reklama

Tři metody, jak spolehlivě uspat dítě: Znáte bílý šum?

Máte doma malé miminko, které pořád pláče a nechce spát? Už jste slyšeli o metodě "bílého šumu"? Tady jsou tři zaručené tipy, jak dítě spolehlivě uspat!

Foto: Isifa/Thinkstock

Máte doma malé miminko a rádi byste se konečně po několika dnech či týdnech vyspali? Některá novorozeňata zvládnou zkoušet naši trpělivost i několik hodin.

Nakrmili jste ho, přebalili, pochovali a stále se nedá utišit? Vaše nervy už musí být na pokraji zhroucení. Vyzkoušejte některou z těchto tří metod, které malé křiklounky spolehlivě utiší.

Chce to více hluku

Existuje řada vyzkoušených způsobů, jak utišit dětský pláč před spaním, ale v poslední době se mezi rodiči hodně diskutuje o metodě "bílého šumu" (white noise), na kterou řada z vás nedá dopustit.

Monotónní zvuky působí na většinu novorozeňat uklidňujícím a uspávacím efektem. Výzkumy prokázaly, že monotónní šumění nebo hučení vysavače, fénu či digestoře, věrně simulují zvuky, které děti slyšely v děloze. Připomínají jim tlukot srdce, nebo proudění krve v žilách. Zklidňují je a vyvolávají u nich pocit bezpečí.

Čtěte také: Příběh: Umělé oplodnění? Už nikdy! Čekám na adopci

Způsobů je několik. Můžete svým uplakánkům před spaním syčet. Hláska "s" prý dovede uspat i toho nejtvrdohlavějšího prcka. Přes den si klidně vysávejte, uvidíte, jak to zabere. Nechcete-li v noci držet v ruce fén či vysavač nebo se bojíte, že by při zamnutém ventilátoru mohly děti nastydnout, je tu ještě další možnost. Na internetu jsou volně k dostání nahrávky těchto zvuků. Stačí do vyhledávače zadat "bílý šum" nebo "white noise"a vyběhne jich na vás hned několik.

Abychom vám hledání usnadnili, připravili jsme pro vás videonahrávku, která vaše miminko uklidní a uspí už za pár minut.

TIP: Na trhu existují zajímaví pomocníci. Jsou to malé přehrávače na baterky, na kterých jsou nahrané různé zvuky. Můžete před spaním zapnout tlukot srdce, vysavač či nějakou příjemnou melodii. Cenově vychází okolo 1000 Kč.

Úkryt a pohupování

Vžijte se do situace, že vás někdo po devíti měsících vyndá s vyhřátého, tmavého a poměrně těsného úkrytu. To by se vám chtělo brečet také. Teplo a bezpečný úkryt může novorozeňatům simulovat náruč rodičů. Přes den pomohou zavinovačky nebo nošení v šátcích či klokankách.

Příliš velká volnost u malých dětí vyvolává pocit nejistoty. Na noc jim přichystejte příjemný pelíšek. Pořiďte postýlku, která nebude příliš velká ani malá. Kolem nich přitiskněte kojící polštář nebo peřinku či plyšové hračky. Předem se ujistěte, zda je jejich postýlka bezpečná a nemohou si nijak ublížit. Nezapomeňte také dobře větrat a zajistit dostatečnou vlhkost vzduchu.

Náš tip: Mayhem: Čtyřletá módní návrhářka a modelka

Nemůžete odolat spánku ve vlaku nebo v letadle? Pak jistě pochopíte, jak mohou rytmické pohyby navodit spánek u dítěte. Zkuste kolébat, houpat nebo přejíždět v kočárku přes práh. Ale nedovolte dětem takto usínat, vždy je přemístěte do postýlky.

Masáž není jen pro dospělé

Tato příjemná technika není v povědomí dnešních rodičů příliš zažitá. Přitom slouží jako spolehlivý prostředek k uklidnění miminka. Plačící dítě, které začnete masírovat, se zpravidla rychleji utiší. Ještě větší pohody dosáhnete, když použijete masážní olej. Ideální je s mandlovým či s heřmánkovým výtažkem.

Jak správně masírovat miminko najdete na videu.


Tipy na závěr

  • Buďte sebejistí. Miminka z vás jakoukoliv nejistotu a nervozitu vycítí a už je jednoduše neuklidníte.
  • Dodržujte pravidelně nějaké rituály před spaním. Máme tím namysli koupání, kojení, odříhnutí, zpívání či přebalení.
  • Postarejte se o to, aby vaše dítě po probuzení nacházelo vše tak, jak to bylo, když usínalo.
  • Neberte potomka po prvním zaplakání do ruky. Problém je, že s ním začnete chodit a ono po cestě potká plno podnětů, které musí prozkoumat.
  • Před tím, než odejdete z pokoje, zvolte si nějaký signál. Dejte dítěti dudlík, řekněte mu stejnou větu, pohlaďte po vlasech či pusťte písničku. Tak si lépe zvykne.
  • Když začnou růst zoubky, natřete dásně chladivým gelem, před spaním je něžně masírujte a nechte v postýlce nějaké kousátko.

Každé novorozeně je jiné. Bohužel nám neřekne, co ho trápí. Máte-li pocit, že je vše v pořádku a přesto pláče, zkuste některou z výše uvedených metod. Přejeme hodně štěstí a pevné nervy.

Jaké máte zkušenosti s uspáváním miminek? Daří se vám to? Používáte nějakou ověřenou metodu, která zabírá? Podělte se s ostatními maminkami v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Děti celebrit: Půl milionu korun za Polečinu postýlku

13 věcí, které vás ve vašem domě můžou zabýt

Mám úzkostlivé dítě, všeho se bojí: Co s tím?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama