hrášková? Ryba, nebo kuře? Ovocné knedlíky, nebo krupicová kaše? Rozhodně ne: Polévka, nebo krupičná kaše? Zákusek klidně  ano, ale po jídle, nikoli před ním!

Prostě jíst. Při jídle se jí a nedělá nic jiného. Žádné koukání na televizi, čtení knihy, posílání sms nebo telefonování!

Vytvořit obřad stolování, na který se děti budou těšit. Jeho součástí může být oblíbený hrníček, talířek s obrázkem schovaným na dně, zapálená svíčka a hlavně - příjemná nálada. Upozorněte, pokud dítě jí nevhodně, ale mile a taktně. Za ne/jídlo rozhodně nesmíte vyhrožovat nebo dokonce trestat. Jídlo má být radostí a odměnou samo o sobě!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jídelníček z melounu: Zhubnete aspoň kilo za den!

Berenika Saudková: O tátovi, hyenách a sprosťárnách

Češi a etiketa: Mobily tolerujeme, kousání nehtů nikoli

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama