reklama

Dejme dětem šanci - žít si svůj život!

Ročně opouští brány dětských domovů kolem 160 dětí. Odhady hovoří o tom, že více než 35% z nich končí zpět ve svých biologických rodinách, protože nemají kam jít. Pomůžete těm, kteří to potřebují?

Foto: Profimedia.cz

Ročně opouští brány dětských domovů kolem 160 dětí. Odhady hovoří o tom, že více než 35% z nich končí zpět ve svých biologických rodinách, protože nemají kam jít. Pomůžete těm, kteří to potřebují?

Občanské sdružení  DEJME DĚTEM ŠANCI o.s. pomáhá dětem a mladým lidem z dětských domovů při jejich osamostatňování. Na tyto děti se často zapomíná. Po dobu pobytu v dětském domově mají veškerou možnou péči, ale v momentě, kdy dětský domov opouští už v podstatě nikoho nezajímají.

Na webových stránkách www.dejmedetemsanci.cz  jsou prezentovány děti (z 11 děstkých domovů - a další přibývají), které na Vaši podporu čekají a opravdu ji potřebují.  Můžete si sami vybrat, koho chcete podpořit.  Je více způsobů, kterými můžete dítku, které Vás něčím zaujme pomoci. Vždy máte jistotu, že Vaše pomoc je směrována k tomuto konkrétnímu dítěti.
 
Dítě lze podpořit jednorázově příspěvkem na jeho přání, které musí mít souvislost se studiem, nějakou volnočasovou aktivitou či nápravou zdravotního hendikepu, kterou nehradí zdravotní pojišťovna. Snahou je dítě všemožně podpořit ve studiu či ve smysluplném trávení volného času a zvýšit jeho sebevědomí.

Příspěvek v rámci projektu „Přál(a) bych si…" je možný již od 100,- Kč.

Další možností je dlouhodobá finanční podpora dítěte spočívající ve spoření pro dítě po dobu posledních pár let jeho pobytu v domově. Nastřádané prostředky mu budou k dispozici až po opuštění domova a pomohou mu v začátku jeho samostatného života. Jedná se o obdobu známé „Adopce na dálku" s tím rozdílem, že člověk podpoří dítě vyrůstající v dětském domově na území České republiky, které se po opuštění domova stane součástí naší společnosti. Smlouva s podporovatelem dítěte se uzavírá minimálně na dobu jednoho roku. Výše příspěvku je dobrovolná, zcela na zvážení každého z Vás. V podstatě to může být obdoba kapesného, které platíte svým dětem. Více na www.projekt-najdisime.cz.

Neméně podstatnou formou pomoci je osobní kontakt s dítětem...

...který může ale nemusí být součástí finanční podpory. Snahou je nalézt dítěti kontaktní osobu mimo dětský domov, se kterou naváže dítě vztah již v době svého pobytu v domově. Tato vazba mu následně může pomoci překlenout těžké období při opouštění dětského domova a usnadnit mu začlenění do společnosti.

Málokdo z nás si dokáže představit, co mají tyto děti za sebou, čím vším si mnohé z nich musely projít. Důležité je jim vštípit, že mohou ovlivnit, co se stane s jejich životem a dát jim možnost prožít vlastní život bez ohledu na jeho nepovedený začátek.

Dát těmto dětem možnost rozvíjet jejich zájmy, podpořit jejich narušené sebevědomí, umožnit jim navázat kontakt s dospělými lidmi mimo dětský domov na které se dá spolehnout, ukázat jim, že život má i hezké stránky a že se vyplatí pro dosažení svého cíle něco udělat.

Podejte některému z dětí pomocnou ruku i Vy a pomozte mu vykročit do života tou správnou nohou!

Zdroj: dejmedetemsanci.cz

Projekt DEJME DĚTEM ŠANCI má své patronky:

Jsou jimi herečky Lucie Benešová, která sama vychovává dceru, kterou přijala do pěstounské péče a Jitka Schneiderová, která několik let pomáhala jedné slečně po jejím odchodu z dětského domova.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama