reklama

Ochutnávač čokolády a další vysněná dětská povolání

Povolání vysněnému v dětství se nakonec věnuje třetina dospělých.

Foto: Thinkstock

Ne z každého se stane letec nebo lékařka, jak o tom snil coby pětiletý capart. Nicméně šance nejsou tak úplně nízké.

Podle průzkumu společnosti LinkedIn, jehož se zúčastnilo 8000 respondentů z celého světa, se vysněnému povolání nakonec věnuje třetina dospělých lidí. Jste mezi nimi I vy?

Holky jsou realistky

Je zajímavé, že zatímco chlapečci si troufají na vesmír, holčičky se drží podstatně víc při zemi. Na rozdíl od mužských bývají ženské sny dosažitelnější - je ovšem otázka, zda toho později něžné pohlaví nelituje…

Čím chtějí být kluci?

  • profesionální atlet
  • pilot letadla nebo helikoptéry
  • vědec
  • právník
  • astronaut

Doporučujeme: 10 dětských prací snů: Jak jsou placené?

Čím chtějí být holčičky?

  • učitelka
  • veterinářka
  • spisovatelka nebo novinářka
  • lékařka nebo dětská sestra
  • zpěvačka

Pět vysněných dětských povolání

Profesionální atlet: Nejvíce vysněným přáním všech kluků je dosáhnout úspěchu na olympijských stupních vítězů. Něco na tom být musí - roli asi hrají vypracované svaly a blýskající se medaile sportovců, kteří jsou obdivovanými hrdiny už od dob antiky.
Veterinářka : Zatímco muži se orientují na posouvání hranic fyzických možností ve sportu, něžné pohlaví si většinou přeje pomáhat druhým. Přáním být veterinářkou ještě o několik bodů předběhlo povolání učitelky.

Čtěte také: Čím chtějí být vaše děti a proč? Zeptali jsme se

Astronaut: Létat ke hvězdám, vznášet se ve stavu beztíže a vidět zeměkouli z pořádného nadhledu je dětským snem od doby, kdy lidstvo poprvé vstoupilo na Měsíc. Od prací jako vědec, doktor nebo pilot ale řadu dětí už v jejich věku odrazuje představa náročné přípravy.

Tajný agent: Pokud za přáním být tajným agentem leží více než ideál nesmrtelného 007, chuť bojovat proti bezpráví není tak nemožné realizovat. Pro vykonávání profese tajného agenta, řekněme spíše soukromého detektiva, stačí vykonat státem dané zkoušky.

Ochutnávač čokolády: Které dítě by nemilovalo sladké? Dostat příležitost uplatnit se jako profesionální posuzovač chutí a kvality této pochoutky, to je nejeden dětský sen. Možná že povolání degustátora je spojeno právě s přáním dospělých vrátit se do dětských let. Někomu se to dokonce podaří: "Čokoláda je v dobrém smyslu závislost a ráda si ji dopřeji i po práci doma," přiznává Petra Vysloužilová, manažerka čokoládovny Carla, která má ochutnávání v náplni práce.

A ti další: Nijak nepřekvapí, že řada dětmi vysněných profesí má původ v oblíbených filmových postavách, televizních pořadech nebo dokonce pohádkách. A tak asi nepřekvapí, že v průzkumu LinkedIn se našlo čtrnáct holčiček, jejichž jedinou touhou je být v dospělosti mořskou pannou…

Jak jste na tom se svými sny z dětství vy? Splnily se vám? A jste s jejich naplněním spokojeni? O tom můžete diskutovat pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší povolání roku 2015: Je tam i to vaše?

Posmrtné zkušenosti: Existuje nejen nebe, ale i peklo!

Odmítla jít na potrat, dostala vyhazov z práce

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama