reklama

Co si ženy na mateřské dovolené skutečně přejí?

Ženy na mateřské dovolené mají společná přání. Po čem skutečně touží?

Foto: Thinkstock

Ženy, které už mají za sebou nebo právě prožívají mateřskou dovolenou, touží po podobných věcech. Co si skutečně přejí a co by je potěšilo?

Pokud se ve vašem okolí nachází čerstvá mamina, zkuste jí udělat radost netradičním dárkem. Věřte, že oblečků, sunaru a lahviček pro miminka má dost. Ve skrytu duše by velmi ráda...

Paní na uklízení

Budete se divit, ale kolem jednoho prcka je pobíhání až až. Nic nedokáže frustrovat ženu více, než když sotva stíhá mateřské povinnosti, co teprve vařit manželovi nebo se starat o domácnost. Nabídněte kamarádce, že jí umyjete okna, vytřídíte malé oblečky nebo jen vytřete podlahu.

"Manžel by doma cizí paní nesnesl, ale prádlo za mě nevyžehlí. Nevidím v tom nic špatného, když vám někdo vypomůže alespoň prvních pár měsíců." (Jitka, 29)

Doporučujeme: 8 zemí, kde není ostudou být tátou: Patří tam ČR?

Podobný nadstandard se hodí i ženám v očekávání. Přes svůj velký pupík si nevidí na nohy, natož aby vytřely pod postelí či vydrhly podlahu. Chcete jí dát něco před porodem? Pomozte jí se "zahnizďováním", tedy s přípravami na nového člena rodiny.

Jídlem nic nezkazíte

Zeptejte se mamin z okolí, jak často si během dne vzpomenou na jídlo nebo snad mají čas něco uvařit. Určitě nepohrdnou nějakou dobrotou. Když ještě k tomu navaříte a nandáte do misek (alobalové), které se dají zamrazit, velmi jim pomůžete. Zcela jistě vám budou tvrdit, že zvládají vše, ale vždy vás s pekáčem něčeho dobrého přivítají s úsměvem.

"Většinou se s tchyní nedomluvím, ale od doby, kdy jsem jí porodila vnouče, přijíždí každou neděli s navařeným jídlem na tři dny. Skvěle načasované." (Romana, 33)

Hlídací tetička

Máte-li chvilku času, dopřejte kamarádce odpočinek. I když patří mezi "super mámy", ocení, když si na dvě hodinky vezmete kočárek a povozíte prcka. Stihne si poklidit, dát si vanu nebo si jenom zdřímne, aby byla odpočatá a zvládla pokračovat v mateřských povinnostech.

Fotografa v okolí

Každá z nás chce fotografie dětí na památku. Ale co si budeme povídat, kdy to máme stíhat. Mezi praním, přebalováním nebo krmením? Maminky budou moc rády, když při své návštěvě pořídíte nějaké vzpomínkové snímky a pošlete jim je. Dneska už kvalitní fotky udělají i telefony. A co je pro ně nejdůležitější? Že na fotografiích budou i ony. Tak proč jim neudělat radost?

"Nejsem zrovna pohotová matka. Když mi kamarád pošle fotky mých dětí, jsem šťastná, protože bych jinak neměla žádnou památku." (Jolana, 35)

Manikúra, pedikúra, kadeřník

Jednou větou na sebe potřebují mít čas. Ve skutečnosti nechtějí chodit s mastnými a odrostlými vlasy a i kojící žena chce mít hezké nehty. Ty, které nevyšetří volné minuty, mohou být při pohledu do zrcadla deprimované, že o sebe nedokážou pečovat a nejsou dostatečně atraktivní pro manžela. I tady stačí na chvilku pohlídat...

Plínkami nic nezkazíte

Nesete miminku něco "do kouta" (po narození)? Pak věřte, že z oblečení velmi brzo vyrostou. Pokud jde již o druhého nebo snad třetího potomka, jistě něco podědí, ale čeho není nikdy dost? Plínek. Věřte, že balíkem nic nezkazíte. Klidně zvolte větší velikost, která se bude hodit později.

"Tchyně mi při každé návštěvě přinese balík plen. Dvojčatům jsou čtyři měsíce a ještě jsem je nemusela kupovat. Nedávno jsem spočítala, kolik nám ušetří peněz. Jsem jí za to moc vděčná a rozhodně neodmítám." (Ilona, 29)

Změnit téma

Připadá vám, že žena na mateřské nemluví o ničem jiném, než je říhnutí, kakání, koupání, odsávání či kojení? Nedivte se, jde o činnost, se kterou se setkávají 24 hodin denně. Ale věřte, že si i ony rády popovídají o dění kolem, o novinkách či drbech. Určitě pro ně uděláte víc, když povyprávíte, co bylo v práci, než abyste se zeptali, kolikrát se malý v noci probudil či poblinkal.

Zabavit děti

Pokud se kamarádce narodilo miminko a má doma jedno či dvě další, určitě by byla vděčná, když byste si je občas vzala, aby měla čas se o novorozeně postarat. Nemusíte s nimi nutně odcházet, ale už to, že se jim budete věnovat, jí ušetří spoustu energie pro noční vstávání.

Náš tip: Mateřská je náročnější než práce. A manžel to nechápe

Někdy je fajn zaměstnat i partnera, který může být v prvních dnech trochu na obtíž, pokud se tedy nebude chtít zapojit do péče o miminko.

"Možná si budete ťukat na čelo, ale jsem ráda, když manžel v době koupání miminka jde s kámošem do hospody. Většinou zmatkuje, a když při rýmě vysávám Davídkovi nos, omdlévá. Nemám čas se starat ještě o něj, tak ať radši jde." (Sára, 37)

Spánek a relax

Říká se, že po narození dítěte už se pořádně nevyspíte, až když jde do školy. Kdo zažil, jistě ví, o co jde. Ale i když je ve vašem okolí čiperné miminko, nerušený spánek lze vyřešit. Pokud je třeba ještě kojit, může se mléko odstříkat do lahvičky, jednoduše si ustlat v jiném pokoji a přenechat noční službu kamarádce nebo partnerovi.

"Mám štěstí, že manžel pracuje 24 hodin a následně má dva dny volna, kdy v noci krmí. Ale i kdyby to tak nebylo, jistě bych ho jednou za týden požádala, aby se v noci o dítě staral on. Energii potřebuji, i když jsem vlastně "na dovolené". On s tím nemá vůbec problém." (Ivana, 32)

Co si přejete na mateřské dovolené vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 vědecky potvrzených znamení, že manželství nevydrží

Omlazení vagíny: Lepší pružnost i vzhled

Plod kočičí, opičí a lidský. Poznáte rozdíl?





"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama