reklama

Web pro děti: Kde jsou opravdu v bezpečí?

Které webové stránky jsou pro děti vhodné a kde je můžeme nechat hrát si bez obav.

Foto: Isifa/Thinkstock

Dnešní předškoláci jsou mnohdy na internetu zdatnější než jejich rodiče, neřku-li prarodiče. Jenže jak se v široké nabídce orientovat, abychom věděli, které webové stránky jsou pro děti vhodné a kde je můžeme nechat hrát si bez obav?

Bezpečný obsah pro vaše děti pro nás představil Miroslav Škoda, ředitel rádií Lagardere, kam patří i dětské rádio a web Pigy

Sám jste otcem dvou dětí, takže i kvůli nim máte jistě konkurenci zmapovanou. V čem je Pigy jiný než podobné projekty?

Je možné k němu mít vztah. Vidím to na svých dětech - Pigy je pro ně reálná postava. Vnímají ho podobně jako Krtečka. Není to značka, médium nebo programový kanál, je to „živý" kamarád. Jak říká moje žena: Můžeme dětem přiznat, že dárky pod stromeček nenosí Ježíšek. Ale nikdy nesmíme prozradit, že v kostýmu Pigy je figurant. To by je ranilo!

Kontrolujete děti při brouzdání na webu?

Přes ulici je zatím také nepouštím samotné. Web si užíváme, ale zásadně spolu. Naštěstí mě k cílenému vyhledávání zatím potřebují.

Pro jak velké děti je Pigy koncipovaný?

Z vlastní zkušenosti vím, že Pigy je zajímavý pro děti od roku, roku a půl. Tady asi mohu generalizovat. Naopak horní hranice je individuelní, pravděpodobně se to bude lámat s nástupem dětí do školy. Některé dítě bude mít posunuté preference, některé zůstane Pigymu ještě rok dva věrné.

Co dalšího kromě písniček a pohádek dětem nabízí?

Mě děti nutí s Pigym vařit a slíbil jsem s nimi zasadit ananas. Což mě samotného zajímá, jestli půjde! Velmi si oblíbili knížky Laskončina kuchařka pro malé kuchtíky i druhý díl Rychlé mňamky a teď i Zahradničení s kachnou Justýnou. Vůbec celá řada Pigyho knížek je u nás populární. 

Jaké kanály pro poslech rádia Pigy dnes existují?

Rádio Pigy je dostažitelné především na webu www.pigy.cz, v chytré TV Samsung a pro chytré telefony a tablety byly vyvinuty aplikace Pigy. Experimentálně také vysíláme v digitálním formátu DAB. Je to novinka, ale zatím malé pokrytí a navíc málokdo vlastní digitální rádiový přijímač. Web je stěžejní.

Jak si vybíráte osobnosti, se kterými spolupracujete?

Musí mít rádi děti! A neškodí, když jsou kreativní, hraví a zodpovědní. Je na ně spoleh. Především to.

Ke značce Pigy patří také krásný merchandising, na jaře vyšla nová knížka. O čem je?

Je to obrázkový návod pro děti, jak elementárně zahradničit. Například, jak si vysít jahody. Vhodné pro společný čas s rodiči - nejdříve si to s dětmi přečtete, pak dohlížíte a případně potomkovi posloužíte radou a nakonec se rozčílíte, že je po celém bytě spousta hlíny. A doteď máte v koupelně kelímky se sazenicemi a navíc neustále odrážíte dotazy „Kdy už zasadíme ananas?"

Čtěte také: Návod na štěstí: Nejspokojenější rodiny mají 2 dcery

Děti jsou šťastné a nedělní odpoledne uteklo jako voda. Tolik můj vlastní postřeh. Knížka se jmenuje Zahradničení s kachnou Justýnou, což je další postava z Pigyho tlupy. Zahradničení je další titul v řadě Pigy, která vychází u nakladatelství Fragment. Navazuje na úspěšné Rychlé mňamky - Laskončina kuchařka, kde se dá s dětmi zábavně vařit podle návodů veverky Laskonky.

Mňamek vyšly už dva díly a opět z vlastní zkušenosti mohu říci, že rodiče s ní budou u dětí sbírat body! Jen místo hlíny byla všude mouka, ale jako otec jsem u dětí stoupl. Připravujeme další díly, tentokrát budou o kouzlení. To nevím, co mě čeká, třeba ze mě děti udělají králíka nebo mě nechají zmizet…  

Čtete dětem a nebo využíváte toho, že za vás Pigy může pohádky na dobrou noc „odvyprávět"?

Děláme obojí. Večer si například nechám děti na Pigy.cz „předehřát" a já už je jenom „dorazím" krátkým čtením těsně před usnutím. Přes den pak podle toho, kolik mám práce. Když jí mám hodně, má jí víc i Pigy.

Dnes je Pigy opravdovou celebritou, kterou děti milují. Kromě zmíněných knížek existuje i divadelní představení s prasátkem Pigy a jeho přáteli a dokonce obrovská zábavní akce Pigyáda. O co jde?

Velký zábavný program pro děti. Pod širým nebem. Program na celý den. Akce na míru ušitá rodičům, kteří už neví, jak ty děti zabavit. Děti se vyřádí, jsou vděčné a večer usnou výjimečně dřív než vy. Pigyáda je sen každého rodiče. Taky se dá požádat dědeček a babička, to pak je úplně dokonalé. Kolegyně, co to vymyslela, by měla dostat metál!

Chystáte tedy letos další Pigyádu? A kde a kdy se bude konat?

Pigyády budou stejně jako loni dvě. První se chystá na začátek června, přesně 6. a 7. června, v parku Mirakulum v Milovicích. Druhá pak bude 22. srpna v Amfíku Bukovina nedaleko Uherského Hradiště. Letošní téma je Honba za pokladem, je to koncept takové dětské „pevnosti Boyard". Děti budou navštěvovat pomyslné ostrovy, kde splní úkoly a získají indicie, které je dovedou k pokladu. Opět se chystá bohatý kulturní program. Děti i rodiče se tak můžou těšit na cirkusy, akrobaty, kabarety, divadélka a koncerty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pipinka a pindík: Jak nazývat sexuální části těla?

Video: Utekla před doktory rodit venku,ve tmě na kamení

10 nejčastějších mýtů o sexualitě ženy



"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama