reklama

Kořenit jídlo dětem? Ano, můžete už od batolete!

Nekořeníte dětem jídlo? Podívejte, co můžete přidat do jídla už od batolete...

Foto: ISIFA/Thinkstock

Skořice, zázvor, majoránka, kurkuma a další skvělé koření, bez kterých si pokrm nedokážeme představit. Vše je to ale o tom, že nás to tak naučili rodiče. Co dětem dopřát a čemu se vyhnout? Nechte je poznat pravou chuť!

Těhotné ženy by se kořeněným jídlům měly vyhnout úplně. Většina z nich totiž vyvolává stahy dělohy a může dojít i k potratu. Zdravější variantou pro ně jsou čerstvé bylinky. Jak to ale mají malé děti? Podívejte se na přehled koření, které je pro ně vhodné.

Začněte brzy, ale opatrně

Proč solíme? Protože jsme si na to zvykli. Dětské chuťové buňky jsou velmi citlivé. Proto bychom je měli od útlého věku naučit rozeznávat přirozenou chuť, nikoliv tu námi "dokořeněnou". Věděli jste, že od jednoho roku už zvládnou děti i některé čerstvé bylinky. Ukažte jim kouzlo domácího jídla, kde poznají jednotlivé suroviny. Zapomeňte na konzervované potraviny s umělou příchutí, hotové pokrmy, uzeniny a vynechte sůl.

Doporučujeme: Jak naučit dítě jíst zdravě? Poradíme

Některá cizokrajná koření se pro ně mohou stát dokonce i toxická. Jaké druhy nepoužívat? Tento seznam sestavila Česká průmyslová zdravotnická pojišťovna:

Chilli a pikantní chuť:

Každý, kdo má rozum, dítěti nedá nic pálivého. Většinou ji samy odmítají, ale občas se stane, že po pálivých jídlech zatouží, protože si je dopřáváte vy. Řeknete si, že se pro jednou nic nestane. Omyl! Právě toto koření neúměrně dráždí sliznici zažívacího ústrojí, což vyvolá nevolnost a případně i silné zvracení.

Muškátový oříšek:

Ten je ve větší dávce pro tak malý organismus toxický. Že nic takového nepoužíváte? Vzpomeňte si, co dáváte do játrových knedlíčků, které většina z nich tolik miluje. Muškátový oříšek u dětí vyvolává silnou ospalost a nepříjemné halucinace. Děsivé? To bychom řekli!

Glutaman sodný:

Myslíte si, že to není koření? V potravinářském průmyslu jde o běžné dochucovadlo. Najdete jej v mnoha kořenících směsích, které na první pohled vypadají neškodně nebo v instantních pokrmech. Glutaman sodný je pro děti do tří let zcela nevhodný a zakázaný a i odrostlejší ratolest by jej v jídle měla do úst vkládat jen výjimečně!

Pozor na sůl

Kdy tedy dítěti můžeme pokrm osolit? Nejlepší odpovědí by bylo nikdy! Je jasné, že nebudete chtít vařit dvě různá jídla. Pokud si tedy nezvyknete na neslaný pokrm vy,  dětem odlehčenou stravu dávejte do jednoho roku. Není to tak složité, odundejte jim jejich část a zbytek dokořeňte. Batolata preferují spíše sladší chuť, protože jsou tak navyklá z mateřského mléka. Tu přirozeně najdou v zelenině či ovocném pyré.

Náš tip: Zabijáci rakoviny: 7 druhů koření, které vás ochrání

Do dvou let dítěte o koření raději ani neuvažujte. Od roku a půl jim zkuste přidávat spíše bylinky nebo čerstvou nať ze zeleniny, která jídlu dodá přirozenost. Zeleninová nať je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Zhruba od 18 měsíců ji můžete do pokrmů přidávat v čerstvém stavu a nevařit. Děti získají vzácné přírodní složky jako chlorofyl, rostlinná barviva, enzymy a nepostradatelný vitamin C.

Domácí versus orientální

Jednoduché pravidlo. Jezte věci, které pochází od nás. Náš žaludek a vůbec trávicí soustava je spíše zvyklá na suroviny, které jsou pro naši zem typické. Když už opravdu chcete vyvařovat s kořením, zkuste pro začátek majoránku či kmín, pomůžou dětem s trávením.

Exotické koření je pro dospělý organismus dost těžké, co si s ním má počít malé dětské tělíčko. Zajímavostí je ale skořice. Ta v malém množství naopak dětem velmi prospívá. Můžete jim ji přidat do kaší či ovocného pyré.

Rada na závěr

Pokud byste chtěli, aby se vaše děti nenaučily používat sůl či podobná ochucovadla, nedávejte na stůl solničku. Vše se učí od nás. Když uvidí, že si do jídla něco sypete, budou to chtít dělat také. A na slanou chuť si snadno zvyknou. Učte je správnému stravování.

Používáte do jídel pro děti koření či bylinky? Jaké? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejhorších rodičů na světě. Skutečné případy

Jak si v domácnosti poradit s vlhkem a plísněmi?

Za měsíc jsou Vánoce. Už máte koupené dárky?



"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama